Göz Kanlanması Nedir?

Göz Kanlanması Nedir?
05.08.2021 09:30
Göz kanlanmasının birçok sebebi vardır. Bizler de göz kanlanması neden olur ?, göz kanlanmasının belirtileri nelerdir?, göz kanlanması nasıl geçer?, göz kanlanması kendiliğinden geçer mi?, göz kanlanması tehlikeli midir?, göz kanlanması koronavirüs (covıd-19) belirtisi midir?, göz kanlanması ve beyin tümörü ile beyin kanaması arasında ilişki var mı?, göz kanlanması stresten olur mu ?, göz kanlanması için bitkisel çözüm, göz kanlanması abdesti bozar mı?, göz kanlanması için okunacak dua, sorularının cevaplarını sizler için araştırdık

Göz kanlanmasının birçok sebebi vardır. Basit bir ovuşturma hareketi, şiddetli hapşırma, öksürme gibi hareketler bile göz kanlanmasına sebebiyet verebilir. Bunun nedeni esasında gözün yüzeyinin ve damarlarının oldukça hassas olmasıdır. Ancak yine de kanlanma sebeplerinin tahriş olma ve/veya iltihaplanma kaynaklı olduğu söylenebilir.

Göz Kanlanması Neden Olur ?

Aşağıda sayılan durumlar göz kanlanmasının sebeplerindendir:

-         Göze yabancı cisimlerin batması ve tahriş olması

-         Göz tansiyonu

-         Göz travmaları

-         Göz bölgesine darbe almak

-         Göz içinde iltihap

-         Alerjik reaksiyona bağlı tahrişler

-         Lens uyumsuzluğuna bağlı tahrişler

-         Göz ameliyatları sonrası yaşanan kanamalar

-         Göz yırtılması

-         Diyabete bağlı damar kanamaları

-         Kan inceltici ilaçların kullanımı

-         Kan pıhtılaşması problemi

Göz Kanlanmasının Belirtileri Nelerdir?

Hastalar en başında göz yüzeyinde kanlanma- kanlı bir görüntünün oluştuğunu görmektedirler. Böyle bir görüntü göz kanlanmasının en bilinen belirtisidir. Ancak bunun dışındaki belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:

-         Gözlerin tahriş olması

-         Gözlerde kaşınma,

-         Gözlerde şişme

-         Gözlerde bir ağırlık varmış hissi

-         Ağrı

-         Işığa hassasiyet  

Göz Kanlanması Nasıl Geçer?

Yukarıda göz kanlanmasının sebepleri çeşitli olarak sayılmıştır. Dolayısıyla kanlanmanın sebebine bağlı olarak geçmesi için uygulanması gereken çözüm yolları da çeşitlilik göstermektedir. Örneğin diyabete bağlı bir göz kanlanması durumunda, uzman doktor diyabetin kontrol altına alınmasını sağlayacaktır. Bazı diyabetik rahatsızlıklara ilişkin göz kanamalarında, damarların ciddi oranda hasar aldığı görülmektedir. Bu gibi durumlarda hastaya lazer tedavisi uygulanır. Tansiyona bağlı kanamalarda göz tansiyonu tedavi edilmelidir. Eğer yabancı bir cisim kanlanmaya sebep olduysa doktora başvurulmalıdır, bazen yabancı cisimler gözün alt kısmında sıkışabilir ve dışardan görülmeleri zor olabilir. Bu durumda cismin gözden doktor yardımıyla çıkartılması gerekir.

Enfeksiyona bağlı bir kanlanma var ise buna uygun ilaçlar verilmektedir. Göz kuruluğu, viral etkenler, göz iltihabı gibi faktörler söz konusuysa ilgili göz damlası reçete edilecektir. Bunların dışında darbe, basit tahriş gibi daha hafif kanamaların kendiliğinden geçtiği de bilinmektedir.

Göz Kanlanması Kendiliğinden Geçer Mi?

Bazı göz kanlanmalarının kendiliğinden geçebileceği bilinmektedir. Özellikle basit darbeler yada örneğin bir cismin hafifçe çarpıp göz içinde kalmadan dışarı çıkması sonucunda oluşan basit tahrişlerde bir haftaya kadar göz kanlanmasının geçtiği bilinmektedir. Ancak yine de göz doktoruna başvurulmalı, kendiliğinden geçmesi beklenmemelidir.

Göz Kanlanması Tehlikeli Midir?

Basit tahrişler yada darbeler sonucu yaşanan göz kanlanmaları basit tedavilerle çözülebilecek rahatsızlıklardır. Bunun dışında iltihap, üveit, tansiyon vb.sebeplerle yaşanan kanamalar da tedaviyle çözülebilir. Bazı durumlarda göz kanlanması tehlikeli ve acil olabilir. Özellikle diyabete bağlı kanamalarda olduğu gibi göz damarlarının hasar alması durumunda yaşanan göz kanlanması tehlikelidir ve hemen müdahale edilmelidir. Aynı şekilde göze temas eden cisim eğer kimyasal nitelikte bir madde (katı, sıvı, gaz) ise aciliyet arz eder. Böyle durumlarda göze hemen müdahale edilmemesi ciddi kayıplara yol açabilir.

Özellikle gözdeki kanlanmalara ağrı ve sulanma eşlik ediyorsa acilen doktora başvurulmalıdır.

Göz Kanlanması Koronavirüs (COVID-19) Belirtisi Midir?

Göz kanlanmasının doğrudan korona virüs belirtisi olduğuna dair bir bulguya rastlanmamaktadır. Ancak göz kanlanması bir konjonktivit çeşididir. Nadir de olsa korona virüs hastalarında göz konjontivitesi oluştuğu gözlendiğinden, göz kanlanması da bu anlamda ihmal edilmemelidir.

Göz Kanlanması ve Beyin Tümörü ile Beyin Kanaması Arasında İlişki Var mı?

Yetişkinlerdeki göz kanlanmasının beyin kanaması belirtileri arasında yer aldığına dair bulgu bulunmamakla birlikte, göz kanlanması bebeklerdeki beyin kanamaları vakalarında belirtilerden biri olduğu belirtilmektedir.

Beyin tümörü vakalarında ise gözde yaşanan bir çok durum belirti olarak kabul edilebilir. Özellikle gözlerde kanlanma göz yüzeyinde olabileceği gibi göz içi kanamaların yada damar hasarlarının da belirtisi olabileceğinden, beyin tümörünün işaretlerini verebilir.

Göz Kanlanması Stresten Olur mu ?

Stres, göz kanlanmasında da etkili olabilen bir faktördür. Ancak bilimsel bir veriye rastlanmamakla birlikte stresin bir çok göz hastalığını etkilediği de bilinmelidir.

Göz Kanlanması İçin Bitkisel Çözüm Önerileri Nelerdir?

Göz kanlanması eğer basit bir tahriş sonucu oluştuysa çeşitli bitkisel kürlerle tedavi etmek mümkün görünmektedir. Bunları sıralamak gerekirse

-         Çay Kürü: Karabaş otunun çayını demleyin ve ardından kanlanan gözünüze pamuk yardımıyla uygulayın.

Karabaş otu dışında, sallama siyah yada yeşil çay poşetleri ile demledikten sonra gözlerinize pansuman yapabilirsiniz.

-         Çiğ Patates: Patatesleri çiğ olarak yuvarlak şekilde kesin ve göz kapaklarınızın üzerine koyarak gözlerinizin dinlenmesini sağlayın.

-         Salatalık Kompres: Salatalıkları yuvarlak şekilde kesin ve göz kapaklarınızın üzerine koyarak gözlerinizi dinlendirin.

Göz Kanlanması Abdesti Bozar Mı?

Abdest alırken gözlerin yüzeyi yıkanması bir zorunluluk değildir. Ancak kan, irin vb. maddeler dinen “necis” kategorisinde yer aldığından, gözde bir kanlanmanın olması yani kan çıkışının gözlenmesi durumunda abdestin bozulabileceği belirtilmektedir. Bu yaklaşım Hanefi mezhebine ait olup, Şafii mezhebinde göz kanlanması için abdestin bozulacağı söylenemez.

Göz Kanlanması İçin Okunacak Dua Nedir?

Sıklıkla okunanlar:

Ya rabbi kavvi besari allahümme eşfi enteşşafi allahümme a’fintelmuaf” (Ya Rab! Görüşümü güçlendir, Allah’ım şifa ver sen Şafi’sin-şifa verensin-)

Kaf 22: “Fekeşefnâ ‘anke ġitâeke febesaruke-lyevme hadîd(un).” ( Şimdi biz senin perdeni kaldırdık. Artık gözün keskindir.”

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir