Bu virüs, kişinin enfekte bölgesinin örneğin penis ya da kadın genital organı gibi, diğer bireyin genital bölgelerine ya da makat gibi bölgelerine teması ile bulaşmaktadır. Yani taşıyıcı olan bir erkek ya da kadınla cinsel birlikteliğe girildiğinde virüs taşımayan kişiye de bulaşmaktadır. Genellikle cinsel temas ile bulaşsa da bazen cinsel temas dışında da bulaşma söz konusu olabilir. Bornoz, havlu ya da iç çamaşırı gibi kişisel eşyaların ortak kullanımı ya da ortak kullanım alanlarında hijyen sağlanmaması sonucunda da bulaşma gerçekleşebilir.
HPV Virüsü Tuvalette Bulaşır Mı?
Bulaşmaların yüzdesel oranı bilinmese de, HPV virüsünü taşıyan bir kişinin kullandığı tuvaleti kullanmak ve tuvalet sonrasında ellerini yıkamayan bir kişi ile tokalaşmak bulaşma riski taşımaktadır.
HPV Virüsü Sadece Cinsel Yolla Mı Bulaşır?
HPV virüsü, cinsel yol ile bulaşan hastalıklar grubunda yer alsa da, bazen cinsel ilişki dışında da bulaşabilir.
HPV Virüsü İç Çamaşırından Bulaşır Mı?
Bornoz, havlu ya da iç çamaşırı gibi kişisel eşyaların ortak kullanılması, HPV virüsünün bulaşmasına neden olabilir.
HPV Virüsü Belirtileri Nelerdir?
HPV virüsünün belirtileri, kadınlarda ve erkeklerde değişiklik göstermektedir. Erkeklerde bu hastalık genellikle belirti göstermemektedir. Ancak virüsün bazı tipleri genital siğillere yol açabilir. Bu siğiller kabarık, büyük ya da küçük olarak görülebilir.
Azda olsa bu virüs erkeklerde anüs ya da penis kanserine yol açabilmektedir. Neden olduğu diğer kanser tipleri arasında, bademcikler ve dilin tabanının dahil olduğu boğaz kanseri de bulunmaktadır.
Erkeklerde olduğu gibi kadınlarda da virüs çoğunlukla belirti vermemektedir. Bunu yanı sıra bazı durumlarda enfeksiyon devam eder ve genital siğillere, deri siğillerine ve hücrelerde kanser belirtilerine yol açar. Oluşan siğilleri sebebiyle cinsel ilişki sırasında ağrı hissedilebilir. Üretra kısmındaki siğiller idrar yaparken yanmaya sebep olabilir.
HPV Tedavisi
HPV virüsü sebebi ile oluşan siğilleri ortadan kaldırmak için kullanılan ilaçlar doğrudan lezyona uygulanmaktadır ve genellikle tedavinin işe yaraması için defalarca kullanılması gerekir. Tedavi şekline, hastanın durumuna göre karar verilmektedir. Oluşan siğiller için kullanılan ilaçlar;
Salisik asit: Reçetesiz bir şekilde de satılan bu ilaç, siğilleri yavaş yavaş ortadan kaldırmaktadır. Yaygın siğiller için kullanımında ciltte tahrişe neden olabilir ve bu ilacı yüz bölgenizde asla kullanmamanız gerekir.
İmikuimod: Bu reçeteli krem, bağışıklık sisteminizin HPV ile savaşma yeteneğini arttırmaktadır. Uygulama yerinde şişlik ve kızarıklık gibi yan etkiler oluşabilir.
Podofiloks: Diğer bir reçeteli krem olan podofilox, genital bölgede oluşan siğil dokusunu tahrip ederek çalışmaktadır. Uyguladığınız yerde kaşıntı ve ağrı oluşabilir.
Trikloroasetik asit: Bu kimyasal, avuç içlerinde, ayak tabanlarında ve cinsel organlarda oluşan siğilleri yakmaktadır.