Hipertiroidi Nasıl Tedavi Edilir?

Hipertiroidi Nasıl Tedavi Edilir?
10.06.2022 12:17
Hipertiroidi, tiroit bezinin oldukça fazla tiroit hormonu salgılaması ile ortaya çıkan rahatsızlık durumudur. Hipertiroidi durumunda vücudun metabolizması hızlanabilir ve kontrol dışı kilo verimi başlayabilir. Hipertiroidi tedavi süreci ile ilgili bilinmeyenler ise hastaların yakın merceği altına girmiştir.

Tiroit; boynun ön tarafında bulunan küçük bir kelebek şekilli bez olarak bilinir. Söz konusu bez; hücrelerin enerji kullanımını kontrol eden iki ana hormon olan tetraiyodotironin (T4) ve triiyodotironin (T3) üretmekte sorumludur. T4 ve T3 hormonlarının salınımı yoluyla da metabolizma düzenlenebilir. Hipertiroidi, tiroit bezinin oldukça fazla üretilmesi ya da T4 ve T3 hormonlarının her ikisinin birden üretilmesinin bir sonucu olarak kabul edilmiştir.

Hipertiroidi belirtileri arasında; iştahın belirgin şekilde açılması, sinirlilik, huysuzluk, konsantrasyon durumunda azalma, zayıflık, çarpıntı, kalp atışlarının hissedilmesi, uykuya dalmada güçlük, kaşıntı, mide bulantısı ve kusma gibi durumlar yer alır. Bu belirtiler genel anlamda hipertiroidi yaşayan hastalarda gözlenir. Hipertiroidi ile birlikte kalp rahatsızlıkları, kolay şekilde kırılabilen kemikler, göz problemleri, cilt problemleri ve tirotoksik kriz gözlenebilir. Hipertiroidi tedavi yöntemleri ise çok çeşitlidir. Tiroit hormonlarının üretimini yavaşlatan anti tiroit ve radyoaktif iyot kullanılabilir. Bu tür tedavi kapsamında tiroit bezinin tamamı ya da bir kısmı çıkarılarak ameliyat yapılabilir. Hipertiroidi bu şekilde tedavi edilerek hasta şikâyetlerinden kurtulmaya başlar. Hipertiroidi tedavi sürecinin hastalığın seyri açısından son derece önemli olduğunu ve ihmal edilmemesi gerektiğini ayrıca belirtmekte fayda var.

Hipertiroidi Bitkisel Tedavi

Cerrahi ve medikal tedavi dışında hipertiroidi tedavisi kapsamında bitkisel ürünlerin tercihi özellikle son zamanlarda yaygınlaşmıştır. Hipertiroidi bitkisel tedavi, bu hastalık ile mücadele etmekte olan kişiler tarafından yaygın araştırma konusu olmuştur. Öncelikle hipertiroidi kapsamında beslenme düzenini iyileştirmekte fayda var. İşlenmemiş gıdalar, yeşil sebze suları, anti enflamatuar bitkiler, zencefil ve kemik suyu tüketebilirsiniz.

Hipertiroidi bitkisel tedavi kapsamında; dereotu, mayasıl otu, limon otu,  B kompleks vitaminleri, buhur ya da mırra özü yağı deneyebilirsiniz. Bu yağların ve bitkisel ürünlerin kullanımının hipertiroidi tedavi yöntemleri arasında etkili olduğu gözlenmiştir. Ancak hastalık süreci kapsamında doktor kontrolünde olmanız bu durumu aksatmadan ilaç tedavisi sürecinize sürekli olarak devam ediyor olmanız gerektiğini ekstra olarak hatırlatmakta fayda var. Şayet hipertiroidi ilaçlarını düzenli şekilde tüketirken bitkisel tedavi yöntemlerini uygularsanız çok daha hızlı bir şekilde sonuç alabilirsiniz.

Hipertiroidi İçin Kullanılan İlaçlar

Hipertiroidi hastalığı bulunan tüm kişiler için kanda meydana gelen yüksek oran tiroit hormonlarını normal düzeye getirmek için öncelikle ilaç tedavisine başlanır. Hipertiroidi için kullanılan ilaçların hangi ilaçlar olduğu bu hastalık ile bir mücadele sürecine girmiş kişiler için araştırma konusu olmuştur. Hipertiroidi için kullanılan ilaçlar; Propycil Tablet ya da Thyromazol Tablet ve beraberinde kullanılan Dideral isimli ilaçlardır. İlaç dozu için mutlaka kişisel olarak doktorunuza danışmanızda fayda var. Ayrıca söz konusu ilaçları hipertiroidi tanısı konmuş hastaların kafalarına göre şahsi olarak kullanmamalarında fayda var. Bu tür ilaçlar ve takviye ilaç kullanımı hususunda öncelikle düzenli olarak uzman bir doktor kontrolünde olmanız gerektiği tavsiye ediliyor. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir