İkametgah Nedir?

İkametgah Nedir?
19.08.2021 15:25
Adres bilgilerinin resmi olarak kayıtlı olduğu bir yerde yerleşik yaşamaya ikamet etme denmektedir. İkametgah nedir, değişikliği nasıl yapılır, gerekli beleler neler, randevu nasıl alınır, ikametgah başka adrese nasıl alınır? İkametgah değişikliğini eş yapabilir mi, kaç ayda bir değişir? İkametgah ile yerleşim yeri belgesi aynı mı? İkametgah cezası ne kadar, nereden öğrenilir? İkametgah değiştikten sonra aile hekimi değişir mi, seçimden önce ikametgah değişikliği yapılır mı?

Oturulan veya konutun bulunduğu yer ikametgah anlamına gelir. Vakıf veya dernek gibi tüzel kişiler tarafından bakıldığında aksine hüküm bulunmadıkça tüzel kişilerin işlemlerini yapabildiği, toplulukların faaliyetleri gösterdikleri ve devlet kayıtlarında bulunan yerin konumu olarak değerlendirilmektedir. Her bireyin ve tüzel kişiliğin Türk hukukuna göre sadece bir tane ikametgahı bulunabilir. Bundan ötürü bir kimsenin yerleşme niyeti ve kastıyla oturduğu yer anlamanı gelmektedir. Herhangi bir sebepten ötürü adres veya ikametgah değişikliği yapıldığında değişikliğin bildirilmesi kanunda belirtilmiş ve aksi durumda oluşacak olumsuzluklardan kişi sorumlu tutulmuştur.

Adres bilgilerinin resmi olarak kayıtlı olduğu bir yerde yerleşik yaşamaya ikamet etme denmektedir. Güncel olarak bulunulan konut anlamına ikametgah adresi denir. Kişinin yaşadığı mesken, şehir, bölge ve mahalle gibi bilgiler ikametgah içerisinde bulunmaktadır. Bu sebeple ikametgah bazı zamanlar hukuki bir kavram olarak kullanılabilmektedir. İkamet adresi herkeste bir tane bulunan bir bilgidir fakat tüzel kişiler için ikametgah adresi işlem merkezinin yapıldığı yer olarak gösterilebilir. İkametgah ile ilgili bilgi ve işlemler yaşanılan il veya ilçedeki bulunan nüfus müdürlüklerinde yapılmaktadır. İkame edilen yerdeki muhtarlıklardan nakil belgesi veya ikametgah adresini gösteren resmi evraklar alınabilmektedir. İkamet yerinin değiştirilmesi sonucu ilgili kurumlar 20 gün içerisinde bilgilendirilmelidir.

İkametgah Değişikliği Nasıl Yapılır?

İkametgah değişikliği yapmak için iki farklı yol kullanılabilir. Bu yolların ilki olan e-devlet sistemi üzerinden ikametgah değişikliği yapabilmekte mümkün olabilmektedir. İşlemin gerçekleşmesi için başvuru yapılması gerekiyor. Site içerisine bilgileriyle giriş yaparak arama çubuğunda ikametgah değişikliği aratılabilmektedir. Mobil imza veya elektronik imza kullanılarak e-devlet sistemi üzerinden adres değişikliği yapılabilir. Değişiklik yapmak için kullanılabilecek diğer bir yol ise taşınılan yerin bağlı olduğu nüfus müdürlüklerine başvuru yapılmasıdır. Bağlı bulunulan nüfus müdürlüğü adres kayıt sistemi sayfasından öğrenilebilir. İkametgah değişikliği yaptırdıktan sonra mahalle muhtarına bildirim yapılmasına gerek yoktur.

İkametgah Başka Adrese Nasıl Alınır?

Yasal olarak kişi başka bir adrese taşındığında adres değişiklik işlemlerini yapması gerekiyor. Bu işlemleri yapmayan kişilere cezai işlem uygulanmaktadır. Cezai işlemin uygulanmaması için kişilerin kısa süre içerisinde yeni adreslerini bildirmelere gerekiyor. Adres değişiklikleri e-devlet sistemi kullanılarak yapılabilir. E-devlet şifresi bulunmayan kişiler PTT merkezlerinden e-devlet şifresi temin ederek sisteme giriş yapması gerekir. E-devlet sistemi haricinde Nüfus Müdürlüklerine gidilerek adres değişikliği yapılabilmektedir. Adreslerin değişmesi uzun sürmemekte ve kişiler yeni adreslerini yetkililere vererek, adreslerini güncelleyerek verilecek cezalardan kurtulabilir.

İkametgah Değişikliğini Eş Yapabilir Mi?

Değişiklik işlemleri sadece bireyin bizzat başvurusu ile gerçekleştirilmektedir. İkametgah değişikliğini eşin gerçekleştirmesi bu nedenden ötürü yapması mümkün değildir. Taşınılmış veya adres değişikliğinin gerçekleştirilmiş olduğu yerin il veya ilçe nüfus müdürlüklerine şahsen başvuran birey ailesi ile beraber taşınacaksa aile bireylerini de yanında bulundurması gerekir.

İkametgah Kaç Ayda Bir Değişir?

Adres değişiklikleri yapıldığında bildirim süresi mevcuttur. Taşınma işlemlerinin bitmesinin ardından yirmi gün içerisinde taşınılan yerin bağlı olduğu nüfus idaresine gidilerek değişikliğin bildirilmesi gereklidir. Bildirim süresi 20 gündür. İkametgah adres değişikliği nüfus müdürlüklerine gidilmeden e-devlet üzerinden başvuru yoluyla değiştirilebilmektedir.

İkametgah ile Yerleşim Yeri Belgesi Aynı Mı?

İkametgah adresleri kişinin ev, mesken, mahalle ve bölge bilgilerini içermektedir. İkametgah adreslerine benzer özellikte olan yerleşim yeri belgeleri ise adres, kapı numarası ve hane üyelerinin bilgilerini içeren resmi evraklardır. Bu sebepten ötürü yerleşim yeri belgesi ikametgah belgesi olarak da bilinir.

İkametgah İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

·        Yeni taşınılan yer sistemde kayıtlı değilse herhangi bir belgeye ihtiyaç yoktur.

·        Taşındığınız adres başka bir kişi tarafından beyan edilmiş ise yeni adrese ait doğalgaz, elektrik, su, telefon faturası veya abonelik sözleşmesi bulundurulması gereklidir.

·        Başka bir kişinin evine taşınma söz konusu olduğunda birlikte oturulacak kişi ile nüfus müdürlüğüne müracaat edilmesi gereklidir.

İkametgah İçin Randevu Nasıl Alınır?

Adres değişikliği eğer e-devlet kanalı üzerinden gerçekleştirilemiyorsa nüfus müdürlüklerine başvurulması gerekir. Fakat işlemlerin yapılabilmesi için öncelikle randevu alınması gerekir. https://randevu.nvi.gov.tr adresinden online olarak randevu alınabilmektedir. Bir başka randevu alma yöntemi ise ALO

199 Çağrı Merkezidir.

İkametgah Değişikliği Cezası Nereden Öğrenilir?

Kişilerin mutlaka yasal bir ikametgah adresine sahip olmaları gereklidir. Devlet kişiyi nerede bulacağına dair bilgiye ikametgah adreslerine sayesinde sahip olur. Eğer yapılan adres veya ikametgah değişiklikleri bildirilmez veya geç bildirilirse bu sebepten ötürü kişilere ceza uygulanmaktadır. Cezalar Defterdar muhasebe müdürlüğü veya mal müdürlüğüne başvurularak öğrenilir ve 1 ay içerisinde ödenmesi gerekir. Cezalar ödenmediği taktirde belirli oran dahilinde artmakta ve daha yüksek miktarlara çıkmaktadır.

İkametgah Değiştirdikten Sonra Aile Hekimi Değişir Mi?

İkametgah veya adres değişikliği yapıldığında Sağlık Bakanlığı aile hekimini sistem üzerinde otomatik olarak değiştirmemektedir. Eski adreslerine yakın başka bir mahalle veya ilçeye taşınmış kişilerin aile hekimlerini değiştirme zorunluluğu bulunmamaktadır. Aile hekimi değişikliği kişinin talebi üzerine yapılabilmekte ve adres değişikliği tespit edilmesi ve 30 gün içerisinde talep edilmemesi üzerine Toplum Sağlığı Merkezlerince yapılabilmektedir.

Seçimden Önce İkametgah Değişikliği Yapılır Mı?

Yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı veya Milletvekili seçimleri için oy kullanmak isteyen seçmenlerin seçmen kütüklerini kontrol etmesi gereklidir. Seçmen kütüklerinde isimlerini ve bilgilerini kontrol eden kişiler yanlış veya eksiklik varsa bu durumları düzeltmelidirler. Seçim tarihinde tatilde olacaklar ve oy kullanmayı başka bir yerde yapacak olan kişiler için adres değişikliği belirlenen tarihe kadar yapılabilecektir. Seyyar sandık için başvuru yapmak isteyen kişilerde belirlenen bu tarihlere kadar raporla seçim kurullarına başvuru yapmaları gerekmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir