Vergi Beyannamesi Verilmezse Ne Olur?

Vergi Beyannamesi Verilmezse Ne Olur?

Vergi Beyannamesi Verilmezse Ne Olur?

Vergi beyannamesi vergi mükelleflerinin her yıl düzenli olarak vermeleri gereken resmi bir belgedir. Bu beyannamenin verilmesi kişilerin vergi kaçakçısı olarak anılmasından ve ceza almasından korur. Fakat bazı durumlarda bu beyannamenin hiç verilmemesi ya da beyannamenin eksik olması nedeni ile bir aksaklık yaşandığı durumlarda kişilere 1 kat ceza uygulanmaktadır.

Vergi beyannamesi, vergi dairelerinde bulunan Gelir İdaresi Başkanlığı’na verilmesi gereken resmi bir evraktır. Yıllık gelir vergisi, katma değer vergisi, muhtasar vergisi gibi pek çok vergi işlemlerinin hızla yürütülebilmesi için verilen bu belgelerde söz konusu borçların miktarının hesaplanması ve vergi mükelleflerinin bilgilerine ulaşılması için hazırlanmaktadır. Kanunda yer alan dönemlere ilişkin vergilerin verilmesi için hazırlanan bu belgeler söz konusu zaman dilimlerinde ilgili birimlere ulaştırılması gereken belgeler olarak bilinirler.

Kelime anlamı olarak beyanname bir durumun ilgili kuruma bildirilmesi için hazırlanan metinlerdir. Genelde ülkemizde vergi dairelerine, resmi kurullara verilmek üzere hazırlanarak verilmektedir. Mali işlerde de oldukça etkili olan beyannameler, vergi konusunda da sıklıkla kullanılan resmi evraklardır. Damga vergisi, çöp vergisi, tüketim vergisi gibi pek çok alanda verilmesi gereken vergi beyannamesinde vergi mükelleflerinin adı soyadı, vergi mükelleflerinin adresleri, matrah bildirimleri, vergi bildirimleri ve vergi dairesinin adres ve numara bilgileri yer almalıdır.

 Hem online bir şekilde hazırlanan hem de elden verilmek sureti ile hazırlanan beyannameler yasal işlerin çok daha hızlı yürütülmesine yardımcı olur. Hazırlanan beyannamelerin Gelir İdaresi Başkanlığı’na verilmesi gerektiği bilinirken aynı zamanda posta yolu ve 189 numaralı iletişim hattı ile de verilebileceği bilinmelidir. Katma değer vergisi beyannamesi, yıllık gelir beyannamesi, özel tüketim vergisi beyannamesi, kurumlar vergisi beyannamesi, muhtasar vergisi beyannamesi ve geçici vergi beyannamesi gibi pek çok çeşidi bulunan vergi beyannameleri hakkında tüm merak edilenler sizlere…

Vergi Beyannamesi Nasıl Verilir?

Vergi beyannamesinin ilgili durumlara göre hazırlandıktan sonra Gelir İdaresi Başkanlığı’na verilmesi gereklidir. Bunun için izlenmesi gereken yollar ise şu şekildedir;

·        Beyanname hazırlandıktan hemen sonra ilgili vergi dairesine gidilebilir ve doğrudan ilgili birimlere elden ulaştırılabilir.

·        Beyanname hazırlandıktan sonra internet sitesinde yer alan Gelir İdare Başkanlığı’nın web sitesine girilir. Ardından burada yer alan hazır beyan sistemine girilir ve beyanname hazırlanarak doğrudan sistem üzerinden oluşturulabilir.

·        Gelir İdaresi Başkanlığı’ nın internet sitesinde yer alan mail adresine hazırlanmış olan beyanname taratılarak iletilebilir.

·        Engelliler ve yaşlılar için ALO 189 numaralı hat aranarak vergi beyannamesi işlemleri tamamlanabilir.

Vergi Beyannamesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Vergi dairelerine verilmek üzere hazırlanan vergi beyannamesi için gerekli olan evraklar iki farklı şekilde hazırlanmalıdır. İlki gerçek kişiler için diğeri ise tüzel kişiler için olmalıdır. Dolayısı ile ayrı ayrı ele aldığımızda şunlar hazır olmalıdır;

·        Gerçek Kişiler İçin Vergi Beyannamesi: Tekil kişiler için hazırlanması gerekene beyannamelerde hazırlanması gereken evraklar arasında tapunun fotokopisi, kimlik fotokopisi ve telefon numarasına ait bilgiler yer almalıdır.

·        Tüzel Kişiler İçin Vergi Beyannamesi: Şirketler adına verilen beyannamelerde tapu fotokopisi, adres bilgileri, telefon numaraları, imza sirküleri, şirket yetkilisinin numaraları, vergi levhası gibi bilgiler yer almalıdır.

Geçici Vergi Beyannamesi Ertelendi Mi?

Evet. Geçici vergi beyannamesinin süreleri pandemi nedeni ile bu yıl da ertelenmiştir. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın duyurularına göre 17 Mayıs 2021’e ertelenmişti. Mükelleflerin bu süre zarfı boyunca ödemeleri için önerilen süre zarfı mükelleflere kolaylık sağlamıştı. 

Vergi Beyannamesi Verilmezse Ne Olur?

Vergi beyannamesi vergi mükelleflerinin her yıl düzenli olarak vermeleri gereken resmi bir belgedir. Bu beyannamenin verilmesi kişilerin vergi kaçakçısı olarak anılmasından ve ceza almasından korur. Fakat bazı durumlarda bu beyannamenin hiç verilmemesi ya da beyannamenin eksik olması nedeni ile bir aksaklık yaşandığı durumlarda kişilere 1 kat ceza uygulanmaktadır.

Vergi Beyannamesi Dönemleri Ne Zaman?

Vergi beyannamelerine ilişkin ödeme ve beyan sürelerinin şu şekilde olduğu bilinir;

·        Birinci dönem geçici vergi: 17 Mayıs

·        Kurumlar vergisi: Nisan ayının bitişi

·        Yıllık gelir vergisi: Mart ayının son günü

·        Basit usul yıllık gelir vergisi: Şubat ayının son günü

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir