Polikistik Böbrek Hastalığı Neden Olur?

Polikistik Böbrek Hastalığı Neden Olur?
26.01.2023 14:26
Polikistik böbrek hastalığı neden olur, ameliyatı nasıl olur? Polikistik böbrek hastalığı nasıl anlaşılır, polisliğe engel mi, genetik mi? Polikistik böbrek hastalığı geçer mi? Polikistik böbrek hastalığı hakkında pek çok merak edilen soru bulunmaktadır. İşte detaylar...

Polikistik böbrek hastalığı her iki böbrekte yer alan çok sayıda kistle kendini gösterdiği bilinmektedir. Karaciğer, pankreas gibi diğer organlarda da kistlere neden olabilecek genetik sebepli bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Başlıca 2 farklı gende gelişen mutasyonlar bu hastalığa sebebiyet vermektedir.

Polikistik Böbrek Hastalığı Ameliyatı Nasıl Olur?

Laparoskopi yöntemi sayesinde, genel anestezi altında küçük bir kesi açılarak ameliyat gerçekleştirilir. Bu uygulanan kesilerden kamera ve ekipmanlar böbreğe yerleştirilir. İlk olarak kistin içi boşaltılması gerekmektedir. Sonrasında kistin duvar kısımlarının kesimi gerçekleştirilir ve kalan parçalar yakma işlemi ile operasyon biter.

Cerrahi süre yaklaşık 1.5-2 saat iken, özellikle basit nefrektomide bu süre 45 dakikaya kadar düşebilmektedir. Böbrek etrafına yapışık ve büyük kanserlerde bu süre 3 saate kadar da yükselebilir. Böbrek kisti ameliyatı açık cerrahiyle yapıldığında ise35-40 cm.'lik cerrahi kesi ile operasyon gerçekleştirilir. Büyük kistler olursa, bu kesiyle birlikte 12. kaburga kemiğinin alım işlemi de gerçekleştirilebilir.

Ameliyatın sonucunda kesi nedeniyle hastada hasar gören kaslar ve sinirler yüzünden, uzun süre ağrı ve uyuşukluk hissiyatı yaşanabilir. Gerekli ilaçların ve tedavilerin doğru uygulanması sonucunda hasta kısa süre içerisinde sağlığına kavuşacaktır.

Polikistik Böbrek Hastalığı Nasıl Anlaşılır?

Çoğu hastanede polikistik böbrek hastalığının tanısı görüntüleme yöntemlerinden yararlanılarak yapılmaktadır. Ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi veya manyetik rezonans görüntüleme yöntemleri ile böbrek kistlerini gözlemlemek mümkündür. Tanının konulması için daha ucuz ve basit tetkik olan ultrasonografi de seçeneklerden birisidir.

Polikistik Böbrek Hastalığı Polisliğe Engel Mi?

Polikistik böbrek hastalığı polisliğe engel olarak bilinmektedir. Böbreklerde yerleşim ve şekilde bozuklukları polisliğe engel olarak karşımıza çıkmaktadır. Polikistik böbrek hastalıkları ayrıca öğrenciliğe engel oluşturmaktadır. Fakat herhangi bir fonksiyon bozukluğu yapmamış iyi huylu basit böbrek kistleri sağlam kabul edilmektedir.

Polikistik Böbrek Hastalığı Genetik?

Polikistik böbrek hastalığı, aynı şekilde karaciğer, pankreas gibi diğer organlarda da kistlere neden olabilecek genetik öyküsü olan bir hastalık olarak bilinmektedir. Bu hastalığın ailede çeşitli kişilerde görülmesi ve soydan soya aktarımı gerçekleşebilmesi muhtemeldir.

Polikistik Böbrek Hastalığı Geçer Mi?

Gen analizine göre bazı vakalarda böbrek nakline ihtiyaç duyulmaktadır. Hastaların %60'ı son dönem böbrek yetmezliğine sahip olabilirler. Son dönem böbrek yetmezliğine giren polikistik böbrek hastalıklı kişiler için en iyi seçenek tedavi için böbrek nakli işlemini gerçekleştirmeleri olacaktır.

Böbrek yetmezliği ve yüksek tansiyonu olmayan polikistik böbrek hastalarının özel bir diyet uygulamasına gerek olmaz. Yüksek tansiyonu olan hastalarda ise tuzsuz diyet uygulayabilirler. Ayrıca hastaların kan basıncı normal bile olsa, az tuzlu diyet ile beslenmeleri daha iyi bir beslenme seçeneğidir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir