Araç Cam Tamiri Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Araç Cam Tamiri Hakkında Merak Edilen Bilgiler
17.08.2021 14:30
Ufak kazalar veya herhangi bir madde çarpması sonucunda araç camlarının hasar aldığı görülmektedir. Araç camı bakımı nedir, camların buğulanması nasıl önlenir, araç camlarına film çekmek yasak mı? Araç camlarındaki kireç lekeleri nasıl çıkar, araç camları nasıl temizlenir, araç camlarının buzlanması nasıl önlenir? Ara. camı çatlak muayeneden geçer mi, araç cam değişimi kaskoyu bozar mı? Cam değişimi ne kadar sürer, nasıl sökülür, araç camı içten nasıl temizlenir? Araç camı neden yavaş kapanır, araç cam rüzgarlığı nasıl takılır, araç cam suyu nasıl yapılır?

Ufak kazalar veya herhangi bir madde çarpması sonucunda araç camlarının hasar aldığı görülmektedir. Bu tip durumlarda eğer cam komple dökülmediyse tamir edilebilmektedir. Tamir edilecekse çatlağın olduğu bölge matkapla delinir. Sonrasında çatlak bölgeye vakum uygulanır. Bu sayede çatlağın içinde delik açılmış olur ve içeriye özel bir kimyasal madde enjekte edilir. Kimyasal madde kullanıldıktan sonra görüntüyü düzeltmek için ultraviyole ışık verilir. Bu işlemlerden sonra taşan kimyasal madde temizlenir ve çatlağın büyümesi önlenmiş olur. Bu şekilde camı kullanmak mümkündür.

Araç Camı Bakımı Nasıl Yapılır?

Araç cam bakımı yapılırken aracın diğer aksamları gibi burada da dikkatli olmak gerekiyor. Özellikle temizlik yaparken yumuşak malzemeler kullanmak gerekiyor. Son zamanlarda geliştirilen mikrofiber bezler bu iş için oldukça uygundur. Araç camında en sık karşılaşılan lekelerden birisi kireç lekeleridir. Bu tip lekeler için sirke ve su karışımı kullanmak camda kalan lekeleri önleyecektir. Kış aylarında camlarda oluşan donmalara ise ayrıca dikkat etmek gerekiyor. Buzu kazımak yerine buz eritici spreyler tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda buzu çözdürürken sıcak su dökmekten de kaçınmalısınız. Donmuş camın üzerine sıcak su dökerseniz camda çatlamalar meydana gelebilir.

Araç Camlarının Buğulanması Nasıl Önlenir?

Cam buğulanması sıcak ve soğuk havanın birbirine temas etmesi sonucunda oluşmaktadır. Bu tip durumlarda sürüş güvenliği tehlikeye girdiği için önlem

almak gerekiyor. Araç camı buğulandığında yapabilecekleriniz ise şunlardır:

·        Kullanılacak ilk yöntem camları açmak olacaktır. Bu sayede içerideki hava dengelenir ve buğulanma önlenir.

·        Klimayı sıcağa alıp çalıştırmak ve camlara doğru üflettirmek diğer bir çözümdür.

·        Oto bakım malzemelerinden olan buğu önleyici spreyler ile buğulanmanın önüne geçebilirsiniz.

·        Doğal bir yöntem denemek isterseniz yarım elmayı cama sürmeniz yeterli olacaktır.

·        Buğulanmayı aniden yok etmek içinse mutlaka nemli bir bez kullanmalısınız. Nemli bez ile buğulanan cam hızlıca temizlenebilir.

Araç Camlarına Film Çekmek Yasak mı?

Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre taşıtların camlarında görüntüyü değiştirecek tabaka yapıştırılması yasaklanmıştır. Yani cam filmleri kanunen yasaklanmış bulunuyor. Ama burada bir sınır getirilmiştir. Işık geçirgenliği %70-75’e kadar olan filmlerde problem yaşanmamaktadır. Bu geçirgenliğe sahip cam filmleri ise 2 numara olarak bilinmektedir. Yasal olarak cam filmleri yasak olsa da 1 ve 2 numaralı cam filmleri bu kanuna göre kullanılabilmektedir.

Araç Camlarındaki Kireç Lekeleri Nasıl Çıkar?

Camları silerken veya yağışlar sonucunda araç camlarında kireç lekeleri oluşabilmektedir. Bu lekelerden kurtulmak içinse ilk kullanılabileceğiniz yöntem: Su ve sirke karışımı kullanmaktır. Yarı yarıya hazırlayacağınız karışım ile camı temizleyin. Sonrasında su ile durulama yapın. Diğer bir yöntem ise: Bulaşık deterjanı ve su kullanmaktır. Sünger yardımı ile camdaki lekeleri kolayca çıkarabilirsiniz.

Araç Camları Nasıl Temizlenir?

Araç içi görüşün daha net sağlanması için önemli olan camların temizliği biraz daha dikkat istemektedir. Cam temizleme işlemi için öncelikle: Mikrofiber bez, sünger, su, cam temizleme spreyi ve çekçek malzemelerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu malzemeler temin edildikten sonra sırasıyla şu işlemleri yapmalısınız.

·        Cam su ile yıkanmalıdır.

·        Sonrasında cam temizleme spreyi camın üzerine sıkılarak sünger ile temizlenir.

·        Bu işlemden sonra tekrar su ile yıkama yapılır.

·        Yıkama işlemi bittikten sonra camdaki sular çekçek yardımı ile aşağı doğru çekilir.

·        Son olarak kuru mikrofiber bez yardımı ile cam iyice kurutulur. Camda leke kalmaması için kurutma işlemini iyi yapmalısınız. Mikrofiber bez yerine gazete kağıdı da işinizi görecektir.

Araç Camlarının Buzlanması Nasıl Önlenir?

Kış aylarında neredeyse her gün yaşanan bu durum araç sahiplerini bir hayli uğraştırmaktadır. Buzlanma genellikle sabah saatlerinde görülmektedir. Bunun sebebi gece sıcaklığın daha düşmesi ve aracın park halinde bulunduğu için soğuk olmasıdır. Bu yüzden buzlanmayı önlemek için yapılacak işlemler bir önceki günün akşamından halledilmelidir. Kullanılabilecek ilk yöntem branda ile arabayı örtmek olacaktır. Bu sayede camlarda buzlanma olmayacaktır. Kullanabileceğiniz diğer bir yöntem ise antifrizli suyu camın üzerine dökmektir. Bu suyun donma seviyesi daha düşük olduğu için camı koruyacaktır. Son olarak ise buzlanmayı önleyici spreyler bulunuyor. Bu spreylerden camın üzerine sıktığınızda ertesi gün buzlanma olmadığını göreceksiniz.

Araç Camı Çatlak Muayeneden Geçer mi?

TÜVTÜRK tarafından yapılan muayenelerden aracın geçememesi için ağır kusur olması gerekiyor. Ağır kusur olan durumlardan biri ise camda oluşan hasarlardır. Ama bu durum sadece ön cam için geçerlidir. Ön cam üzerinde sürücünün görüşünü engelleyen herhangi bir hasar var ise muayeneden geçememektedir. Diğer camlarda oluşan çatlaklarda ise herhangi bir problem yaşanmamaktadır.

Araç Cam Değişimi Kaskoyu Bozar mı?

Araç cam değişiminin kaskoyu bozabilmesi için bu işlemin kaskoya ödetilmesi gerekiyor. Ama her kaskonun aynı içeriğe sahip olmadığını da belirtelim. Bunun için kendi kasko firmanız ile görüşüp detayları öğrenmelisiniz. Bazı kaskolarda cam değişimi kaskoyu bozmazken bazılarında bu işlem sonucu kasko ödemeniz artmaktadır. Yani bozup bozmayacağı tamamen kaskonuzun içeriğine bağlıdır.

Araç Cam Değişimi Ne Kadar Sürer?

Araç cam değişim işlemlerine baktığımızda öncelikle cam ve kaporta arasında bulunan slikon madde kesilip çıkarılır. Sonrasında cam yerinden çıkartılır. Kaporta üzerinde kalan madde temizlendikten sonra camın oturtulacağı yüzeye tekrar yapıştırıcı madde sürülür. Sonra cam yerine oturtulur. Bu işlemler ise yaklaşık 1 saat sürmektedir. Yaklaşık 1 saatte maddenin iyice yapışması için beklenmektedir. Toplamda 2 saatte cam değişim işlemi tamamlanmaktadır.

Araç Cam Filmi Nasıl Sökülür?

Düzenlemeler sonucunda görüşü belirli bir limitin üzerinde kısıtlayan cam filmleri için ceza yazıldığını bilmekteyiz. Bu yüzden veya filmde oluşabilecek hasarlar yüzünden cam filmini sökmeniz gerekiyor olabilir. Cam filmini sökmek için ihtiyacınız olan bir falçata ve fön makinesi olacaktır. Genellikle hiçbir malzeme kullanmadan köşesinden çekildiğinde cam filmleri çıkarılmaktadır. Ama yapışkan olanlar için durum farklıdır. İyi yapışmış cam filmlerini sökerken falçata yardımı ile yavaş yavaş kazıma yapmak gerekiyor. Eğer bu şekilde de çıkarırken zorluk çekiliyorsa cam filminin ısıtılması gereklidir. Isıtma işlemini ise fön makinesi ile yapabilirsiniz. Fön makinesi ile ısıtıldıktan sonra daha rahat bir şekilde cam filmi sökülecektir.

Araç Camı İçten Nasıl Temizlenir?

Araç camının içten temizlerken bol su kullanamayacağınız için cam temizleyici sprey ve bir kova su yeterli olacaktır. Önce kovanın içerisinde ıslattığınız sünger ile camları temizleyin. Sonra cam temizleyici spreyi sıkın ve mikrofiber bez ile ovalayın. Bu işlemlerden sonra tekrar sünger ve su kullanın. Son olarak da kuru bir bez ile kurutma işlemini yaparak temizlemeyi tamamlayın.

Araç Camı Neden Yavaş Kapanır?

Araç camı yavaş kapanıyorsa bunun birkaç sebebi olabilmektedir. İlk kontrol edilmesi gereken cam içi lastikler olmalıdır. Cam içi lastikler sıkışma yaptığında cam hareket etmekte zorlanmaktadır. Diğer sebep ise camları hareket ettiren motorlarda arıza olabilir. Bu işlemlerin çoğu için servise gitmek gerekiyor. Yavaş kalkma sebeplerinden bir diğeri ise akü zayıflaması olabilir. Yeterli enerji gönderemediği için camlar yavaş hareket edebilir.

Araç Cam Rüzgarlığı Nasıl Takılır?

Araç cam rüzgarlığı takarken öncelikle takılacak bölgenin ıslak bir bez ile temizlenmesi gerekiyor. Sonrada bu bölgeyi kuru bez yardımı ile kurutmalısınız. Bu işlemlerden sonra rüzgarlığı yapıştırmaya geçeceksiniz. Öncelikle rüzgarlığı ve yapıştırılacak bölgeyi fön makinesi ile ısıtın. Sonrasında rüzgarlık üzerindeki yapıştırıcının üzerinde bant bulunuyor. Bu bantı kaldırın ve yapıştırılacak bölgeye rüzgarlığı yerleştirin. Yerleştirdikten sonra yavaşça bastırın ve 1-2 dakika bekleyin. Yeteri kadar bekledikten sonra başka bir işlem yapmanıza gerek yoktur. Hafifçe dokunduğunuzda, rüzgarlık sağlam duruyorsa rahatça kullanabilirsiniz demektir.

Araç Cam Suyu Nasıl Yapılır?

Ön camın temizliği için oldukça önemli olan cam sularının çoğunda zehirli kimyasal maddeler bulunmaktadır. Bu maddeler hem sağlık hem de çevre açısından zararlı olduğu için bazı kişiler evde cam suyu yapmayı tercih ediyor. Siz de evinizde kolaylıkla cam suyu yapabilirsiniz. Bunun için öncelikle 5 litrelik bir kap almalısınız. Sonrasında bu kabın içerisine 4 litre saf su koyun. Saf suyun üzerine de 1 litre cam temizleyici ekleyin. Sonrasında kabı karıştırın. Karıştırma işleminden sonra cam suyunuz hazır olacaktır. Eğer kışın da kullanım yapılacaksa donmayı önlemek için bu karışıma, ekstra olarak alkol veya tuvalet ispirtosu eklemelisiniz.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir