HPV Virüsü Nedir?

HPV Virüsü Nedir?
16.06.2022 12:12
Ülkemizde son zamanlarda gittikçe artış göstermekte olan HPV enfeksiyonu, cinsel yolla bulaşan ve kendisini karnabahara benzer bir görünüşte hem erkeklerde hem de kadınlarda genital bölgelerinde 4 ila 4 cm arasında büyüklüğe ulaşabilen ağrısının hissedilmediği ser kitleler olmaktadır.

Açılımı Human Papillorna Virüsü olduğu HPV virüsü, erkek bireylerin ve kadın bireylerin genital bölgelerinde çıkabilen ve aynı zamanda bu bölgedeki mukozaların enfeksiyona sebep olan ve kondilom yani asıl adı ile condyloma acuminatum isimli siğil biçimindeki kitlelerin oluşmasına sebep olan bir tür virüs olmaktadır. Vücuda girişi bir defa gerçekleştiği zaman HPV virüsü, hücrelerin içerisine yerleşip dönem dönem kendini tekrar eden enfeksiyonlara sebebiyet vermektedir. Cinsel yolla bulaş gösteren hastalıklar sınıfından yer almasına rağmen, HPV virüsü ve bunla alakalı genital bölgede siğil enfeksiyonu nadir bile olsa cinsel ilişki dışında bulaşın gerçekleşebildiği durumlar söz konusu olabilmektedir.

HPV Virüsü Nasıl Bulaşır?

Mesela kadın dış genital organı veya penis gibi bireyin enfekte alanlarında, diğer bireyin de genital alanlarına ya da ağız makat tarzı alanlarında deri-mukoza teması sonucunda HPV virüsünün bulaşması gerçekleşmektedir.

HPV virüsü, rahim ağzı kanseri gibi ciddi bir hastalığa yol açabilmektedir. Erkek bireylerde ise penis kanserine yol açabilmektedir. Genel olarak erkeklerin taşıyıcı olup bu sebep ile korunması da kadınların ki kadar önem arz ettiğini unutmamak gerekmektedir. Erkek olan hastalarda da oldukça ciddi tehlikeler doğurabilen genital siğil, süreç fazla uzatılmadan hemen bir uzmana danışıp tedavisinin yapılaması gerekmektedir.

HPV Virüsünün Belirtileri Nelerdir?

HPV’nin türüne bağlı olarak kuluçka süresi değişmektedir ve bulaş yaşandıktan sonra 2 ay ile 6 sene arasında bir kuluçkanın devresine göre erkeklerde ya da kadınlarda oluşabilen genital siğil, kondilom lezyonları gözlemlenir. Bu demek oluyor ki bazı insanlarda virüs vücuda girdikten yaklaşık 2 ay sonra siğilin/siğillerin çıkabilmesi ve bazı insanlarda da HPV virüsü seneler boyunca hiçbir şekilde belirti vermeyip mesela 5 sene sonunda genital bölgede siğil biçiminde kendini gösterebilmektedir.

Ağız bölgesine bulaşması da oral seks ile gerçekleşip komşuluk yolu veya anal seks ile de makat çevresinde ya da içerisine de kondilom genital siğil lezyonları kendini gösterebilmektedir. HPV’de kondom kullanımı tam anlamıyla korunma sağlamamaktadır. Bu yüzden de siğiller yalnızca peniste değil bütün genital alanda gözlemlenmektedir. Bu siğiller kasık , karın ve makat bölgesine de yayılabilmektedir. Yani prezervatif kullanımı cinsel yolla bulaş gösteren hastalıklara karşı korurken, HPV’de koruyuculuğu bulunamamaktadır.

HPV’nin Tedavisi Nasıl Olur?

HPV tedavisi kesinlikle erkek olan bireylere yapılmalıdır. Kondilom tedavisi erkelerde en iyi olan yöntemi yakma yöntemi olmaktadır. Erkek bireyler için kondilom tedavisinde seçenekler bulunmaktadır. Bunlar sırayla; koterizasyon, lrrp ya da lazerle doktorun seçeneği ile yakma işlemi gerçekleştirilmektedir. Genital siğillerin yakıldığı tedavi dışında siğilleri dondurmak, küçük boyutta olan siğillere özel kremler sürmek ve cerrahi olarak çıkarmak gibi tedavi seçenekleri de vardır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir