Adet Kesilmesi Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Adet Kesilmesi Hakkında Merak Edilen Bilgiler
19.08.2021 11:30
Döllenme için hazırlanan yumurtalıkların, döllenme gerçekleşmediği zaman vajinal yollardan dışarıya atılmasına adet dönemi denilmektedir. Adet kesilmesine ne iyi gelir, ilaç önerileri neler, bitkisel çözüm var mı? Tedavisi nedir, dua nedir, hangi doktor bakar, hangi yaşta olur, kilo yapar mı, neden olan hastalıklar neler?

Döllenme için hazırlanan yumurtalıkların, döllenme gerçekleşmediği zaman vajinal yollardan dışarıya atılmasına adet dönemi denilmektedir. Bu dönem ortalama olarak 28 günde bir kez tekrarlanmaktadır. Sağlıklı bir adet döngüsü ise 21 ila 35 gün arasında değişmektedir. Kanamanın başladığı birinci günden bir diğer adet döneminin ilk günü arasındaki süreyi belirten bu zaman, kadınların adet döngülerinin sağlıklı bir şekilde devam ettiğinin göstergesidir. Kişinin adet dönemi, bu periyodun dışında ise bu durumun altındaki sebepler kişiye sıkıntı çıkartabileceği için adet dönemi periyodunun takip edilmesi gerekmektedir. Kişi gebe değilse ve menopoz dönemine girmemişse, adet kanaması eğer bu sürelerden daha uzun bir süre de gerçekleşirse, buna adet gecikmesi denilmektedir. Gebelik dönemi ya da kadınların menopoza girmesiyle beraber, devam eden adet kanaması sona ermektedir. Bu duruma ise adet kesilmesi denilmektedir. Gebeliğin sonlanmasıyla beraber tekrardan adet olmak mümkün olmaktadır. Fakat menopoz durumu söz konusu olduğunda durum tam tersidir.

Adet Kesilmesine Ne İyi Gelir?

Kadınların düzenli periyotlar şeklinde adet olduğunu fakat bazı durumlarda bu döngünün tamamen kesilebildiğini söylemiştik. Kadınlar gebelik, emzirme ve menopoz dönemlerinde adet kesilmeleri yaşayabilmektedirler. Gebelik ve emzirme gibi dönemler sona erdikten sonra kişi tekrardan adet olmaya başlamaktadır. Fakat menopoz söz konusu olduğunda kişinin adet olması mümkün değildir. Bu sebeplerin dışında gelişen adet kesilmelerinin nedenini ise bir hekime danışarak, uygun tedavi yöntemiyle düzeltmeniz mümkündür.

Adet Kesilmesi İçin İlaç Önerileri Nelerdir? 

Gebelik, emzirme ve menopoz döneminde olan kadınların adet kesilmesi yaşadıklarını belirtmiştik. Kadınların fizyolojik yapılarında doğal olarak kabul edilen bu durum için ilaç kullanımına gerek duyulmamaktadır. Menopoz dönemine geç girmek isteyen ve adet kesilmesi yaşamamak isteyen kadınlar ise menopoz geciktirici ilaçlar kullanabilirler.

Adet Kesilmesi İçin Bitkisel Çözüm Önerileri Nelerdir?

Genellikle 45-55 yaşları arasında başlayan menopoz dönemi kadınların adetlerinin kesilmesine sebep olmaktadır. Menopoz dönemini geciktirmek isteyen ve adet olmaya devam etmek isteyen kadınlar ise menopoz geciktirici ilaçlar kullanabildikleri gibi bunu doğal yöntemlerle de yapmak istemektedirler. Menopozu geciktirmek için tüketilmesi gereken doğal bitkiler ise şu şekildedir:

·        Yağlı balıklar

·        Fasulye

·        Mercimek

·        Bezelye

·        Çinko bakımından zengin gıdalar

·        Patates

·        Nohut

·        Kabak çekirdeği

Adet Kesilmesi Tedavisi Nedir?

Düzenli olarak her ay adet olan kadınlar, bazı sebeplerden ötürü adet kesilmesi yaşamaktadır. Adet kesilmesinin tedavisi ise kişi gebe ya da emziren bir anne olmadığı zaman mümkün olabilir. Menopoz dönemine giren kadınların da adet kesilmesini tamamen engellemek mümkün değildir. Sadece bu sürenin uzaması için ilaçlarla ve doğal yöntemlerle yardımcı olunabilir. Adet kesilmesinin altında yatan sebep b u durumların dışında gerçekleşiyorsa da bir doktora gittikten sonra uygun tedavi yöntemiyle, durum düzeltilebilir.

Adet Kesilmesi İçin Dua Nedir?

Uzun süre adet gecikmesi yaşayan kadınlar bu durumun sona ermesini ve adet dönemlerinin başlamasını istemektedirler. Bu tarz sorunlarla karşılaşan kadınlar ise dua ederek Allah’tan yardım istemektedir. Adet kesilmesi için Allah’a şu şekilde dua edilebilir:

“Allahumme inniy euzü birızake min sehatike ve bimuafatike min ukubetike ve euzü bike minke. La uhsiy senaen aleyke ente kema esneyte ala nefsik.”

Adet Kesilmesine Hangi Doktor Bakar?

Adet kesilmesi, sancılı regl dönemi ve düzensiz regl çoğu kadının başına sıklıkla gelen problemlerdendir. Kadınların yaşadıkları bu sorunları ise tek başlarına halletmeleri pekte olası değildir. Böylesi sorunlarla karşılaşan kadınların mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarına görünmeleri gerekmektedir.

Adet Kesilmesi Hangi Yaşta Olur?

Adet kesilmesinin iki ana sebebi vardır. Bunlardan birisi kişinin gebe olması bir diğeri ise menopoz dönemine girmesidir. Adet olmaya başlayan her kadın uygun şartlar sağlandığında gebe olabileceği gibi kesin bir adet kesilme yaşı yoktur. Fakat adet kesilmesi menopoz döneminde de gerçekleşmektedir. Ortalama olarak da kadınlar 45 ila 55 yaşlarında menopoza girmektedirler.

Adet Kesilmesi Kilo Yapar Mı?

Kadınların düzenli olarak adet olmaları kilo vermelerine sebep olan bir dönemdir. Adet gecikmesi, adet kesilmesi gibi sorunlar yaşayan kadınların vücutlarında ise hem ödem toplar hem de kadınların kilo almasına sebep olur. Böylesi bir kilo artışının önüne geçmek için ise düzenli ve sağlıklı beslenmek gerekmektedir.

Adet Kesilmesine Neden Olan Hastalıklar Nelerdir?

Hamile kadınlar, emziren anneler ve menopoza giren kadınlar adet kesilmesi yaşarlar ve bu kesilmeler doğaldır. Fakat bunun yanı sıra ise bazı sebeplerden kaynaklı da adet kesilmesi olabilmektedir. Bu adet kesilmeleri ise sağlık açısından risk teşkil edebileceği için tıbbi destek almak gerekmektedir. Adet kesilmesine neden olan hastalıkları ise şu şekilde sıralayabiliriz:

·        Karaciğer ve böbrek hastalıkları gibi fizyolojik nedenler

·        Hormonal sebepler

·        Polikistik over sendromu

·        Diyabet

·        Tiroit

·        Hamilelik komplikasyonları

·        Yumurtalık kistleri

·        Rahim ile ilgili hastalıklar

Hamilelikte Adet Kesilmesi Ne Zaman Başlar?

Gebe olan kadınların ilk belirtileri arasında mide bulantısı ve baş dönmesi yer alır. Bu belirtilerin başlama süresi ise kişiden kişiye göre değişmektedir. Kadınlar regl olmadıkları zaman gebe olduklarını düşünerek test yaptırırlar ve olası gebelikte oluşan bu adet kesilmesi ise kişinin ilk adet dönemiyle başlamaktadır.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir