Gıda İsrafı Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Gıda İsrafı Önlemek İçin Neler Yapılabilir?
09.11.2021 16:00
Gıda İsrafı Önlemek İçin Neler Yapılabilir? Besin israfı nasıl önlenir? Evde gıda israfı azaltma yöntemleri nelerdir? Gıda israfını engellemek için bir şeyler yapmak istiyorsanız bu yazımızı okuyabilirsiniz.

Son dönemlerde artan tüketim çılgınlığı yalnızca giyim ya da diğer eşyalar üzerinde değil, aynı zamanda gıda tüketimine de yansıdı. İhtiyacımızdan çok daha fazlasını alıp, tüketemeyişimiz sonucunda ekmekten sıvıyağa, sebze meyveden pek çok ürüne kadar gıda israfı had safhaya ulaşmış durumda. İsraf etmek uzun vadede aile ekonomisi ve mutfak bütçesine büyük zararlar verebileceğinden buna bir dur demenin vakti gelmiştir diye düşünüyoruz. Hem ülke ekonomisine destek olmak hem de aile bütçesini koruyarak kaynakları boşa harcamamak adına gıda israfından kaçınmak çok önemlidir.

Özellikle pişmiş yemek israfı hem taze ve kuru gıdaların boşa harcanmasına neden olurken, aynı zamanda da pişme esnasında yenilenebilir enerjiler tüketileceği için daha büyük ziyanı da beraberinde getiriyor. Gıda israfı önlenmek istendiğinde oldukça kolay bir şekilde önlenebilir, tedbir alınabilir. İlk olarak ihtiyaç dahilinde bir alışveriş listesi çıkarmak ve mümkünse ihtiyaç duyulan kadar mutfak malzemeleri almak gıda israfını önlemede ilk kuraldır. Öyle ki gıda israfını önlerken aynı zamanda da her daim taze yemek yiyip içme olanağı da tanır. Gıda israfını önlemek için evde kendi kendimize yapabileceğimiz noktalara gelin birlikte değinelim…

Besin İsrafı Nasıl Önlenir?

Besin israfını önlemenin pek çok alternatif yolu bulunur. Uzmanlar tarafından gıda israfından en iyi kaçınmanın ve uzun vadede tasarruf etmenin yolları ise şu şekilde;

1.      Günlük alışveriş planı çıkarın:

Günlük alışveriş planı çıkarmak özellikle domates, salatalık, biber, marul, havuç, maydanoz, elma, çilek, armut portakal gibi meyve ve sebzelerin en taze hali ile tüketilebilmesine olanak tanıyor. Adet bazlı olarak alınarak ihtiyaç kadar tüketim her daim israfı önlemede işe yarıyor. Öte yandan beyaz peynir, zeytin gibi kahvaltılıkların da günlük taze olarak tüketilmesine, tabaklarda artıp israf olmamasına yardımcı oluyor. Ayrıca bahsi geçen bu ürünleri yenilebilecek kadar almak günlük mutfak harcaması yüzdesini de ciddi oranda düşürüyor.

2.      Her güne ne pişireceğinize ilişkin bir menü hazırlayın:

Bir haftalık plan yapmak özellikle hangi güne ne kadar ve ne malzeme alabileceğiniz hakkında önemli ipuçları verir. Market ya da pazardan aldığınız ürünleri plan dahilinde önceden hazırlamak ve kavanozlamak da zaman israfının önüne geçebilecek bir etken.

3.      Sık sık buzdolabı temizliği yapın, öne çekin:

Nasıl yani dediğinizi duyar gibiyiz. Şöyle ki, dikkatli alışveriş yapmış olmanıza rağmen yine de kalabilen ürünleriniz var ise bu durumda yapmanız gereken şey ilk aldığınızı, ilk tüketmek olmalı. Bir hafta önce aldığınız bir patlıcan varsa son aldığınızı değil, ilk aldığınızı kullanın.

4.      Sofranızda daima küçük boy yemek tabağı kullanın:

Bu sayede tencereden daha fazla yemek almayacak, doymazsanız tekrar alabileceksiniz. Dolayısı ile tabağınızda artan yemek kalmayacak ve aynı şekilde yemek israfından kaçınabileceksiniz.

Evde Gıda İsrafı Azaltma Yöntemleri Nelerdir?

Evde gıda israfını önleyebilmenin pek çok yolu bulunuyor. Öyle ki bunun için ilk olarak kararlı bir çok hamle benimsemeniz gerekiyor. Bunun için yapılması gereken en önemli şey ise alışveriş alışkanlıklarında değişikliklere gitmek. Alışverişlerinizde sadece yiyebileceğiniz kadar ürünleri almak ve bittikçe yenilemek en iyi tercih olarak görülüyor. Öte yandan sofrada porsiyonlama esnasında yiyebileceğinizden çok daha azını almanız gerekiyor. Bu sayede yemeğiniz bir sonra ki güne de kalabiliyor. Elbette doymazsanız tekrar dönerek bir porsiyon daha alabilirsiniz. Önemli olan yemeği artık haline getirmemek. Bir diğer bakış açısı olarak ise yaptığınız yemekler eğer ertesi güne kalmışsa bu durumda mutlaka buzdolabı koşullarında saklamanız önemli bir detay haline geliyor. Ayrıca yemek değerlendirme seçeneklerini de öğrenmeniz gerekiyor. Örnek vermek gerekirse bir önceki günden kalan bulgur pilavınız var ise biraz domates, salatalık, nar ekşisi, zeytinyağı, nar gibi ürünlerle salata formuna çevirmek bu sayede geri dönüşüm yapmak çok önemli bir yaratıcılık ve israftan kaçınma tekniği olarak karşımıza çıkıyor.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir