Yıldız Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Yıldız Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Yıldız Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Yıldız çiçeği yetiştiriciliği iki şekilde gerçekleşir. Bunlar kök kesme ve ekim yöntemleridir. Çiçek yumruları ince bağlantılar ile birbirine bağlanır. Bu çiçeğin yumruları dikkatlice kesilir ve başka bir tencereye ekilir. Bu işleme kök kesme yöntemi denir. Kökleri keserek çoğaltma, bitki uykudayken, yani Kasım ayının sonundan Şubat ayının sonuna kadar yapılmalıdır. Yaprağının kurutulması yaygın bir sorundur. Çiçeklerin sağlıklı büyümesi için kuru yaprakların düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Yetiştirmenin başka bir yolu da ekimdir. Ama bu çiçek her yıl tohum vermez, verse de tohumlar melezdir. Bu bitki tohumlardan yetiştirilebilir, ancak bitki çeşitli şekil ve renklerde çiçek açar. Bu nedenle genellikle kök budama yöntemleriyle çoğalırlar.

Yıldız çiçeği Asteraceae familyasının bir bitkisidir. Yaz ve sonbaharda çiçek açar. Gövdesi gür ve kökleri soğanlıdır. Yıldız şeklindeki bitkilerin evi Meksika'dır. Meksika'nın ulusal çiçeği olarak kabul edilir. Yıldız çiçeğinin anlamı sabırdır. Uygun bakım ile yazdan sonbahara kadar uzun süre çiçek açar. Eşsiz yıldız şeklindeki görünümü sayesinde çok beğenilir. Yaygın olarak yıldız çiçeği olarak bilinen ülkemizde yaygın olarak bulunan bir bitkidir. Genellikle toprakla satılan bu bitki vazo bitkisi olarak da kullanılmaktadır. Boyutları 30-40 cm'dir. Birçok çeşidi vardır ve her çeşidin farklı bir rengi, boyutu ve şekli vardır. Türlere göre 11 sınıfa ayrılırlar. Genelde yağmurlu ve rüzgârlı havaları severler. Yağışlı mevsimlerde hızla büyür. Ülkemizde kışın kurumaya eğilimlidirler. Yeraltı bölümünün kışın soğuğa dayanımı çok düşüktür. 12 derece soğuk bir yerde yetiştirirseniz üzerini yaprak, gübre ve toprak karışımları gibi ürünlerle kaplayabilirsiniz. Toprak da hafif nemli olmalıdır. Bu onları ilkbahara kadar korur. Havalar ısındığında üzerindeki ürünleri çıkarabilirsiniz. Havanın sıcaklığı ile kendine döner ve büyümeye başlar.

Yıldız Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır?

Yıldız çiçeği hemen hemen her toprakta büyüyebilir. Bu bitki fazla suya ihtiyaç duymaz, bu nedenle büyümesi çok kolaydır. Bununla birlikte, bir yıldız çiçeği bakımı yaparken akılda tutulması gereken bazı şeyler olduğu belirtilmelidir. Hemen hemen tüm toprak türlerinde yetiştirilmesi kolaydır. Ancak daha sağlıklı gelişmeler için pH'ı yüksek, alkali, verimli, humik ve drenajı kolay topraklar tercih edilmelidir. Kuraklığa dayanıklı bir bitkidir. Çiçekleri ne zaman sulayacağınıza karar vermek için sadece toprağı kontrol edin. Toprak kuruduğunda, sulayın. İlkbaharın başlangıcından yaz sonuna kadar günde en az 6 saat güneş ışığına ihtiyacı vardır. Bu nedenle bu çiçeği evin en güneşli yerine, balkona veya terasa yerleştirmeniz tavsiye edilir. Yerleştirirken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da çiçeklerin yerleştirildiği yerin iyi havalandırılmış olmasıdır. Bunun nedeni, bu bitkinin özellikle çiçek açtığında temiz havaya ihtiyaç duymasıdır. Oda sıcaklığında sağlıklı büyür. Ancak çimlenme döneminde oda sıcaklığı normalden birkaç derece daha yüksek olmalıdır. Çimlenmeden sonra oda sıcaklığı normal seviyelere döndürülebilir.

Yıldız Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Yıldız çiçeği yetiştiriciliği iki şekilde gerçekleşir. Bunlar kök kesme ve ekim yöntemleridir. Çiçek yumruları ince bağlantılar ile birbirine bağlanır. Bu çiçeğin yumruları dikkatlice kesilir ve başka bir tencereye ekilir.  Bu işleme kök kesme yöntemi denir. Kökleri keserek çoğaltma, bitki uykudayken, yani Kasım ayının sonundan Şubat ayının sonuna kadar yapılmalıdır. Yaprağının kurutulması yaygın bir sorundur. Çiçeklerin sağlıklı büyümesi için kuru yaprakların düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Yetiştirmenin başka bir yolu da ekimdir. Ama bu çiçek her yıl tohum vermez, verse de tohumlar melezdir.  Bu bitki tohumlardan yetiştirilebilir, ancak bitki çeşitli şekil ve renklerde çiçek açar.  Bu nedenle genellikle kök budama yöntemleriyle çoğalırlar.

Yıldız Çiçeği Dikimi Nasıl Yapılır?

Yıldız çiçeğinin pek çok rengi mevcuttur. Maksimum çiçek boyu 30 cm'dir. Yaz ortasından ilk dona kadar çiçek açar. Yıldızların dondan korunması gerekir. İlkbaharda ekilmeli ve sonbaharda çıkarılmalıdır. Güneşi çok severler. Güneş ne kadar çok parlarsa, bitkiler o kadar güçlü olur. Her türlü bahçenin toprağına yıldızlar konulur. Yaşlı gübreler ve turba toprakla karıştırılabilir. Kök soğanı yatay ve 12 ila 15 cm genişliğindedir. 8 ila 10 cm derinliğe kadar iner. Üzeri örtülerek dikilmelidir. Toprak parmaklar tarafından sıkıştırılır ve sıkıştırılır ve tomurcukların çıkması için fazla suya ihtiyaç duymaz. Büyüdükçe boşlukları toprakla dolar. İki bitki arasındaki mesafe değişebilir. Çukurlar kazıldığında, yumrular yerleştirilmeden önce payandalar sıkıca zemine sürülür. Ardından, yumrular yerleştirilir. Çiçekler sonbaharda öldüğünde, kökleri çıkarın, baş aşağı asın ve yaklaşık bir hafta kurumaya bırakın. Daha sonra ilkbahara kadar serin ve kuru bir yerde bekletin.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir