Hashimato tiroidi, tiroit bezinin iltihaplı rahatsızlıklara yani tirioditlerin en çok görülen türüdür. Otoimmün ya da kronik lenfosistik tiriodit olarak da isimlendirilir ve bağışıklık sisteminin bozukluğundan kaynaklanan bir endokrin sistem rahatsızlığıdır. Vücudun normal durumlar altında vücuda yabancı maddelere karşı ürettiği antikorlar, bağışıklık sistemi ile birlikte tiroid hücrelerine saldırarak tiroid bezinin iltihaplanmasına yani hasar görmesine yol açmaktadır. Böylelikle tiroit bezi işlevini tam anlamıyla yerine getiremez ve bir süre sonra salgıladığı hormon düzeyi azalır. Ailesel geçişlidir ve çoğu zaman 30-50 yaş aralığında kadınlarda görülür.
Hashimoto tiroidi “hipotiroidi” olarak bilinen tiroit bezinin az çalışıyor durumda olması yol açan nedenlerden bir tanesidir. Vücudun metabolizma hızını ayarlayıp ve bu yolla tüm dokuları etkileyen tiroit hormonu bu rahatsızlığı olan kişilerde zamanla azalma ve yaş ilerledikçe hipotiroidi riski çoğalır. Hashimoto tiroidinin, tiroid bezinde olabileceği gibi bir başka sorun da nodül meydana gelişidir. Çoğunlukla tiroid bezinde özellikle başlangıçta büyüme sık olur ve zaman içerisinde buna nodül oluşumu da eşlik etmektedir. Nodüllü ya da nodülsüz tiroid bezindeki büyüme “Guatr” olarak isimlendirilir. Hashimato tiroidi erken teşhis edilerek tiroit hormon düzeyi belli sıklıkla takip edilmeli ve gerekirse ilaçlar ile yerine konmalıdır. Yakın takip ve tedaviyle rahatsızlar Hashimoto tiroidine bağlı olumsuzluklar olmaz.
Hashimoto Hastalığı İlaçları Nelerdir?
Oral olarak uygun bir şekilde alınan levotiroksin uygundur, normal tiroid hormon düzeyini sağlamada çok etki göstermektedir. Hipotiroidi belirtilerinin iyileşmesine katkı gösterir. Hashimoto rahatsızlığı olan kişilerin çoğunda levotiroksin ile hayat boyu tedavi lazımdır.
Hashimoto Hastalığı Ölümcül Müdür?
Haşimato’nun teşhisi Anti–TPO testi ile konmaktadır. Takibi ise T3, T4, TSH ölçümleri ile yapılmaktadır. TSH normalse kişi yalnızca izlemeye alınır. TSH çoksa takviye hormona başlanır. Tehlikeli, korkutucu bir rahatsızlık sayılmaz. Yeter ki düzenli takip edilsin. Yeter ki kişiler verilen takviye tiroit hormonunu usulüne uygun yapılsın. Haşimato’nun erken zamanda tiroit bezinde hafif büyüme yani guatr vardır; daha sonra tiroit bezi devam ederek hasar nedeniyle yıllar içerisinde küçülerek adeta yok olmaktadır. Neticesinde ‘hipotiroidi’ ortaya gelir. Tiroit hormonlarının eksildiği durum yaşandığında hipotirodide hareketler-konuşma yavaşlayıp, yüzde, ellerde ve ayaklarda ödem, dilde büyüme yaşatır, cilt kurur, kalp hızı yavaşlar, küçük tansiyon artar, hasta depresif ruh haline bürünür, hafıza ve düşünsel fonksiyonlar gerilim gösterir. Haşimato, hipotiroidiye sebep olduğundan önemlidir.
Hashimoto Kronik Hastalık Mıdır?
Ciddi bir otoimmün rahatsızlık olan haşimatoda bağışıklık sistemi sağlıklı hücrelere saldırıp tiroid bezinin daha az salgı yapmasına sebep olur. Bu rahatsızlık vücut, tiroit bezini ortadan kaldırmak niyetiyle yüksek miktarda anti-tiroglobulin ve anti-TPO antikoru üretir. Antikorlar tiroid bezine bağlanır ve hücreleri harap etmeye başlar. Aynı sürede tiroit bezinde çok fazla iltihap hücresi birikir ve tiroid hücreleri hasar görerek tiroit hormonunda azalmalara sebep olur.