Halk arasında “karasu” hastalığı da olarak bilinen göz tansiyonu; körlüğe sebep olan rahatsızlıklardan biridir ve bu nedenle kişilerin bu konuda çok önem gösterilmesi gerekir. Genel olarak kırk yaş üstünde meydana gelmesi ile bilinir ve hastaların ufak da olsa bir kısmında sonuç kalıcı görme kaybıdır.
Halk arasından bilenen göz tansiyonu ya da karasu hastalığı olaraktan bilinen glokom, dünyada kalıcı görme kayıplarının en önemli sebebidir. Genellikle 40 yaşından sonra görülür ve hastaların yüzde onunda körlük ile sonuçlanır.
Göz Tansiyonu Belirtileri Nelerdir?
Göz tansiyonu genelde 40 yaş ve üzeri kişilerde görülmektedir. Göz tansiyonu görme yetisi için çok önemli faktördür.
Peki ya göz tansiyon belirtileri nelerdir?
- Baş ağrısı
- Göz ağrısı
- Bulantı
- Gece ışıkların etrafında halelerin oluşumu
- Bulanık görme
Bu belirtilerin görülmesi, durumunda acil bir duruma işaret eder ve bu kişilerin vakit geçirmeden bir göz hastalıkları uzmanına başvurması gerekmektedir.
Göz Tansiyonu Tedavisi Nedir?
Halk arasında bilinen göz tansiyonu erken teşhisi çok önemlidir. Göz tansiyonu göz içi basıncını düşüren göz damlaları ile tedavi edilmektedir. Bir diğer tedavi yöntemi ise cerrahi müdahale veya lazer girişimi de göz içi basıncını düşürmek için uygulanmaktadır.
Göz Tansiyonu Nasıl Ölçülür?
Göz tansiyonu teşhisindeki en önemli etken göz tansiyonun ölçülmesidir ve bu ölçüm evde değil sağlık kuruluşundan uzmanlar tarafından ölçülmektedir.
Göz tansiyonu ölçen aletin adı ise tonometre' denir ve iki yöntemle göz tansiyonunu ölçebilir. Göz tansiyonu ölçümünde ilk göze hava üflenerek karşı basınç oluşturulur ve öyle ölçülür ya da göze anestezi bir damla damlatılır ve gözle temas sağlanarak ölçüm yapılır.
Göz Tansiyonu Baş Ağrısı Yapar Mı?
Göz tansiyonun oluşması durumunda beli başlı etkenleri oluşmaktadır ve göz tansiyonu ya da göz ile ilgili en çok sorulan soruların başında göz tansiyonu baş ağrısı yapar mı? Göz tansiyonu genelde 40 yaş ve üzeri grupta görülmektedir ve göz tansiyonu etkileri şu şekildedir;
-Baş ağrısı
-Göz ağrısı
-Bulantı
-Gece ışıkların etrafında halelerin oluşumu
-Bulanık görme
Göz Tansiyonu Çıkınca Ne Yapılmalı?
Göz tansiyonu çıkınca yapılması gereken en önemli faktör göz egzersizidir. Peki ya göz egzersizi nasıl yapılır? Göz egzersizi şu şekilde yapılmalıdır;
- Avuç içlerinle gözlerini kapatıp açın
- Ellerinizi dezenfekte ettikten sonra gözlerinize masaj yapın
- Gözlerinin yakına ve uzağa odaklanma seviyesini güçlendirin
- Gözlerinle 8 rakamını çizin
- Ritmik bir şekilde göz hareketleri yapın
- Farklı yönlere bakmak
Göz Tansiyonu Yükselince Ne Olur?
Göz tansiyonu yükseldiği zaman belli başlı sorunları da beraberinde getirmektedir. Göz tansiyonu yükseldiği zaman gözde bulunan yaklaşık olarak bir milyon sinir lifleri kayıp olmaya başlar bunula birlikte başta ağrı oluşmaya başlar, kayıp olan liflerden dolayı gözler görme özeliğini yitirmeye başlar ve başlayan bu görme bozukluğu bir müddet sonra daha çok daralır ve anahtar deliğinden bakıyor gibi görünür. Bu tür durumda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulup göz tansiyonu ölçülmelidir.
Göz Tansiyonu Evde Nasıl Düşürülür?
Göz tansiyonu için en sık gelen sorular arasında yer alan soru, göz tansiyonunu evde ölçebilir miyiz? Göz tansiyonu nasıl ölçülüyor? Göz tansiyonu hekim kontrolü ile ve göze hava verilerek ölçülmektedir.
Göz Tansiyonuna İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?
Göz tansiyonu genel olarak 40 yaş ve üzeri insanlar ile görüldüğü içi yediklerine ve içtiklerine dikkat etmelidir. Göz tansiyonuna iyi gelen bitkiler ise şu şekildedir;
- Domates Suyu
- Bakla
- Karabaş Otu
- Çörek Otu
- Havuç
Göz Tansiyonu Genetik Mi?
Göz tansiyonu sinsi bir göz hastalığı olup katraktan sonra gelen 2. körlük nedeni genetik bir rahatsızlık olan ve kalıcı görme kayıplarına neden olan göz tansiyonu kesikle önem alınıp tedavi edilmedir.
Göz Tansiyonu Halsizlik Yapar Mı?
Göz tansiyonu sinsi bir hastalık olduğu için belirli belirtileri olabilir. Göz tansiyonu 40 yaş ve üstü kişiler düzenli olarak ölçtürmeli ve gerekli önlemleri almalıdır. Göz tansiyonu diğer göz rahatsızlıkları gibi baş ağrısı yaptığı için halsizliği de beraberinde getirmektedir.
Göz Tansiyonu İçin Hangi Doktora Gidilir?
Göz sağlı ile ilgili en çok sorulan sorular arasında yer alan soru göz sağlığı için hangi doktora gidilmeli? Tedavisi mümkün mü? Göz sağlı çok önemsenmede göz sağlığı açısından çok büyük önem taşımaktadır. Göz tansiyonu ise körlüğe kadar götüren sinsi bir hastalıktır ve en yakın göz hastanesine başvurulmadır uzman göz doktorları tarafında muayene edilmedir.
Göz Tansiyonu Kaç Olması Lazım?
Göz tansiyonu normal tansiyondan faklıdır göz tansiyonu göze verilen basınçlı hava ile ölçülmekte olup hastane ortamından ölçülmektedir. Gözdeki sıvının belli bir basınçta olması gerekmektedir, bu nedenle normal göz tansiyonu değerleri 9-22 mm Hg arasında kabul edilmektedir. Bu değerler dışından olan göz tansiyonları risklidir.
Göz Tansiyonu Migrene Sebep Olur Mu?
Göz tansiyonu göz sağlı açısından çok sinsi bir rahatsızlıktır bazen oluşan ağrılar migren gibi gelse de aslında göz tansiyonu değerinin değişmesi ile oluşmakta olup önlem alınmadığı takdirde körlüğe kadar ilerlemektedir.
Göz tansiyonu migren ağrısına benzetilse de ayırt edilebilir. Göz tansiyonunda kimler risk grubundadır? İşte göz tansiyonundaki riskli grup;
- Genetik, ailenizde glokom öyküsü varsa,
- Yüksek ya da düşük vücut tansiyonu
- Göz içi iltihabı (Üveit)
- Yüksek ya da düşük vücut tansiyonu
- 40 yaş üzerinde iseniz,
- Uzun süre kortizonlu ilaç kullanma
- Şeker hastasıysanız,
- Yüksek miyopi ya da hipermetropi
- Göz yaralanmaları
- Migren
- Kansızlık
Göz Tansiyonu Mide Bulandırır Mı?
Göz tansiyonundaki ani değişiklik kişilerde bazı rahatsızlıkları da beraberinde getirmektedir. Bu rahatsızlıkların başında bulanık görme, gözde kızarıklık, ağrı ışıklar etrafında renkli halkalar görme ve mide bulantısı vardır. Göz tansiyonundaki ani değişiklikler mide bulantısına neden olmaktadır.
Göz Tansiyonu Düşüren Şeyler Nelerdir?
Göz tansiyonu değişiklik göstermektedir. Bazen genetikte bir rahatsızlık olan göz tansiyonu riskli yaş grubu 40 yaştır. Genel olarak sorulan soru göz tansiyonunu neler düşürür neler yapılmalıdır? Göz tansiyonu düşmesi için öncelikle göz egzersiz yapılmalıdır ve göz egzersizleri göz sağlığı için önemlidir. Egzersizlerden sonra hastaların kendilerini iyi his etmeleri durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir.
Göz Tansiyonu ve Normal Tansiyonu Etkiler Mi?
Göz tansiyonu önlem alınması gereken önemli göz hastalıklarından birisidir önlem alınmadığı takdirde körlüğe kadar ilerlemektedir. Göz tansiyonundaki değişiklikler baş ağrısı, mide bulantısı gibi etkiler oluşturduğu için normal tansiyonu da etkilemektedir.
Göz Tansiyonu Yükselten Yiyecekler Nelerdir?
Göz tansiyonu için yediklerimize dikkat etmemiz gereklidir. Daha çok omega 3 ağırlıklı beslenmek göz sağlığına iyi gelmektedir. Omega3 dışından hangi besinler göz tansiyonuna iyi gelmektedir?
İşte göz tansiyonuna iyi gelen yiyecekler:
- Deniz ürünleri
- Kuzey denizi somonu
- Yeşil yapraklı marul
- Çiğ yenen sebzeler
- Portakal
- Kayısı
- Patlıcan
- Gojiberi