Mantar ismi verilen bir grup organizmanın vajinada oluşturmuş olduğu iltihaba vajinal mantar enfeksiyonu denmektedir. Vajinal mantar, her kadının hayatlarında karşılaşabileceği bir sorun olabilmektedir. Enfeksiyon türlerinde karşılaşılan en sık türlerinden biridir ve her kadın hayatı boyunca en az bir kere karşılaşabilmektedir. Genellikle bitkisel tedavi veya basit bir ilacın kullanımı ile bu sorun ortadan kaldırabilinmektedir. Fakat hastalık kendini bazen tekrar edebilmektedir. İlaçlara karşı bir direnç göstermeye başlayan hastalık en sonunda kronik mantar enfeksiyonu haline gelip kadınların hayat kalitelerini olumsuz etkisini gösterebilmektedir.
Hamilelikte Vajinal Mantar Nedir?
Vajinal mantar enfeksiyonu hami olan anne adayının değişmekte olan hormonal dengesi sebebi ile vajinal enfeksiyonlarının arttığı, özellikle mantar enfeksiyonlarının arttığı bir dönem olmaktadır. Özellikle hücresel bağışıklılığın hamilelik döneminin son 3 ayında azalması ile kandida adı verilen mikroorganizmaların gelişmesi ile daha da artmaktadır. Glikojen isimli bir maddenin hamilelik döneminde vajinada çoğalması nedeni ile de bu olayın hızlanmasında yardımcı olmaktadır. Kanda bulunan progesteron ve östrojen miktarında yaşanan yükselme ile vajinada glikojenin artışına neden olmaktadır ve bu durumda vajinal mantarın oluşmasını tetiklemektedir. Fakat bu duru korkulması gereken bir durum değildir.
Genel olarak vajinal mantar enfeksiyonundaki üremiş olan mikroorganizmalar bir başka kişiye bulaşması gerçekleşmez. Kişinin kendi vajinasında zaten bulunan ve farklı sebepler ile aktif duruma geldikten sonra enfeksiyon oluşturan şey maya hücreleridir. Gebelik döneminde vajinal mantar enfeksiyonunun oluşmasındaki en büyük etkenlerden biri strestir. Hamile olan anne adayı eğer stresten uzak duramayıp kendisini yorar ise stres, hamile olan kadınlarda vajinal mantar enfeksiyonunun oluşumunu vücut direncini zayıflamasına neden olmaktadır.
Hamilelikte Vajinal Mantar Belirtileri Nelerdir?
Genel olarak mantar enfeksiyonu kendisini beyaz, süt kesiğini andıran kokusu olmayan akıntı biçiminde göstermektedir. Akıntıda koku olması ise akıllara mantar enfeksiyonunun yanında ikinci bir enfeksiyonun varlığını düşündürtmelidir.Bu akıntıya yoğun bir kaşınma hissi ve yanma hissi eşlik etmektedir. Yanma ve kızarıklık oluşmasını dış genital organlara akıntının temas etmesi tetikleyebilir. Aynı zamanda cinsel ilişki esnasında ağrı ve idrar yaparken hissedilen ağrı gibi şikayetlerde görülebilmektedir.
Hamilelikte Vajinal Mantar Tedavisi Nasıl Olur?
Vajinal mantar tedavisi, diğer hastalıklara nazaran tanısının bir jinekolojik muayene sonucunda daha rahat konulduğu bir hastalık olmaktadır. Tanının konulmasında, bu tür sorunlar yaşayan kişilerin bir uzmana başvurup muayenesinin yapılması ile rahim ağzında karşılaşılan kızarıklık ve mantara özel olan akıntının tespit edilmesi ile sağlar. Gene olarak hamilelikte mantar vajinal enfeksiyonları lokal etkili vajinal ovül ve kremler yardımı ile tedavi edilmektedir. Genelde karındaki bebeğe olumsuz bir etkisi olmaması için ağızdan alınan ilaçların anne adayına verilmesi tercih edilmez. Çok gereken durumlardan ağızdan alınabilen ilaçlar anne aydına hamileliğin ilk 3