Kolit Hastalığı Nedir?

Kolit Hastalığı Nedir?
19.11.2022 22:17
Kolit hastalığı pek çok insanın başa çıkmak zorunda kaldığı bir rahatsızlık olmuştur. Bundan dolayı kolit hastalığı ile ilgili merak edilen konular birikmiştir. Kolit hastalığı nedir, belirtileri, çeşitleri nelerdir? Kabızlık yapar mı? Biz de yazımızda kolit hastalığının ne olduğundan ve daha pek çok konudan sizler için bahsettik.


Kolit hastalığının ne olduğu merak edilip araştırılan konulardan birisi haline gelmeyi başarmıştır. Ülseratif kolit (UL-sur-uh-tiv koe-LIE-tis),sindirim sisteminizde iltihaba ve ülserlere (yaralara) neden olan inflamatuar bir bağırsak hastalığıdır (IBD). Ülseratif kolit, kalın bağırsağınızın (kolon) ve rektumun en içinde bulunan astarını etkilemektedir. Semptomlar genellikle aniden değil, zamanla gelişir. Ülseratif kolit zayıflatıcı olabilir ve bazen hayatı tehdit eden durumlara yol açabilir. Bilinen bir tedavisi mevcut olmasa da uygulanan tedavi, hastalığın semptomlarını büyük ölçüde azaltmakta ve uzun süreli remisyon sağlayabilmektedir.

Kolit Çeşitleri Ve Belirtileri Nelerdir?

Ülseratif kolit (UC),inflamatuar bağırsak hastalığı olarak bilinen iki durumdan biri olmaktadır. Diğeri Crohn hastalığıdır. UC, kalın bağırsağınızın iç astarında yer alan iltihaplanma ve kanama ülserlerine sebep olan ve yaşam boyu süren bir hastalıktır. Genellikle rektumda başlar ve kolona yayılır. UC, en sık teşhis edilen kolit türüdür. Bağışıklık sistemi, sindirim sisteminde bulunan bakterilere ve diğer maddelere aşırı şekilde tepki verdiği zaman ortaya çıkmakta, fakat uzmanlar bu durumun neden olduğunu henüz bilmemektedir. Psödomembranöz kolit (PC),Clostridium difficile (C. diff) bakterisinin aşırı büyümesinden oluşur. Bu tür bakteriler normalde bağırsakta yaşar, ancak "iyi" bakterilerin varlığı ile dengelendiği için sorun yaratmaz.

Bazı ilaçlar, özellikle antibiyotikler sağlıklı bakterileri yok edebilme özelliğine sahiptirler. Bu, C. diff'in kontrolü eline almasına ve iltihaplanmaya sebep olan toksinleri serbest bırakmasına izin vermektedir. İskemik kolit (IC),kolona olan kan akışı aniden kesildiği zaman veya kısıtlandığı zaman ortaya çıkmaktadır. Kan pıhtıları ani tıkanmanın bir nedeni olabilir. Ateroskleroz veya kolonu besleyen kan damarlarında yağ birikintilerinin birikmesi, genellikle IC'nin geri dönmesinin nedenidir. Mikroskobik kolit, bir doktorun sadece mikroskop altında kolonun doku örneğine bakarak tanımlayabileceği tıbbi bir durumdur. Bir doktor, bir tür beyaz kan hücresi olan lenfositler gibi iltihaplanma belirtileri arayacaktır. Alerjik kolit, bebeklerde, genellikle doğumdan sonraki ilk aylarda ortaya çıkabilen bir durumdur. Kolit hastalığının belirtiler ise şöyledir:

-İshal (genellikle kan veya irin ile)

-Karın ağrısı ve kramp durumu

-Rektal ağrı hissetme

-Rektal kanama durumu

-Dışkı ile az miktarda kan geçmesi

-Acil dışkılama hissiyatı

-Aciliyete rağmen defekasyon yapamama

-Kilo kaybı yaşama

-Tükenmişlik

-Ateş

-Çocuklarda büyüme geriliği

Kolit Kabızlık Yapar Mı?

Kolit hastalığının kabızlık yapıp yapmadığı insanları endişelendiren bir konu olmayı başarmıştır. Kolit hastalığı kanlı bir şekilde ishal yapmanızı sağlayabildiği gibi aynı zamanda kabız olmanızı da sağlayabilmektedir. Bundan dolayı sürekli bağırsaklarınızı kontrol ettirmeni bu gibi rahatsızlıklardan kurtulmanı veya erken teşhis koyulması için önemli bir adım olacaktır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir