Motosiklet Çeşitleri Ve Özellikleri Nelerdir?

Motosiklet Çeşitleri Ve Özellikleri Nelerdir?
06.12.2021 15:00
Motosiklet çeşitleri özelliklerine ve donanımlarına göre pek çok farklı türe ayrılırlar. Farklı amaçlara göre çeşitlilik gösteren motosiklet türleri uzun yol motosikleti, arazi ve asfalt motosikleti, Amerikan uzun yol motosikleti, yarış motosikleti, cadde motosikleti, ulaşım motosikleti küçük tekerlekli ulaşım motosikleti gibi sınıflandırmalara tabi olmaktadırlar. Motosiklet ehliyet çeşitleri nelerdir, jant çeşitleri nelerdir, kask çeşitleri nelerdir konularını sizler için araştırdık.

Motosikletler iki ya da üç tekerlekli olup bisiklet benzeri ve içten yanmalı motorlara sahip olan bir ya da iki kişinin kullanabileceği ulaşım araçları olarak bilinir. Buradan motosiklet alırken tip ayrımlarına göre insanların farklı tercihlere hitap edebilmek amacıyla pek çok farklı türe ayrılabilmektedirler. Bu yüzden motor tercihi yaparken de kendi kullanım amaçlarınıza uygun bir tercih yapmanız gerekir. Bunun için motosiklet çeşitleri hakkında kısaca bilgi verecek olursak:

·        Uzun yol tur motosikleti: bu motosiklet türü uzun asfalt yolculuklar için tercih edilmektedir. Dik bir pozisyonda dizler belli açıda kırılarak ayaklar tam bel ve kalça hizasına konumlanır ve dirsekler kollardan bükülmüş olarak rahat bir şekilde kullanım sağlanabilir. Yeri yakın bir motosiklet olmakla birlikte konfor arttırıcı elemanlarla rahat bir kullanım sağlar.

·        Arazi ve asfalt motosikleti: bu motosiklet türü asfalt veya yolun hiç olmadığı ortamlarda zor koşullar için kullanılabilen motosikletlerdir ve dayanıklıdır. Yerden yüksek bir yapıya sahip olmakla birlikte yüksek çekiş gücüne sahip bir motordur.

·        Amerikan uzun yol motosikleti: bu motosiklet Amerika’da ortaya çıkmış ve tüm dünyaya yayılmış olarak diğer motosikletlere göre daha yorucu, çukur ve tümseklerde etkisini hissettiren bir motosiklettir. Genelde yüksek yakıt tüketimi yapan bu motorlar beygir gücü eğrisine göre de değişkenlik gösterir.

·        Yarış motosikleti: yarış motosikletleri pist ve hız yarışları için kullanılan ve ehlileştirilmiş versiyonlarla tüketiciye sunulan motorlardır. Oturuş pozisyonu olarak en rahatsız konuma sahip motor olmakla birlikte motor yapısı genelde 4 silindirli olduğundan güç oranı yüksek ve düşük su soğutmalı sistemlerle kullanılabilirler.

·        Cadde motosikleti: bu motosikletler tamamen şehir içi ve asfalt yollarda kullanabilmek için dizayn edilmiştir. Yarış motosikletlerine göre biraz daha dik bir pozisyonda kullanılan bu motosikletler tork ve beygir gücünü dengeli bir şekilde dağıtarak yerleşim sağlarlar. Kısa mesafe kullanılacağı için çıplak şase ya da rüzgar önleyici etkileri az olmaktadır.

·        Ulaşım motosikleti: yüksek manevra kabiliyetine sahip bu motosikletler düşük hızda iki nokta arasında en kolay ulaşım sağlayabilen motorlardır. Boyutları ve silindir hacimleri epey küçük olan bu motorlar yakıt tüketimlerini de son derece uygun bir şekilde kontrol ederler.

Motosiklet Ehliyet Çeşitleri Nelerdir?

Motosiklet ehliyetleri kullanım amaçlarına göre motosikletlerin çeşitlilik göstermesinde dolayı farklı ehliyet türlerine hitap ederler. Belli kurslar yoluyla istediğiniz motosikleti sürebilmek için motosiklet ileri sürüş teknikleri eğitimi ile bir sürücü belgesi almanız gerektiğinde hangi motosikleti kullanmak istediğinize göre farklı ehliyetler almanız gerekir. Bunun için motosiklet ehliyetleri: M sınıfı ehliyet, A1 sınıfı ehliyet, A2 sınıfı ehliyet, A sınıfı ehliyet olarak farklılık göstermektedir. Bu ehliyet türlerine hakim olarak istediğiniz amaçlara uygun motosikleti edinebilmek için bu ehliyet türlerinden birine sahip olmalısınız.

Motosiklet Jant Çeşitleri Nelerdir?

Jant araçlarda lastiklerin takıldığı ve tekerlek çemberinin içinde bulunan metal bölümlerdir. Jantlar özellikle estetik açıdan aracın dış görüntüsünü etkilediğinden dolayı tercih farklılıkları görülür ama aslında aracın performansına da büyük ölçüde etkisi vardır. Bu yüzden jant seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken birkaç kriter bulunmaktadır. Jant seçimi yaparken konfor performans ve viraj hakimiyeti konusunda bazı kriterlendirme ölçekleri oluşturabilirsiniz. Örneğin konfor için jant ölçüsünün büyümesi konfor da azalmaya sebep olur bu yüzden buna dikkat etmek önemlidir. Bu şekilde jant ölçüleri farklılık göstererek insanların amaçlarına uygun hale gelmektedir. Jant çeşitleri de amaçlarına göre, iç lastiksiz jant, 50 lastik oturma açılır jantlar, 150 lastik oturma açılır jantlar, 50 lastik oturma açılır 4 parçalı jantlar, iç lastikli jantlar ve göbeksiz jantlar olmak üzere 6 türe ayrılmaktadır. Malzemesine göre de farklılık gösterebilen jant çeşitleri ise, alüminyum alaşımlı jantlar, magnezyum alaşımlı jantlar olmak üzere farklı türlere ayrılmaktadır.

Motosiklet Kask Çeşitleri Nelerdir?

Motosiklet kaskları kullandığınız motosikletlerin türlerine göre farklı donanımlara sahip olmaktadır. Bu yüzden kullanmak istediğiniz motosiklete göre kask modeli seçiminiz de farklılık gösterecektir. Bu noktada kask çeşitlerini kategorilendirecek olursak: outdoor kask, açık kask, kapalı kask, çene açılır kask, modüler kask, enduro ve cross kasklar olmak üzere sınıflandırılır. Bu kaslardan size en rahat olacak kask türünü seçerek güvenliğinizi de tehlikeye atmayacak kalitede malzemelerle yapılmış kask seçimi ile kendinize uygun en iyi motosiklet kaskını bulabilirsiniz.

 


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir