Gelincik Mantarı Zararları Nelerdir?

Gelincik Mantarı Zararları Nelerdir?
09.11.2021 12:30
Gelincik mantarı yenir mi, nasıl pişirilir? Gelincik mantarı ne zaman çıkar, nerede yetişir? Gelincik mantarı nasıl pişirilir? Gelincik mantarı yemeden önce bu yazımızı mutlaka okumalısınız.

Gelincik mantarı 7-15 santim arasında büyür. Gelincik mantarının rengi kırmızı veya turuncu renkte olan bu mantar yenilebilirdir. Yetiştiği alanlar ise ıhlamur, kestane, meşe ve nadir gözükse de çam ormanlarında yetişmektedir. Gelincik mantarının bir diğer adı ise imparator mantarıdır. Botanik bilimindeki adı ise amanita caesareadır. Bir diğer adı ise Sezar mantarıdır. Ülkemizde bulunan gelincik mantarı çok ucuzdur. Avrupa’da ise gelincik mantarının kilosu 100 Euro’dur. Mantarlar özellikle gelincik mantarının yüksek oranda protein içerdiği düşünülse de aslında gerçek dışıdır. Mantarlar protein ve kalori olarak düşük değerlidir. Gelincik mantarının zehirli olan türleri vardır. Gelincik mantarını toplamadan önce hangi türünün zehirli olduğunu öğrenmeli ve ondan sonra toplamalısınız. Gelincik mantarı bazı kişilerde alerjik reaksiyon gösterebilir. Gelincik mantarı toplarken dikkat edilmesi gereken ise zehirli gelincik mantarı daha parlak ve göze hoş gelen görünümdedir. Şapkalarının üstü ve altı aynı renk ise zehirlidir.

Gelincik Mantarı Yenir Mi?

Gelincik mantarının tadı keskin ve lezzetlidir. Gelincik mantarı çoğunlukla soğanla birlikte kavrulup yenilir. Genelde kullandığınız mantarlar gibi gelincik mantarını da çeşitli yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Gelincik mantarının faydaları ise şunlardır. A, C, D vitaminlerini içerir. 100 gram gelincik mantarında 30-40 kalori bulunur. Bağırsaklarınızın daha iyi çalışmasını sağlar. Damar sertliğini önler, tümörleri azaltır, beyin kanamasını ve kolesterolü düşürür.

Gelincik Mantarı Diğer Adı Nedir?

Gelincik mantarı Latincede Amanita Caesarea diye geçer. Roma imparatorlarının vazgeçilmez yiyeceği olan gelincik mantarı Roma imparatorluğunda Caesarea yani Sezar’dır. Ülkemizde ki adları ise gelin mantarı, gelincik mantarı veya sarı göbek mantarı diye geçmektedir. Çoğunlukla imparator mantarı dense de gelincik mantarı da denir. Gelincik mantarı denmesinin amacı ise beyaz kabuğunun içinde gelin varmış gibi gözükmesidir. Gelincik mantarının çok keskin ve mükemmel bir tadı vardır. Gelincik mantarı doğal ortamda hemen fark edilebilir.

Gelincik Mantarı Ne Zaman Çıkar?

Gelincik mantarı Nisan yağmuru ile büyüme başlar ve yaz ayında ise olgunlaşır. Toplama mevsimi eylül ayında başlar kasım ayında son bulur. Gelincik mantarını kendiniz toplamak isterseniz dikkat etmeniz gerekenler. Gelincik mantarını toplarken ilk önce zehirli veya zehirsiz olanları ayırt edebilmeniz gerekmektedir. Gelincik mantarını toplarken dikkat etmeniz gereken ise kökünden çıkarmaktır. Gelincik mantarını kopardıktan hemen sonra sapından ayırmanız ve üzerindeki kalıntılardan ayırmanız gerekmektedir. Gelincik mantarı çok kolay temizlenen bir mantar türüdür. Çeşmenizin altında kolayca temizlenir. Dilerseniz ılık sirkeli veya tuzlu suda birkaç dakika bekletebilirsiniz.

Gelincik Mantarı Nasıl Pişirilir?

İlk başta zehirli olmadığından emin olduğumuz gelincik mantarını güzelce temizleyip farklı şekillerde pişirebilirsiniz. Gelincik mantarının lezzetli ve keskin bir tadı vardır. Gelincik mantarı daha çok soğanla birlikte kavrulup tüketilir. Gelincik mantarının hoş bir aroması olduğu için çorbalarınıza güzel tat bırakması için kullanabilirsiniz. Gelincik mantarını makarna sosu olarak kullanabilirsiniz. Gelincik mantarını etinizle birlikle pişirebilir ve etinize harika bir lezzet katabilirsiniz. Diğer mantar türlerini kullandığınız bütün yemeklerinizde gelincik mantarını da kullanabilirsiniz.

Gelincik Mantarı Nerede Yetişir?

Gelincik mantarı Avrupa’nın güneyinde olsa da ülkemizde de çokça yetişen bir mantar türüdür. Dünya da ise gelincik mantarı çoğunlukla ıhlamur, kestane ve meşe ağaçlarının yakınlarında veya diplerinde bulunabilir. Çok nadir çam ormanlarında görülebilir. Ülkemizde ise Batı Karadeniz veya sahile yakın olan yerlerde bolca gelincik mantarına rastlayabilirsiniz. Ülkemizde en çok görüldüğü yerler ise Kandıra, Şile ve Göksu vadisidir. İstanbul ve Bolu’da gelincik mantarının bol bol yetiştiğini görebiliriz.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir