Halı Nasıl Yıkanır?

Halı Nasıl Yıkanır?
13.12.2021 15:30
Halı yıkamak bilindiği üzere çok da kolay olmayan bir iştir. Özellikle de kuvvet gerektiren bir iş olduğundan hanımların çok fazla zorlandığı bir konudur. Halı aynı zamanda içerisinde bakteri saklayabilen bir ürün olduğundan temizliği büyük önem arz eder. Özellikle de alerjik bir yapınız varsa halılarınız evde aksesuardan çok kâbusa dönüşür. Sıklıkla temizlemeni gereken halılar hem vaktinizden alıp götürürken hem de aynı zamanda ekstra bir yorgunluk olarak karşımıza çıkar. Halı nasıl silinir, çay lekesi nasıl çıkar? Halı lekesi karbonat ile çıkar mı? Halı temizliği hakkında merak edilenleri sizler için yanıtladık.

Halı yıkama işlemi farklı farklı birçok şekilde yapılabilir. Evinizde halı yıkama makineleri ile yapabileceğiniz gibi aynı zamanda da halı yıkama merkezlerine göndererek profesyonel yıkama makinelerinden de yardım alabilirisiniz. Evde halı yıkadığımızda artık eski usul yöntemlerle kapımızın önüne ya da bahçemize halımızı sererek fırça ve deterjan yardımı ile yıkama yapma şansımız bulunmamaktadır. Özellikle de apartman daireleri ile dolu olan yerler maalesef halı yıkamaya elverişli bulunmamaktadır. Bu yüzden evimizde halı yıkama makineleri yardımı ile birazda kuvvet kullanarak yıkama yapabiliriz. Her kötü koku duyduğunuzda halınızı yıkamaya teşebbüs etmemelisiniz. Kötü kokular halınız kirli olmasa dahi olacaktır. Bu durumda halınızı havalandırmak kötü kokulardan kurtulabilmenizi sağlayacaktır.

Halıdan Çay Lekesi Nasıl Çıkar?

Halılarda oluşan lekeler gerçekten can sıkıcıdır. Bu lekelerin büyük çoğunluğu oluşma anında hızlı müdahale ile çıksa da bazıları inatçı lekeler olup ne kadar silseniz de özel bir ürün kullanmaya mecbur bırakır. Özellikle halılarda en çok oluşan çay lekeleri sıklıkla uğraştığımız lekelerdendir. Özellikle Türk toplumunun misafirperver yapısı ve kalabalık aileleri akşam yemekleri sonrasında çay faslına geçilmesiyle halılarda çay lekesi kaçınılmaz olmaktadır. Tabii ki bu lekelerden kurtulmak için de bazı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerden bahsedecek olursak;

·     Sirke Kullanmak: ½ oranında beyaz sirkeyi ılık su ile karıştırıp bir sprey şişesi yardımı ile lekeye püskürtün ve bir tül parçası ile halınızı silin. Lekeden eser kalmayacaktır.

·       Bulaşık Sabunu ve Sirke: Önce leke üzerindeki ıslaklık kuru bir bez yardımı ile tamamen alınır ve ardından 2 su bardağı ılık su, 1 çorba kaşığı bulaşık sabunu ve 1 çorba kaşığı sirkeyi karıştırın. Karışımı lekeye dökün bir bez yardımı ile silerek temizleyin. Lekeden kurtulacaksınız.

·      Boraks Kullanmak: 1/3 oranında ılık su ve boraks karışımı elde edin. Macun haline gelene kadar karıştırın ve ardından diş fırçasını bu macuna batırarak halınızı fırçalayın. Bu karışım fırçalanma işlemi tamamlandıktan sonra kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra elektrikli süpürge yardımıyla temizlenir. Sonrasında da temiz bir su yardımı ile durulanarak leke çıkartılmış olacaktır.

·    Halı Deterjanı Kullanmak: Lekeli olan alanda ıslaklık kalmayacak şekilde kuru bir bez ile kurulanır ardından lekeyi ayrıştırmak amacıyla sıcak su dökülür ve deterjan halının lekeli olan kısmına püskürtülür. Püskürtme sonrası biraz bekletilir ve temiz bir bez yardımı ile durulanır. Leke çıkmamışsa aynı yöntemi tekrar edebilirsiniz.

Halı Lekesi Karbonat İle Çıkar Mı?

Karbonat doğal temizlik malzemelerinin en başında gelmektedir. Karbonat ile küvet lavabo temizliği yapılabildiği gibi aynı zamanda da halı temizliği yapılabilir. Karbonatın mikrop öldürücü ve kireç giderici etkisi ile temizlik yaparken baş tacımız olan hem doğal hem de ucuz bir malzemedir. Karbonatı, halılarda oluşan lekeleri çıkarmada listenin en başında görmekteyiz. Karbonat ile halı temizliğinden bahsedecek olursak; Bir kabın içerisine karbonatı dökün ıslak ama çok ıslak olmayan nemli bir bezi karbonata batırın ve halıya bastırın, ardından soğuk su yardımı ile durulayın leke çıkmazsa istediğiniz kadar tekrar edebilirsiniz.

Halı Nasıl Silinir?

Halılarımızı temiz tutmak için ne kadar çok süpürsek de silmek ya da yıkamak gibi temiz olmadığı aşikârdır. Halı temizliği için halımızı yıkama yapamasak bile silerek temizliğini yapmamız gerekmektedir. Belli rutinlerle yapmamız gereken bu işlem hem bakterilerin oluşmasını hem de alerjik herhangi bir reaksiyonun aile bireylerinde görülmesini engellemek amacıyla önem taşımaktadır. Halılarımızın temizliğini evde profesyonel yardım almadan yapabilmek için belli başlı kimyasal özellikli halı şampuanları ya da halı temizlemek için toz halinde satılan ürünler vardır. Bu ürünler işinizi kolaylaştırmakla birlikte kimyasala maruz kalmanızı da sağladığından kimyasal ürünlerden uzak durup daha doğal olan temizlik ürünleri tercih etmeliyiz. Bu ürünlerin başında karbonat ve elma sirkesi gelmektedir. Bu iki ürünle sadece halı temizliği değil bakteri oluşmasını engellemek istediğiniz evinizin her yerinde rahatlıkla kullanabilirsiniz. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir