Gastronomi Nedir?

Gastronomi Nedir?
09.11.2021 23:30
Gastronomi maaşları ne kadardır? Gastronomi taban puanları nedir? Gastronomi sözel bölüm müdür? Gastronomi okumak isteyenler mutlaka yazımızı okumalısınız.

Gastronomi bir disiplin olarak; kültür ve yemek arasındaki ilişkiyi inceler. Bu terim ilk olarak bir Fransız yazar olan; Joseph Bercoux tarafından kullanılmıştır. Gastronomi kelime olarak; Yunancada mide ile ilgili Gastro ve de kanun, kural anlamına gelen Namos kelimesinden türemiş olan Nomy kelimelerinin bir araya gelmesinden birleşerek ortaya çıkmıştır. Yenilebilir tüm maddelerin kullanıldığı, sağlığa azami derecede uygun olacak şartlarda hijyenik olması şart koşulan sofraya, damağa ve göze hitap edecek yemekleri yenilebilir duruma hazır hale getiren süreç gastronominin çalışma alanını oluşturmaktadır. Gastronomi sadece yemek yapmak değil, yemek yemek, tüm dünya kültürlerinin kendini yemekle ifade ettiği bir platform başka bir anlamla ise yemeğin alfabesi olarak kabul görür.

Bu bağlamda Gastronomi kültürel bir derinliğe sahiptir. Gastronomi Ve Mutfak Sanatları; yemeklere, mutfağa, yemek yapmaya ilgisi ve tutkusu olanların ve bu alanda çalışmak isteyenlerin mutfak sanatları hususunda akademik anlamda eğitim almalarını sağlar. Bilimsel ve sanatsal anlamda bir tür bakış açısına sahip olmayı vaat etse de yiyecek ve içeceklerle alakalı daha kapsamlı bir eğitim almayı da kapsamaktadır. Eğitimlerin sonucunda gastronomi sektörüne nitelikli çalışanlar sağlamak ana amaç olarak kabul edilir. Gastronomi bölümünde eğitim alanlar, mezun olduktan sonra çoğunlukla özel sektörde ve müşteri potansiyeli yoğun olan her türlü otel ve restoranda çalışabilmektedirler. Spesifik olarak; mutfak şefi, aşçı, yönetici, gıda kontrolcüsü, tüketim şefi, ARGE ürün geliştirme sorumlusu, yemek yazarlığı, gurmelik ve sous şef olarak çalışabilirler. Ayrıca Gastronomi mezunları kendilerine ait yiyecek ve içecek işletmesi de açabilirler.  Son yıllarda gelişen ve yoğunlaşan turizm ile önümüzdeki yıllar içerisinde mesleğe olan talebin artış göstereceği ön görülmektedir.

Gastronomi Taban Puanları Nedir?

Gastronomi Ve Mutfak Sanatları bölümünde okuyup bu alanda meslek sahibi olmak isteyenlerin en çok sorduğu sorulardan biri de bölümün taban puanlarıdır. Her üniversitenin taban puanları yıllara göre değişkenlik göstermekle birlikte güncel olarak en yüksek taban puanına sahip üniversite bir vakıf üniversitesi olan İstanbul Özyeğin Üniversitesidir ve taban puanı, 436,67412’dir. En düşük taban puanlı üniversite ise yine bir vakıf üniversitesi olan ve öğrencisine %50 burs imkanı tanıyan İstanbul Gedik Üniversitesidir taban puanı ise, 227,23982’dir.

Gastronomi Sözel Bölüm Müdür?

Hayal ettiği alanda meslek sahibi olmak ve akademik anlamda belli bir bilgi birikimine sahip olmak isteyen her öğrencinin önünde önemli bir sınav yer alır o da üniversite sınavı. Üniversite sınavı yıllardır öğrencilerin yerleşeceği bölümlere göre belli alanları kapsar; sözel, sayısal, eşit ağırlık ve yabancı dil bölümü gibi… Gastronomi Ve Mutfak Sanatları öğrencisi olmayı hedefleyen bir öğrencinin de söz konusu sınavı sözel alanında başarılı olarak geçmesi yeterlidir. Başka bir tanımla ise Gastronomi bölümü sözel alanda öğrenci alımı yapmaktadır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir