Gassal Olmak İçin Kaç Puan Gerekir?

Gassal Olmak İçin Kaç Puan Gerekir?
12.12.2022 21:22
Gassal diğer adı ile ölü yıkayıcısı genellikle morglarda ve cenaze yıkaması yapılan yerlerde çalışmaktadır. Gassal olmak için kaç puan gerekir? Gassal hangi kuruma bağlıdır? Memur mudur, ortaokul mezunu gassal olabilir mi? Gassal ölüyü nasıl yıkar, sertifikası nasıl alınır? Tarzında merak edilen soruları sizler için araştırdık ve bu yazımızda derledik.

Gassal olmak için girilmesi gereken sınavı Milli Eğitim Bakanlığı düzenlemektedir. Bu sınav 100 üzerinden değerlendirilmektedir. 45 ve üzeri alınan notlar başarılı olarak değerlendirilmektedir. Ve sertifika alma hakkı kazanırlar. Alınan bu sertifika tüm kurumlarda geçerlidir. Ve bu sertifika sayesinde gassal olarak çalışma hakkı kazanabilirsiniz.

Gassal Hangi Kuruma Bağlıdır?

Gassal diğer adı ile ölü yıkayıcısı demektir. Çalıştığı yere göre bağlı olduğu kurum farklıdır. Hastanelerde de çalışabilir belediyeye bağlı yerlerde de çalışabilir bu nedenle bağlı olduğu kurum çalışmış olduğu yere göre değişebilmektedir. Toparlayacak olursak gassal birinin bağlı olduğu kurum çalışmış olduğu yere göre değişkenlik göstermektedir.

Gassal Memur Mudur?

Bazı belediyelerde gassallar için kadrolar bulunmaktadır. Ve bu kadrolarda çalışan kimselerin memur olarak çalıştığı bilinmektedir. Yani gassal memurdur denilebilir.

Ortaokul Mezunu Gassal Olabilir Mi?

Gassal olabilmek için gerekli olan Cenaze Hizmetleri Kurs Bitirme Belgesi’ne sahip olmanız gerekmektedir. Bununla birlikte en az ortaokul mezunu olunması gerekmektedir. Yani ortaokul mezunu iseniz gassal olabilirsiniz. Ancak ölüden korkuyorsanız ve bu alanda merakınız bulunmuyorsa gassal olmanız önerilmemektedir.

Gassal Ölüyü Nasıl Yıkar?

Ölüyü yıkamak için öncelikle ayakları kıbleye çevrilir. Cenaze sırt üstü yatırılmalıdır. Göbek ve diz altı bölgesi bir bez ile kapatılır. Ardından ölünün ağzına ve burnuna su vermeden abdest aldırılır. Abdest aldırıldıktan sonra tüm vücuda ılık su dökülür. Bu işlemden sonra sabun ile yıkanır. Öncelikle sol yana çevrilip ölünün sağ tarafı ardından da sağ tarafa çevrilip sol tarafı yıkanır. Bu işlemlerden sonra ölünün bağırsaklarında dışkı bulunuyorsa bunun atılması için cenaze oturma pozisyonuna getirtilir. Bu pozisyona getirildikten sonra karın bölgesine baskı uygulanarak bağırsaklar boşaltılır. Herhangi bir pislik görülürse temizlenir. Bu işlemden sonra tekrar abdest aldırmaya gerek yoktur. Her yıkayış en fazla 3 kez yapılmalı su israfından kaçınılmalıdır.

Cenazesi tek parça olmayan ve kötü durumda olan ölülerin üzerine su dökülmesi yeterlidir. Ölünün en yakın akrabası tarafından yıkanılması iyi görülmektedir. Ölü yıkandıktan sonra bir bez ile güzelce kurulanır ve kefenleme işlemi yapılır. Baş kısmına ve varsa sakalına güzel kokular sürülür.

Ölünün yeniden doğmuş gibi yıkanması aynı zamanda ölümün bir yönüyle yeniden doğuş olduğunu göstermek amacıyla yapılmaktadır. Aynı zamanda bunun anlamı dünya hayatında ölünün üzerinde biriken kir toz ve bulaşıklarının temizlenmesi nedeniyle de yıkama işlemi yapıldığı söylenmektedir.

Gassal Sertifikası Nasıl Alınır?

Gassal sertifikası almak için Milli Eğitim Bakanlığı’nın düzenlemiş olduğu sınava girmeniz gerekmektedir. Bu sınav 100 üzerinden değerlendirilmektedir. 45 ve üzeri alınan notlar başarılı olarak değerlendirilmektedir. Ve sertifika alma hakkı kazanırlar

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir