Windows 11 BIOS Açma Nasıl Yapılır?
Windows bir işletim sistemi olarak karşımıza çıkarken, Microsoft firması tarafından geliştirilmektedir. Bu firmanın Windows adı altında pek çok sürümü varken, bunların en güncel sürümleri de piyasada mevcut halindedir. Birçok cihazda kullanılan bu işletim sistemi, pek çok özelliği ile kullanıcılara kolaylık sağlamaktadır. Bu firmanın en yeni işletim sistemi olarak, karşımıza Windows 11 BIOS çıkmaktadır. BIOS temelde ikili giriş ve çıkış sistemi olarak karşımıza çıkarken, bu sistem PC ana kartına önceden yüklenmiş durumda bulunmaktadır. Bu sistem yönetmekle alakalı olup, bilgisayarda ilk çalışan program olarak da bilinir. Bu işletim sistemini indirdikten sonra bir takım ayarlar yapmanız gerekebilirken, bunun için bilgisayarınızı açtığınız zaman delete tuşuna basmanı gerekiyor.
Bu sizi işletim sistemine götürürken, tarih, saat ve klavye bölümüne Turkish seçip, next yapın. Bilgisayarınız özelliğine göre bir sürüm seçip devam ederken, adımları izleyin sonra hesabına giriş yapıp, bu sitemde son aşamayı tamamlayın. Ama önemli bir durum söz konusu iken, cihazınızın bu işletim sistemine uyumlu olup, 64 GB veya üzeri bir alana sahip olmalıdır. Bunun yanında da eski bir BIOS sistemine de sahip iseniz, bu işlem gerçekleşmez. Yani bu işletim sistemini kurak adına gereken bütün şartları kontrol edip, yerine getirmek gerekir. Her cihazda BIOS ayarlarına farklı şekilde girebilirken, eski cihazlarda PC açılırken, Delete tuşuna basılır, yeni cihazlarda ise F1, F2, ESC, F10 gibi seçeneklere basmak gerekebilir. Buradan ayarlar kontrol edilip, gereken işlemler yapılabilmektedir.
Windows 11 BIOS Açma Nasıl Yapılır?
Bir önceki işletim sistemine benzeyen 11 BIOS, açmak ya da girmek için basit adımları takip etmek yeterli olacaktır. Bunun için ilk yapmanız gereken ise sistem ayarları ve kurtarma bölümüne gitmek olacak. Burada gelişmiş önyüklemenin hemen altında yer alan şimdi yeniden başlat düğmesine basın ve yeniden başlatmayı bekleyin. Açıldığı zaman gelen ekranda sorunları gideri tıklayıp, buradan sonra gelişmiş seçeneklerini tıklayın, karşınıza gelecek olan UEFI ürün yapılandırma seçeneğine basın. Bu süreçten sonra BIOS seçeneğine gideceksiniz ve bu cihazlarda farklı adımlarla olabilir. Bu adımları izleyerek, Windows 11 BIOS açma işlemi yapabilirken, eğer bu adımlarla gidemediyseniz. Ön yükleme menüsü ve yeniden başlata tıklayıp, aynı anda Shift olan tuşa basın ve 4. adımdan sonra talimatları izleyerek de bu bölümü açabilirsiniz. Bu işlemler çok kolay yapılabilirken, yine de işletim sistemleri hassasiyet gerektirmek olup, dikkatli davranılmalıdır.
Windows 11 BIOS Nasıl Güncellenir?
Zaman zaman bu işletim sistemi güncellenebilmekte olup, bu işlem sanılan kadar karmaşık olmasa da, işler ters giderse ne yazık ki cihazınız açılmaya bilir. Bu yönden dikkatli olmak ve her şeyi bilerek yapmak gerekir. Bazı markaların içindeki programlarda, bu sürümü otomatik olarak güncelleyen sistemler mevcuttur. Bazı adımları takip ederek, bu işlemi yapmak hayli kolay olabiliyor. Öncelikle sistemi üreten firmanın resmi web sitesine girmek gerekiyor, buradan BIOS en son sürüm indirilmeli olup, dosyanın resmi olduğuna emin olmak zorundasınız. O yüzden başka sitelerden indirme yapmayın. Daha sonra kurulum programını çalıştırıp, güncelleme seçeneklerine girmek adına menülerden gidin. Buradan sonra en son sürüm için adımları takip edip, işletim sistemi güncellenebilmektedir. Güncellenmeyen sürümler pek çok hata verirken, sistemde yavaşlamalarda olabilmektedir. Bu yüzden güncellemelere dikkat etmek ve bunların orijinal sürümler olmaları gerekmektedir. Kolay bir işlem gibi görülse de her hangi bir hatanın yapılması bilgisayarı açamamaya neden olur.