Yumurtalık Kisti Ameliyatı Polisliğe Engel Mi?

Yumurtalık Kisti Ameliyatı Polisliğe Engel Mi?
06.10.2022 20:37
Yumurtalık kistleri; derecesine göre ameliyat gerektiren rahatsızlıklardandır. Peki; yumurtalık kisti ameliyatı polisliğe engel mi, kaç günde iyileşir, kaç saat sürer, kısırlık yapar mı, neden yapılır, ne zaman yapılır, nereden yapılır? Yumurtalık kisti ameliyatı ölüm riski? Cevapları sizler için hazırladık…

Emniyet teşkilatı bünyesinde aranan sağlık şartlarını, sağlık kurulu raporu alınmasını ve bu raporlara göre yapılacak işlemlere ilişkin hususları kapsayan ‘Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği’ Resmi Gazete' de yayımlanmaktadır. Bu yönetmeliğe göre basit yumurtalık ve böbrek kistleri gibi kistler engel olarak görülmeyecektir.

Yumurtalık Kisti Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Ameliyat; kapalı ameliyat yöntem ile yapılmışsa hasta çoğunlukla 1 günde evine dönebilecek kadar iyileşmektedir. Ancak açık ameliyat söz konusu ise hastanın evine dönebilmesi 2 günü geçebilir. Göbek içinde ve karın alt bölgesinde olarak 3-4 adet küçük kesi şeklinde yapılmaktadır. Bu küçük kesiklerin iyileşmesi çabuk olmakla birlikte genellikle de 2 hafta sonra hastalar işlerine dönebilmektedirler.

Yumurtalık Kisti Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Sadece yumurtalıkta sınırlı bir kistle müdahale 60-90 dakika sürer. Yaygın ve derin çikolata kisti hastalığında ise süre 270-300 dakika arasında değişebilmektedir. Bu süreler hastaların durumlarına, hastaneye ve doktorunuza göre değişim göstermektedir.

Yumurtalık Kisti Ameliyatı Kısırlık Yapar Mı?

Yumurtalık kistlerinin, her iki yumurtalığın tamamını kaplayıp mevcut yumurtalık rezervini azaltmadığı sürece gebeliğin oluşmasına engel teşkil etmediği bilinmektedir. Bazı durumlarda iki taraflı kistlerde bile gebelik görülebilmektedir. Tamamen kısırlık yapıp yapmadığı kanıtlanamamaktadır.

Yumurtalık Kisti Ameliyatı Neden Yapılır?

Özellikle genç olan hastalarda 4-6 haftalık takiple bu yumurtalık kistlerinin çoğunun kaybolduğu görülebilir. Ancak takiple kaybolmayan veya büyüyen kistler özellikle de 5 cm'in üzerindeyse ameliyat edilerek alınmalıdır. Günümüzde bu ameliyatları büyük çoğunlukla robotik cerrahi yani kapalı yöntemlerle yapılmaktadır.

Yumurtalık Kisti Ameliyatı Ne Zaman Yapılır?

Çoğu zaman yumurtalık kistlerinin herhangi bir göstergesi yoktur. Bununla birlikte alt karın ağrısı, mesane üzerindeki baskı nedeniyle sık idrara çıkma, karın şişliği, cinsel ilişki sırasında pelvik bölgede ağrı olması gibi rahatsızlıklar mevcutsa ameliyat yapılması gerekmektedir.

Yumurtalık Kisti Ameliyatı Nereden Yapılır?

Kapalı ameliyat yöntemde göbek deliği altında ve kasık bölgesine yakın alanda oldukça küçük, yaklaşık olarak 1 cm boyutunda delikler açılarak yapılır. Bu delikten girilerek kist alınır ve ameliyat bitirilir.

 Açık yumurtalık kisti ameliyatı ise kanser şüphesinde tercih edilen ameliyat çeşididir. Bunun sebebi daha büyük kesiler açabilmektedir.  Bu sayede ameliyatı gerçekleştiren doktor kanser riski bulunan bölümü daha kolay şekilde inceleyebilir ve temizleme imkanı bulabilir. Yumurtalık kisti ameliyatında kesiler genelde alt karın bölgesinde gerçekleştirilmektedir. Yumurtalıklarda bulunan kistler lazer yardımı ile yakılır veya gerekiyorsa yumurtalıkların alımı ile tamamlanır.

Yumurtalık Kisti Ameliyatı Ölüm Riski?

Karından uygulanan jinekolojik ameliyatların tümünde genital organlarda yapışıklık olma riski vardır. Bu yapışıklıklar yumurtalık ve tüpler etrafında olduklarında bu organların işlevlerini olumsuz yönde etkilenebilir ve gebe kalamama ya da zor gebe kalma gibi sorunlara neden olmaktadır. Ölüm riski düşük sayılan ameliyatlar içerisinde yer alır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir