Elma sirkesi sağlık için oldukça tercih edilen bir sirke türüdür. Vücuda kattığı sayısız faydanın yanı sıra kilo vermeyi hızlandırma, enfeksiyonlara karşı savaş açma, kan şekerinin kontrolü sağlama ve kolesterolü düşürmeye gibi pek çok sayısız faydasının olduğunu söyleyebiliriz. İçinde az miktarda potasyum bulunur. Kaliteli bir elma sirkesi içinde amino asit ve antioksidan maddeler barındırmaktadır. Elma sirkesi boğaz ağrısı, ateş düşürme ve yara temizliği gibi hastalık durumlarında oldukça tercih edilen bir maddedir. Evlerde de sıklıkla yapılan bu sirke oldukça geleneksel bir ev ilacı gibidir.
Elma Sirkesinin Faydaları Nelerdir?
Elma sirkesinin vücutta pek çok hastalığı önlediği ve vücuda pek çok fayda sağladığı bilinmektedir. Genel manada en çok diyabet hastalarında belirtilerini kontrol altında tutmak için kullanılır. Diyabet hastalığı vücutta insülin üretiminin az olduğu durumlarda kan şekerinin düşmesinde sorun ortaya çıktığından dolayı kan şekerini sürekli normal bir aralıkta tutmak gerekiyor. Elma sirkesi de kan şekerini biraz da olsa düşürmek için oldukça faydalı ve mantıklı bir seçim olarak bu noktada karşımıza çıkıyor. Bunun yanı sıra sirke, tokluk hissini arttırarak kilo vermeyi de kolaylaştırıyor. Elma sirkesi kan basıncını düşürmek için de kullanılacak doğal yöntemlerden biri ayrıca kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini de azaltıyor. Bunun yanı sıra sirke bazı kanser hücrelerinin ilerlemesini az da olsa küçültüp yavaşlatabiliyor. Yine en bilinen özelliklerinden biri de bakteri ve mikroorganizmalarla gayet iyi bir şekilde savaşabilmesidir bu yüzden grip gibi hastalıklarda veya boğaz ağrısında sirke kullanımı oldukça önemlidir.
Elma Sirkesi Nasıl Yapılır?
Elma sirkesi birkaç aşamadan oluşan uzun süreçli bir sirkedir. İlk aşamada elma kabukları mayalanmaya bırakılır ve bu mayalanma olurken elmanın içeriğinde bulunan şeker mayalanma işlemi esnasında fermente olarak alkole dönüşmektedir. 2. aşamaya gelindiğinde ise bu alkol bileşenlerinin fermantasyon işleminden geçebilmesi için bu işlemi sağlayacak bakterilerde sirkeye eklenir. Bu sayede elma sirkesi asetik asit ve şeker asitlerine dönüşerek elma sirkesi halini alır. Tabii ki öncelikle bu elma sirkesini filtreleyerek posasından ayırmanız gerekiyor. Bu posa aynı zamanda “sirke anası” olarak da nitelendirilirken sirke yapımında kullanılan bir maddedir.
Elma Sirkesinin Zararları Nelerdir?
Elma sirkesi ne kadar ekşi bir tat bıraksa da çok faydalı olduğunu hepimiz bilmekteyiz. Fakat elma sirkesi dozunda kullanıldığı zaman vücuda oldukça faydalı, bu doz aşıldığındaysa vücut için istenmeyen etkiler bırakabilen bir sirkedir. Sirke çok fazla tüketildiği takdirde içerisindeki asit bileşenleri midenin asit dengesine zarar vererek ülser, reflü ve diş minelerini aşındırma gibi etkiler gösterebilir bu yüzden sirke tüketimini suya 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyerek tüketmeniz sizin için çok daha faydalı olacaktır.
Elma Sirkesi Kaç Günde Olur?
Elma sirkeleri daha çok sizin müdahalelerinizden ziyade kendi sürekli olarak bir fermente ve mayalanma işleminden geçerek hazır hale gelir. Bu yüzden elle işlem gerektirmeyen daha çok belirli bir süreç gerektiren bir maddedir. Sizin burada tek yapmanız gereken gerekli malzemeleri birbiriyle birleştirerek beklemek olacaktır. Bu bekleme süresine gelecek olursak yaklaşık olarak bir iki ay civarında bir bekleme süresi gerektiriyor elma sirkesi için. Fakat siz yine de işinizi garantiye almak istiyorsanız en azından 45 60 gün civarlarında bekleyerek bu sirkenin tam manada olmasını sağlayabilirsiniz.