Hidrolik Yağ Nedir? Çeşitleri Hangileri?

 Hidrolik Yağ Nedir? Çeşitleri Hangileri?
27.09.2021 14:00
Güç iletim sistemlerinde kullanılan hidrolik yağlar, katkılarla zenginleştirilmiş ve kullanılacak hale getirilmiştir. Hidrolik yağ nedir, ne işe yarar, nerelerde kullanılır? Hidrolik yağ zehirler mi, motor yağı arasındaki fark? Hidrolik yağ boyaya zarar verir mi, mazota katılırsa ne olur? Hidrolik yağı çeşitleri hangileri, azalması neden olur? Hidrolik yağ ile ilgili sorularınızı cevapladık.

Birçok yerde kullanılan bu yağlar özellikle nerede kullanılacaksa, buna göre fonksiyonelleri bilinmeli ve buna göre seçilmelidirler. Hayatımızın her yerinde hidrolik sistemler varken, yağ seçimi hangi alanda ise buna göre özellikte ki hidrolik yağ seçimi yapılmalıdır. Enerji üretimi için sıvıların kullanılması anlamına gelen hidrolik, sistemlerin gücünün artırılması ve sistemlerde ki negatifliği ortadan kaldırmak için kullanılır. Birçok firma farklı sektörler için bu yağları üretip piyasaya sürmekte olup, fiyat aralıkları farklılık göstermektedir. Hidrolik yağlar tek tip olmayarak, kullanıldığı yere göre içeriği zenginleştirilmiştir.

Hidrolik Yağ Nedir?

Kelime anlamı olarak enerji üretiminde sıvıların kullanılması olan hidrolik, pek çok alandaki sistemde mevcut olarak karşımıza çıkar. Bu sistemlerin doğru ve daha iyi çalışması için hidrolik yağlar kullanılmakta olup, güç artırımı da sağlamaktadır. Piyasada birçok firmanın farklı isimler altında ürettiği hidrolik yağlar bulunurken, bunların hepsi birbirinden farklı sektörlerde kullanılabilmektedir.

Hidrolik Yağı Çeşitleri Hangileri?

Pek çok markanın hidrolik yağı piyasada mevcutken, bunlara ulaşabilmemiz mümkündür. Hidrolik yağlar, hidrolik sisteminin bulunduğu her yerde kullanılabilmekte olup, pek çok alan için gereklidir. Sistemlere göre değişiklik gösterilen yağlar, soğuğa dayanıklı, sıcağa dayanıklı gibi türlere ayrılıp, buna göre zenginleştirilir. HV sınıfı yağlar, HM sınıfı hidrolik yağlar, külsüz yağlar, deterjan katkılı yağlar, doğada çözülen yağlar, yanmaz yağlar, gıda ile uyumlu yağlar olarak pek çok hidrolik yağ sınıfı bulunur.

Hidrolik Yağ Ne İşe Yarar?

Hidrolik yağlar çoğu yerde karşımıza çıkarken, hidrolik sistemlerde kullanımı ile bilinirler. Bu yağlar birçok makine ve araçta kullanılırken, daha fazla güç oluşturma, sistemi rahatlatma gibi işlemleri üstlenir. Bazı sistemlerde ki zorlanmaları daha esnek hale getirerek, çevrilmesini kolaylaştırıp, işlerin halledilmesini sağlar.

Hidrolik Yağ Nerelerde Kullanılır?

Bu yağların yaşamımızda bize sunduğu avantajlar yüzünde çok geniş bir kullanım alanına yayıldığını gözlemleyebiliriz. Hidrolik sistemlerin hepsinde kullanılabilen bu yağlar, işimizi kolaylaştırır. Başlıca, ağır makinalar, presler, plastik enjeksiyon, robotlar gibi imalat alanlarında kullanılırken, madencilik, köprü kumanda mekanizmaları, köprü ve barajlarda da kullanılmaktadır. Bunların yanında uçaklar, gemiler, tarımsal makinalar ve pek çok sistemde bu yağlar kullanılır.

Hidrolik Yağ Zehirler Mi?

Hidrolik yağlar petrol türevi yağlarken, madeni ve sentetik yapıları ile dikkat çekerler. İnsanların ya da canlıların bu yağı içmemesi gerekirken, kullanımında olumsuz sonlara yol açabilmektedir. Bu yağları içen insan doku hasarı, uzuv kaybı hatta ölümle bile sonuçlanacak kazalara sebebiyet verebilir.

Hidrolik Yağ İle Motor Yağı Arasındaki Fark Nedir?

Aslında hidrolik yağlar geniş bir kapsamda kullanıldığı için pek çok alana yayılmıştır. Motor yağları da bir çeşit hidrolik yağ olarak karşımıza çıkmakla beraber, diğer hidrolik yağlardan özellikleri bakımından ayrılır. Sıcak ve ısıya dayanıklı motor yağları buna göre tasarlanmış ve zenginleştirilmiştir.

Hidrolik Yağ Boyaya Zarar Verir Mi?

Hidrolik yağlar hangi sistemde kullanılacaksa ona göre dökülmeli ve bu bölüm yağlanmalıdır. Araçlarda özellikle hidrolik yağdan dolayı zararlar oluşurken, bu aracın boyasına ya da jantlara dökülmemelidir. Araçlarda bu yağların dökülmesi halinde fiziksel aşınmalar ya da çizilmeler görülebilir. Bunun dışında aracın boyası kalkabilmektedir.

Hidrolik Yağ Mazota Katılırsa Ne Olur?

Eski dizel araçlarda bu yöntem kullanılırken sistemlerin yağlanması için yapılırdı. Şimdilerde ise dizel araç çok gelişti ve elektronik bir hal aldı. Kaliteli mazot kullanmak ve içine bir şey karıştırmamak gerekiyorken, bu aracınızın deposuna zarar verebilmektedir. Bazıları tarafından hale önerilse de aracınızı riske atmamak adına kaçınılması gerek.

Hidrolik Yağı Azalması Neden Olur?

Hidrolik yağların azalması sistemdeki boruların yırtılması ya da yıpranmasından ötürü meydana gelirken, hemen bakımı yapılmalıdır. Bu yağı taşıyan sistemlerdeki bozuklukta azalmaya sebep olurken, kaçakların olması sonucunda da hidrolik yağlar azalabilmektedir. Bu azalma hangi sistemdeyse burada bir sorun var demekken, daha büyük hasarlar olmaması için bakımı ve tamiri yapılmalıdır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir