Hamilelikte Tiroid Hastalığı Nedir?

Hamilelikte Tiroid Hastalığı Nedir?
27.05.2022 11:37
Hamilelik esnasında yaşanılabilinen fiziksel ve hormonal değişiklikler tiroid hormonlarını da etkileyebilmektedir. Fakat bu tiroid hastalığı sanılanın aksine gebeliğin zor geçmesi veya bebeğin sağlıksız doğması gibi bir durum yoktur. Uygun tedavi ile kolay bir gebelik dönemi geçirilebilmektedir.

Gebelik döneminde de, tirod bezinin çok fazla çalışması ya da daha az çalışması sonucunda meydana gelebilen hastalıklar anne adayı olan kişiler için çok daha önemli oluyor. Yakından takip anne adayının ve bebeğin sağlığı için oldukça önemlidir. Özellikle daha önceden geçirmiş olunan bir tiroid hastalığı ya da guatr hastalığı sebebi ile tedavi edilen anne adaylarının kendileri ve bebekleri için dikkat etmeleri gerekmektedir. Aynı zamandan Tip 1 diyabet hastalığı bulunan kadınlar, otoimmün bozukluğu olan kadınlar, yüksek doz boyun radyasyonu ya da hipertiroidizm tedavisi görenler kadınlar, ailesindeki herhangi bir bireyde otoimmün bir hastalık olan Hashimoto ya da Graves gibi hastalıkları bulunması diğer kadınlara göre hamilelik esnasında tiroid hastalığının görülme riski daha fazladır. Hamile olmayı planlayan ya da hamile olduğunu öğrenen kadınlar en kısa zaman içerisinde gerekli olan incelemeler için bir doktora başvurmalıdır.

Hamilelik esnasında tiroid sorunu ile karşılaşan anne adaylarının çoğunu korkutup tedirgin etmektedir. Fakat gereken incelemelerin ardından doktor tarafından tedavisi yapıldığı sürece hamile kalmak bir sorun oluşmamaktadır. Tabii annenin ve bebeğin hamilelik süresince bir endokrin doktoru tarafından yakından takibinin 4 ila 6 haftada bir olması oldukça gerekli bir durumdur. Sorunsuz bir hamilelik dönemi ve bebeğin sağlıklı bir biçimde doğması bu şartlar altında oldukça olasıdır.

Tiroid hastalığı, gebe olan kişilerde en çok; iyot eksikliği ya da kronik tiroid sonucunda hipotroidi yani hashimato tiroidi ve zehirli guatr olarak da adlandırılan hipertrioidi ve noduler guatr olarak görülmektedir.

Hamile olan anne adayları genelde hipertiroidi gebelik semptomları ile karıştırabilmektedir. Her ikisinde de görülebilinen aşırı yorgunluk, kas krapları, hafıza ya da konsantrasyon ile ilgili sıkıntılar, şiddetli kabız olma durumu, soğukla baş edememe durumu gibi sorunlar anne adayının asıl sorunu karıştırabilmesine yol açabilmektedir.

Hamilelikte Tiroidin Bebeğe Etkisi Nedir?

Hamile olan anne adayında ve doğacak olan bebekte, hamilelik esnasında görülen tiroid hastalığının oluşturabildiği sıkıntılı durumların önlenmesi tedavinin asıl amacıdır. Bebekte görülebilecek herhangi bir komplikasyonların önlenmesi adına anne olmayı düşünen/planlayan kadınların, sağlıklı olsalar bile tiroid hormonlarını kontrol ettirmeleri ya da hamileliğin henüz başlarında iken kadın doğum uzmanlarının düzenli olarak tiroid fonksiyonlarını araştırmaları erken tanı avantajı ile kolay bir hamilelik dönemini geçirebilmeleri mümkündür. Bebeğin beyin gelişiminin engellenmesinde ve anormal olan birtakım durumların görülmesinde yapılmış olan pek çok araştırma sonucunda görüyoruz ki tiroid de oluşan fonksiyon bozuklukları bebekte bu tür sıkıntılara sebep olmaktadır. Bunu için hamile kalmayı düşünen anne adaylarının gebelikten önce ve gebelikten sonra tiroid fonksiyonları konusunda kendilerini bilgilendirmeleri gerekmektedir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir