İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir?

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir?
21.05.2022 13:36
Hamilelik döneminde olan anne adaylarının en çok karşı karşıya kaldığı sağlık sorunlarından biri idrar yolu enfeksiyonudur. Hiçbir semptom göstermeden ilerleyebilen bu sorun önlem alınmadığı takdirde ciddi hastalıklara yol açabiliyor.

İdrar yolu enfeksiyonları, üreterden ve böbreklerden mesaneye kadar ve idrar yoluna kadar olan enfeksiyon türüdür. Diğer adı üriner sistem enfeksiyonları olan bu idrar yolu enfeksiyonlarının aksine, sağlıklı olan bir bireyin idrarında bakteri yani mikrop bulunmamaktadır. Bakteriler bazen kişinin vücuduna dışarıdan, idrar yolu ile girmektedir. İdrarı mesaneden başlayıp dışarıya yönlendiren tüp olan üretrayı, mesaneyi ve ya böbrekleri etkileme riski vardır enfeksiyonun. Sistit hastalığı bir mesane hastalığıdır ve idrar yolu enfeksiyonlarının arasında en çok görülenidir.

İdrar yolunun farklı bölümlerini etkileyebilen idrar yolu enfeksiyonları; sistit, üretrit ve piyelonefrite neden olabilmektedir. Sistit; enfeksiyonun mesanede oluşmasına denilir. Üretrit; İdrarı mesaneden başlayıp vücudun dışına yönlendiren tüpün enfeksiyon kapmasıdır. Piyelonefrit; İdrar yolunda olabilen anatomik bir bozukluğun sebebiyet verdiği idrarın mesaneden böbreklere doğru geri gitmesi sonucu böbrek enfeksiyonunun gelişmesidir.

İdrar Yolu Enfeksiyonunun Belirtileri Nelerdir?

Üriner sistem enfeksiyonu da denilen idrar yolu enfeksiyonunun semptomları şunlardır; idrara sık sık çıkma, idrar yapılırken hissedilen ağrı ya da yanma, yorgunluk, ateş, idrarın kokusundaki kötü koku, idrarda kan olabileceğinin gösterebilen koyu renkte, bulanım ya da kırmızımsı bir renkte olan idrar, kadınlarda özellikle görülebilinen, pelvikte hissedilen ağrı yani karnın alt bölgesindeki ağrı, kusma ya da bulantı, kaburgaların alt kısmında yanda veya arkada hissedile ağrı, Sıkışıklık hissedilmesine rağmen az idrar yapmak.

En çok kadınlarda görülen idrar yolu enfeksiyonu, yaşamları boyunca kadınların birden fazla kez bu sorunları uğraşmaları gerekebilmektedir. Buna neden olan şey ise kadınlarda bulunan üretranın erkelerde bulunan üretraya göre daha kısa olmasıdır. Bu sayede bakteriler, kadınların vücutlarına dışarıdan girip daha az yol kat ederek mesaneye ulaşabilmektedir. Aynı zamanda cinsel olarak aktif olan ve diafram ya daspermisidal yani sprem öldürücü kremler kullanan kadınlarda idrar yolu enfeksiyonlarının görülme sıklığının daha az olduğu ortaya çıkmıştır. Menapoz sonrasındaki dönemlerde de idirar yolu iltihaplanmasına sık sık rastlanılmaktadır.

Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir?

Gebelik döneminde dışarıdan girip mesaneye ulaşan bakterilerin idrar torbasının içerisine hiçbir semptom göstermeden canlı kalabilir. Yüksek enfeksiyonlara yol açan ve oldukça sessiz bir şekilde ilerleyen bakteriler bazen böbrekte ya da mesanede iltihaba yol açabilmektedir. İdrar yolu enfeksiyonu gebelerin %’unu etkilemektedir.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?

İlk öncelikler tanı için gebe olan anne adayından tercihlerine göre ilk haftalarında veya kontrole ilk defa geldikleri herhangi bir vakitte tam idrar testi ve kültürü istenmektedir. Gebe olan anne adayında hiçbir semptomun görülmemesi ve idrar kültüründe görülen bakterilerin anlamlı bir şekilde üremesi durumunda asemptomatik bakteriüri tanısı konmaktadır. Hiçbir şekilde semptom göstermese bile anne adayının antibiyotik ile tedavi edilmesi gerekmektedir.

İdrar enfeksiyonu gebelik esnasında kendini; sık idrara çıkış, kötü kokular ve bulantı hissi, idrar yaparken yanma hissi, kasıklarda hissedilen ağrı, ateş, kusma gibi belirtilerle gösterebilir. Bu sebeple hemen tedavi edilmesi gerekir. Enfeksiyonun tedavi edilememesi sonucunda ateş, titreme, üşüme, kusma, bulantı ve yan ağrısı yapabilmektedir ve bu belirtiler idrar yolu enfeksiyonunun böbrek enfeksiyonuna dönüştüğünün öncü habercisi olabilmektedir. Bu duruma piyelonetif denir ve bu durumda hastane tedavi olunması gerekmektedir. Durumun hem annenin sağlığındaki olabilecek negatif riskler hem de bebeğin erken doğum riskini etkilediği için hastanede tedavi görülmesi şarttır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir