Araç Bakımları Nelerdir?

Araç Bakımları Nelerdir?
17.08.2021 12:30
Aracın performansının korunması ve güvenliği gibi sebeplerden dolayı araç bakımlarını aksatmadan yapmak gerekiyor. Araç bakımı ne zaman yapılır, yetkili serviste mi yapılmalı, kaç saat sürer? Ağır araç bakımı kaç kilometrede yapılır, değişen filtreler hangileri, araç bakımı gecikirse ne olur, geldiği nasıl anlaşılır? Araç ilk bakımı ne zaman yapılır, fiyatı ne kadar, nerede yapılmalı, neden önemlidir, özel serviste mi yapılmalı?

Aracın performansının korunması ve güvenliği gibi sebeplerden dolayı araç bakımlarını aksatmadan yapmak gerekiyor. Düzenli bakım yapılmadığında oluşabilecek problemler, kullanıcıları hem uğraştırıyor hem de sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor. Bu yüzden araç bakımlarını ihmal etmeden yapmak gerekiyor. Düzenli kontrol isteyen araç bakımlarını ise aşağıda sizler için sıraladık.

·        Yağ bakımı

·        Radyatör suyu bakımı

·        Lastik bakımı

·        Fren bakımı

·        Akü bakımı

·        Vites sistemi bakımı

·        Yakıt deposu bakımı

·        Triger kayışı

·        Hava filtresi

·        Klima bakımı

·        Elektronik sistemlerin bakımı

Araç Bakımı Ne Zaman Yapılır?

Araç bakımlarının periyodik yapılması gerekmektedir. Çünkü düzenli aralıklarla bakım yapılmadığında bazı parçalar işlevini yitirerek olumsuz durumlara yol açmaktadırlar. Bakımların yapılma süresi ise modele ve markaya göre değişiklik gösteriyor. Genel bakım sürelerine bakıldığında 10-20 bin kilometre arasında olmaktadır. Bu belirtilen kilometreler üretici firmalar tarafından belirlenmektedir. Parçaların optimum çalışma süreleri test edildikten sonra bu veriler ortaya çıkmıştır.

Araç Bakımı Yetkili Serviste mi Yapılmalı?

Araç bakımı yaptırabileceğiniz yerlerden birisi yetkili servislerdir. Yetkili servisi tercih eden kullanıcıların araçları genellikle garanti kapsamında olmaktadır. Çünkü yetkili servis dışında bir yerde bakım yaptırıldığında aracın garantisi bozulmaktadır. Yani garantisi devam eden araçların bakımlarını yetkili serviste yapmaları gerekiyor. Garanti süresi biten araçlar içinse farklı servisler tercih edilebilir.

Araç Bakımı Kaç Saat Sürer?

Araç bakım süreleri, bakım yapılacak aksamla ilgilidir. Genellikle 3-4 saat süren bakım süreleri daha da uzayabilmektedir. Yağ bakımı, filtre değişimi, antifriz takviyesi gibi işlemler kısa sürerken motor açıldığında bu süreler uzayabilmektedir. İşi yapan kişilerin çalışma performansı da bakım süresini etkileyecektir.

Araç Ağır Bakımı Kaç Kilometrede Yapılır?

10-20 bin kilometrede bir yapılan periyodik bakımların yanında birde daha uzun aralıklarla ağır bakımlar yapılmaktadır. Ağır bakım süreleri aracın modeli ve kullanımına göre farklılık göstersede 70-100 bin kilometrede bir yapılmaktadır. Bu süreler, dizel motor araçlar için daha da kısa tutulmaktadır. Ayrıca otomatik şanzımanlı araçlar içinde biraz daha erken bakıma girmek gerekebiliyor.

Araç Bakımında Değişen Filtreler Nelerdir?

Modele ve kullanıma göre farklılık gösterse de 10-20 bin kilometrede bir periyodik bakımlar yapılmaktadır. Periyodik bakımlarda ise filtrelerin değiştiğini görmekteyiz. Bu bakımlarda değişen filtreler ise:

·        Hava filtresi

·        Yakıt filtresi

·        Polen filtresi

·        Yağ filtresidir.

Araç Bakımı Gecikirse Ne Olur?

Araç bakımlarının yapılma sebebi güvenli sürüş ve motor koruması olmaktadır. Bazı bölümlerde yapılan gecikmeler göz ardı edilebilir olsa da motor yağı ve soğutma suyuna özellikle dikkat etmek gerekiyor. Yağ bakımı geciktirilirse motor içindeki metal sistemlerde sürtünme sorucu kilitlenmeler, piston kırılması görülebilir. Aynı şekilde soğutma suyunun bakımı yapılmaz ise araç hararet yapabilir. Bu tip durumlarda motoru baştan aşağı yenilemek gerekebiliyor. Bu yüzden araç bakımlarını aksatmamak önemlidir.

Aracın Bakımı Geldiği Nasıl Anlaşılır?

Yeni model araçlarda araç bakımı geldiğinde sürücü ekranında ikaz lambaları yanmaktadır. Bu lambalar yandığında aracı bakıma götürmek gerekiyor. Ayrıca son bakım yaptırdığınız serviste size bir kart verilecektir. Bu kartın üzerinde bakımların kaç kilometrede yapıldığı ve ne zaman gelinmesi gerektiği de belirtiliyor. Eğer aracın bakım sürelerini bilmiyorsanız ve uyarı lambaları da yanmıyorsa motor performansı belirleyici olacaktır. Aracın çekişinde düşüş hissediyorsanız veya yakıt tüketimi artmışsa bakım zamanı gelmiş demektir.

Araç İlk Bakımı Ne Zaman Yapılır?

Bakım süreleri araçların marka ve modeline göre farklılık gösterdiği gibi kullanım şartlarına göre de değişiyor. Dizel araçlar için bakım süreleri daha erken olurken benzinli modellerin biraz daha geç olmaktadır. Genellikle 10-20 bin arası ilk bakıma girilmektedir. Bu bakımları da yetkili serviste yaptırmaya özen gösterin. Muhtemelen aracınızın garantisi olacağı için yetkili servis dışında bir yerde yaptırırsanız garantisinin bozulacağını hatırlatalım.

Araç Bakımı Nerede Yapılmalı?

Araç bakımı yaptırırken öncelikle işin ehli kişilere aracı teslim etmek doğru olacaktır. Bunun için çevrenize danışmak en doğrusudur. Çevrenizdeki insanların araçlarını hangi servise götürdüğünü öğrenerek doğru seçimi yapabilirsiniz. Daha güvenli olmasını istiyorsanız yetkili servislere gitmek doğru olacaktır. Ama buralarda fiyatların daha yüksek olduğunu belirtmek gerekiyor. Yapılan işlemler aynı olsa da bazen iki katı ücret ödenmektedir.

Araç Bakımı Neden Önemlidir?

Araç bakımının önemli olmasının en büyük sebebi, ileride ortaya çıkabilecek arızaların önüne geçmektir. Bakımlar zamanında yapılmadığında motorda veya bakım gereken diğer parçalarda çıkan arızalar, aksamların çalışmasını engellemektedir. Bu tip durumlar sonucunda büyük masraflar ortaya çıkabilir. Sırf aracın yağ bakımı yapılmadı diye bütün motoru yenilemek gerekebilir. Bu yüzden bakımların zamanında yapılması gerekiyor. Ayrıca sürüş güvenliği, motor performansı ve yakıt tüketimi için de araç bakımını yapmak önemlidir.

Araç Bakımı Özel Serviste mi Yapılmalı?

Öncelikle sıfır araçların bakımlarının yetkili servislerde yapılması gerektiğini belirtelim. Sıfır araçların çoğu garantili olduğu için özel serviste yapılan bakımlar sonucu garanti bozulacaktır. Bu yüzden özel servis tercih etmemelisiniz. Garantisi olmayan araçlar içinse özel servis tercih edilebilir. Yetkili servislere göre fiyatlar daha uygun olmaktadır. Aynı işlemler için yarı yarıya fark oluşabiliyor. Ama özel servis seçerken çevrenizin gittiği servisleri tercih etmeye çalışın. Bazı özel servisleri baştan savma iş yaptıkları bilinmektedir. Bakım yaptık deyip yarım yamalak yapıp veya hiç yapmayıp insanlardan para aldıkları da bilinmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir