Haşhaş Çiçeği Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Haşhaş Çiçeği Hakkında Bilinmesi Gerekenler
25.07.2022 16:23
Haşhaş çiçeği ne zaman açar, haşhaş çiçeği ne zaman ekilir, haşhaş çiçeği Latincesi nedir, haşhaş çiçeği nerede yetişir, haşhaş çiçeği ne renktir, haşhaş çiçeği yenir mi vb. sorularının cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Türkiye’de Afyon, Kütahya, Isparta, Denizli ve Uşak etrafında bol oranda yetiştirilen haşhaş bitkisi gelincik ailesinden gelmektedir. Yetiştiği bölgelere göre boyları yaklaşık 1.5 metreye varan haşhaş bitkisinin, yaprakları yumurta şeklinde olup, etrafı mavili yeşilli griyi anımsatan renktedir. Çiçeklerinin solmasıyla beraber ortasında göbek biçiminde büyüyen kapsüller meydana gelir. İçeriğinde narkotin, morfin tarzı bazı bileşenlerin oluşması ile kuvvetli maddelerin etkisi sebebiyle üretimi devlet kontrolünde gerçekleşir. Kapsülünden afyon ve benzeri anestezikler sağlanır. Aynı vakit haşhaş bitkisinin tohumu demir, magnezyum, bakır, kalsiyum tarzı mineraller barındırır. Kullanım yeri olarak geniş yelpazeye sahip olan haşhaş, genellikle ağrı kesici işlevi görmektedir. Bununla beraber haşhaş tohumlarından elde edilen omega 3 asitli veya haşhaş tohumları mühim mutfak tatlarındandır. Haşhaş bitkisinin yaprakları, tohumu ve yağı birçok bölgede yararlı bir işlev görmektedir. Haşhaşın kullanım biçimleri kullanım amaçlarına göre değişiklik gösterir. Müthiş bir ağrı kesici olabildiği tarzı yatıştırıcı ve uyuşturucu etkisi nedeniyle sinir sistemiyle etkileşerek ağrıları dindirmede faydalı olur. Tohumlarında olan diyet lifi ile asit malzemesi nedeniyle kolesterol dostudur. İyi huylu kolesterolün çoğalmasından ve kötü huylu kolesterolün düşmesinde etkilidir. İçinde zengin yağ bileşenleri ile damar ve kalp hastalıkların önüne geçer. Bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesini sağlamanın yanı sıra meme kanseriyle mücadele etmektedir. Sindirim sistemini düzenlemekte olan haşhaş bitkisi uyku problemi, egzama tarzı cilt sorunlarına iyi gelmesi gibi daha birçok bölgede yarar sağlayan bir bitkidir.  

Haşhaş Çiçeği Ne Zaman Açar?

Bu bitki Toprak Mahsulleri Ofisi denetim ve gözetiminde ekimi yapılır. Bu haşhaş bitkisi büyüyerek mayıs ayının 15 ve haziran ayının 15'ine kadar çiçek açmaktadır.

Haşhaş Çiçeği Ne Zaman Ekilir?

Yazlık ekim süresi ise mart sonu Nisan başlangıcıdır. Haşhaş açısından yazılmış bazı kitaplarda kışlık ekimde (Ocak-Şubat) bahsedilmekle beraber, çağımızda ekiliş bölgelerde bunun pratik bir değeri olmamaktadır. Haşhaş tarımında verim noktasında bakım işleri mühim arz etmektedir.

Haşhaş Çiçeği Latincesi Nedir?

Haşhaş (Papaver somniferum),gelincikgiller ailesinden Papaver cinsinden bir bitki çeşididir. Haşhaş açısından yazılmış bazı kitaplarda kışlık ekimde (Ocak-Şubat) bahsedilmekle beraber, çağımızda ekiliş bölgelerde bunun pratik bir değeri olmamaktadır.

Haşhaş Çiçeği Nerede Yetişir?

Hem yazlık hem de kışlık şeklinde ekilebilen ve yetiştirilen bir bitki türüdür. Çağımızda en fazla haşhaş yetiştirilen alanlardan birisi Afyonkarahisar'dır. İlk yerde bulunan Afyonkarahisar'dan ardından Denizli, Konya, Uşak ve Burdur şehirlerinden gelmektedir. Bu alanlar haşhaşın yetiştirilebilmesi adına uygun iklim tipine sahiptir.

Haşhaş Çiçeği Ne Renktir?

Beyaz haşhaşın çiçekleri beyaz renkte siyah haşhaşın çiçekleri ise mor renkte açar. Çiçeğin rengine göre kapsülün içerisinde ürün rengi de değişmektedir.

Haşhaş Çiçeği Yenir mi?

Yörede izinli üretimi sağlanan haşhaş bitkisinin taze yeşil yaprakları pazarda kilosu 6 TL’den satılıyor. Haşhaş üreticilerinden Mehmet Keskin, çok lezzetli olan taze haşhaş otu yapraklarının harici hoş bir aroması olduğunu dile getirdi.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir