Geç Doğum Tehlikeli Mi?

Geç Doğum Tehlikeli Mi?
22.04.2022 16:30
Hamileliğin bitmesi gereken süre dolmasına rağmen bebek dünyaya gelmezse bu duruma geç doğum adı verilir. Geç doğumun herhangi bir tehlikesi var mı, bebeğe ne gibi problemler meydana getirir? Geç doğum yapan bir memurun ne gibi hakları vardır?

Gebelik haftası 41’i geçmesine rağmen halen doğumun olmaması durumu geç doğum olarak nitelendirilir. Geç doğum halk arasında “gün aşımı ebelik” olarak da biliniyor. Hamileliğin 9. ay 17.gününde olan bir anne adayının herhangi bir an doğum yapması beklenir. En geç 42. haftanın dolmasıyla artık doğumun gerçekleşmiş olmasının gerektiği söylenir.

Geç doğan bebeklere ise sürmatürite bebek adı veriliyor. Aslında geç doğum olarak zannedilen durumun asıl sebebi, gebe kalınma süresinin yanlış hesabı. Fakat öte yandan gerçekten geç doğan bebeklerin genelinde aşağıdaki sebepler yer alıyor:

·        Bebeğin beyninde herhangi bir problemin olması,

·        Plasentada bulunan bazı enzim bozuklukları,

·        Bebeğin böbrek üstü bezlerinin hormonal anlamda yetersiz seviyede olması.

Geç doğumda olunan her dakika aslında hem bebeğe hem de anneye zararlı olabiliyor. Doğumun anormalliğe doğru gittiğini düşünen anne için en kötü durumların başında psikolojik yorgunluk ve korku geliyor. Anne karnında olması gereken süreden daha fazla kalan bebek anne karnındayken ya da doğum sırasında kakasını yapabiliyor. Böyle bir halde kaka solunum yollarına, akciğere ulaşıyor ve bu durumda ciddi sağlık sorunları meydana gelebiliyor.

Ayrıca geç doğumun bir diğer olası zararı doğumun gittikçe daha güç bir hal alma ihtimali. Anne karnında gelişimini sürdürmeye devam eden bebek, anne karnında gittikçe büyür ve doğum anı için olumsuzluklar yaratabilir. Bu sebeple doğumun gecikmesi aslında hem anne hem de bebek için oldukça önemli bir problem. Böyle bir sürece girildiğinde en kısa sürede takibinin yapılması şarttır.

Geç Doğumun Bebeğe Zararları

Hamileliğin gittikçe uzaması, plasentadaki dolaşımın bozulmaya başlaması anlamına gelir. Buna bağlı olarak da besin maddelerinin ve oksijenin yeterli seviyede taşınamadığı durumlarla karşılaşılır. Bebekte oksijen yetersizliğinin oluşması daha önce de söylendiği gibi bebeğin dışkılamasına bu durum da kendi hayatını riske atmasına yol açar.

Ayrıca uzun süren gebeliklerde bebeklerin cilt altı yağ depoları kaybolur. Uzun saçlar, uzun tırnaklar, kuru ve çatlak bir cilt ile doğan bebeklerde, bu problemin sebebi doğumun geç sürece girmesidir.

Geç Doğum Yapan Memurun Hakları

Devlet memuru olan bir kadının hamile kalması durumunda doğumdan önce 8, doğumdan sonra da 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık analık izni verilir. Doğumun beklenen süreden sonra gerçekleşmesi halinde de değişen bir şey olmayacaktır. Fazladan geçen süreler de doğum süresi analık izninden sayılacaktır ve sonrasındaki süreden düşülmeyecektir. Geç doğum olsa da doğum anından itibaren 8 haftalık süre anne için tanımlanmış halde olacaktır.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir