Kulak Çınlaması Hangi Hastalığın Belirtisi Olabilir?

Kulak Çınlaması Hangi Hastalığın Belirtisi Olabilir?
23.08.2022 17:44
Kulak çınlaması pek çok insanın başına gelen bir olaydır. Bundan dolayı kulak çanlaması ile ilgili merak edilen konular türemiştir. Biz de yazımızda kulak çınlamasının hangi hastalığın belirtisi olabileceğinden ve daha pek çok konudan sizler için bahsettik.

Kulak çınlamasının hangi hastalığın belirtisi olabileceği merak edilip araştırılan bir konu olmuştur. Kulak çınlaması olan kişilerin %90 kadarında bir miktar gürültüye bağlı işitme kaybı vardır. Gürültü, iç kulakta spiral şekilli bir organ olan kokleanın sese duyarlı hücrelerinde kalıcı hasara neden olur. Marangozlar, pilotlar, rock müzisyenleri, sokak tamir işçileri ve peyzaj mimarları, motorlu testereler, silahlar veya diğer yüksek sesli cihazlarla çalışan veya tekrar tekrar yüksek sesle müzik dinleyen insanlar gibi işleri onları riske atanlar arasındadır. Ani aşırı yüksek bir gürültüye tek bir maruz kalma da kulak çınlamasına neden olabilir. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli başka koşullar ve hastalıklar kulak çınlamasına neden olabilir: Kulak kiri birikmesi, kulak enfeksiyonu veya nadiren duymamızı sağlayan sinirin iyi huylu tümörü (işitme siniri) nedeniyle kulak tıkanıklıkları Bazı ilaçlar, en önemlisi aspirin, çeşitli antibiyotik türleri, antienflamatuarlar, döngü diüretikleri ve antidepresanlar ve ayrıca kinin ilaçları; kulak çınlaması, yaklaşık 200 reçeteli ve reçetesiz ilaç için potansiyel bir yan etki olarak gösterilmektedir. Kokleanın veya kulağın diğer kısımlarının bozulmasına neden olabilen doğal yaşlanma süreci Kulağın iç kısmını etkileyen Meniere hastalığı Orta kulaktaki küçük kemiklerin sertleşmesine neden olan bir hastalık olan otoskleroz Yüksek tansiyon, kardiyovasküler hastalık, dolaşım sorunları, anemi, alerji, düşük aktif tiroid bezi, otoimmün hastalık ve diyabet gibi diğer tıbbi durumlar Temporomandibular eklem (TMJ) sendromu gibi boyun veya çene problemleri Baş ve boyun yaralanmaları Alkol, sigara, kafeinli içecekler veya belirli yiyecekler tüketen bazı kişilerde kulak çınlaması kötüleşebilir. Araştırmacılar için henüz tam olarak net olmayan nedenlerden dolayı, stres ve yorgunluk kulak çınlamasını kötüleştiriyor gibi görünüyor.

Kulak Çınlaması Kalıcı Mıdır?

Kulak çınlamasının kalıcı olup olmadığı insanlarımızı meraklandıran bir konu haline gelmiştir. Tinnitus tedavi edilemez. Ancak kulak çınlaması genellikle sonsuza kadar devam etmez. Kulak çınlamanızın birincil nedeni ve genel işitme sağlığınız da dahil olmak üzere, kulak çınlamanızın ne kadar süre kalacağını belirleyen çok sayıda faktör olacaktır.

Kulak Çınlamasının Tedavisi Nasıldır?

Kulak çınlaması tedavisi, kulak çınlamanızın altında yatan bir sağlık durumundan dolayı olup olmadığına bağlıdır. Eğer öyleyse, doktorunuz altta yatan nedeni tedavi ederek belirtilerinizi azaltabilir. Örnekler şunları içerir: Kulak kiri temizleme. Kulak kiri tıkanıklığını gidermek kulak çınlaması semptomlarını azaltabilir. Bir kan damarı durumunu tedavi etmek. Altta yatan kan damarı koşulları, sorunu çözmek için ilaç, ameliyat veya başka bir tedavi gerektirebilir. İşitme cihazları. Kulak çınlamanızın nedeni gürültü kaynaklı veya yaşa bağlı işitme kaybıysa, işitme cihazı kullanmak semptomlarınızı iyileştirmeye yardımcı olabilir. İlaçlarını değiştirmek. Aldığınız bir ilaç kulak çınlamasının nedeni gibi görünüyorsa, doktorunuz ilacı kesmenizi veya azaltmanızı ya da farklı bir ilaca geçmenizi önerebilir.

Kulak Çınlaması Normal Midir?

Kulak çınlamasının normal olup olmadığı araştırılmaktadır. Kulak çınlaması eğer seyrek bir şekilde oluyorsa normal olarak ele alınabilmektedir. Ancak kulak çınlaması sık sık bir şekilde yaşanıyorsa bunun altında bir hastalık yatıyor olabileceğinden dolayı normal değildir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir