Hamilelikte Gaz Bebeğe Zarar Verir Mi?

Hamilelikte Gaz Bebeğe Zarar Verir Mi?
12.05.2022 14:10
Hamilelik döneminde gaz hakkında oldukça merak edilen pek çok farklı konu vardır. Hamilelik döneminde gaz hakkında en çok merak edilen; hamilelikte gaz bebeğe zarar verir mi, hamilelikte gaz doğum belirtisi mi gibi farklı soruların yanıtlarına yazımızda yer verdik.

Hamilelik döneminde gaz, şişkinliğin nedeni bilindiği ve şişkinliği gidermek için uygun yöntemler kullanıldığı sürece bebeğe zarar vermez. Hamilelikte gaz sancısı sadece annenin sindirim sistemini etkileyen ve bebeğe zarar vermeyen bir durumdur. Ancak hamilelikte gaz sancısını gidermek için bilmeden kömür gazını kullanmak bebeğe olumsuz etki yapabilir. Bu nedenle gaz ağrısını azaltmak için uygun yöntemlerin kullanılması gerekmektedir. Hamilelik sırasında gaz ve karın şişkinliğine ek olarak kanlı dışkı, kusma veya rahim kasılmalarınız varsa, başka hastalık belirtileri de yaşıyor olabilirsiniz ve doktorunuza danışmalısınız.

Hamilelikte Gaz Bebeğe Geçer Mi?

Hamilelik döneminde gaz sancısının bebeği etkilemediğinden bahsetmiştik. Aynı şekilde hamilelik döneminde gaz bebeğe geçmez. Aslında bu durumun bebekler için çok faydalı bir yönü vardır. Sindirim sisteminizi yavaşlatmak, besinlerin kana daha uzun süre girmesini sağlar. Bu, sindirim sisteminde bir sorun olduğu sürece bebeğinizin daha fazla besin alacağı anlamına gelir.

Hamilelikte Gaz Doğum Belirtisi Mi?

Hamilelikte gaz sancısı yalancı kasılmalar arasında yer almaktadır. Yalancı kasılmalar normal kabul edilir, ancak gerçek ağrının varlığı erken doğum sinyali verebilir ve hastaneye kaldırılmayı gerektirebilir. Sahte ağrının tipik bir özelliği, düzensiz olmasıdır. Hem yoğunluk hem de ağrı aralıkları birbirinden farklıdır. Ağrı yaşayan hamile bir kadının yapması gereken şeylerden biri de ağrının sıklığını takip etmektir. Mola vermek, pozisyon değiştirmek, ılık bir duş almak ve bol su içmek genellikle bu kasılmaları durdurur. Bu tedavilere yanıt vermeyen, sıklığı ve şiddeti artan kasılmalar tıbbi tedavi gerektirir. NST makinesinde ağrı varlığı, boyunda kısalma, tıkanma veya rahim ağzının açılması gibi değişiklikler varsa bu ağrıların gerçek ağrılar olduğu sonucuna varılabilir. Beklenen teslimat tarihi geldiğinde bir plan yapılacaktır. Bu durum ilk birkaç hafta içinde ortaya çıkarsa ağrıyı gidermek için tedaviye başlanabilir.

Hamilelikte Gaz Gideren Yiyecekler

Hamilelik döneminde; yeşil fasulye, kuru fasulye ve nohut gibi baklagiller, sarımsak ve soğan, brokoli ve lahana gibi yeşil sebzeler, süt ve süt ürünlerinden peynir ve yoğurt, bazı meyveler (portakal, kayısı vb.) ve yüksek lifli tam tahıllar gaz oluşumuna sebep olabilmektedir. Bu durumdan kaçınmak adına; bu yiyeceklerden uzak durmalı, lif oranı düşük yiyecekler tercih etmelisiniz.

Karın şişkinliği ve gaz şikâyeti olan kişiler genellikle midedeki yiyeceklere karşı daha hassastır. Bu nedenle, daha küçük ve daha küçük öğünler yemek çok faydalı olabilir. İyi çiğnemek çok önemlidir. Yiyecekleri ince bir şekilde çiğnemek, yuttuğunuz hava miktarını da azaltır. Bazı yiyeceklerin diğerlerinden daha fazla şişkinliğe neden olduğunu anlamak için bir yemek günlüğü tutmanız gerekir. Sakız çiğnemek, pipet kullanmak, konuşmak ve aceleyle yemek yemek de hava yutmayı artırır ve gaz kilitlenmesine neden olabilir.

Gaz sıkışmasına neden olan ksilitol, sorbitol ve mannitol gibi tatlandırıcılardan kaçınılmalıdır. Kabızlık, şişkinlik ve gaz basıncını artırır. Artan sıvı alımı ve fiziksel aktivite kabızlığa karşı etkilidir. Probiyotik takviyeler, bağırsaklardaki bakteri ortamını iyileştirir ve gaz ve şişkinlik semptomlarını azaltmaya yardımcı olur. Şişkinlik ve şişkinlik, gastrointestinal sistem kaslarının işlevindeki değişikliklerden de kaynaklanabilir. "Antispazmodikler" adı verilen ilaçların kas spazmlarını azaltmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir. Nane yağı da aynı şekilde işlev gördüğü düşünülen doğal bir maddedir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir