Üniversitede Kariyer Planlama Nasıl Yapılır?
• İlk Olarak Hedef Belirlenecek: Kişinin sevdiği ve yapmak istediği meslek dalını keşfetmeli ve buna göre bir plan kurması gerekir.
• Hangi Sektörde Olmak İstendiği Belirlenecek: Kişinin hayalini ve yapmak istediği iş ile ilgili olarak sektör belirlemesi gerekir. Hangi sektöre yönelmek gerektiği fark edilecek.
• Güçlü ve Zayıf Noktalar Belirlenecek: Kişi yapmak istediği iş ve kendisini karşılaştırmalıdır. Böylece kendinde güçlü gördüğü yerleri ve zayıf gördüğü yerleri keşfedecektir. Daha sonra ise zayıf yönlerini geliştirmeye uğraşmalıdır.
• Hareket Planı: Kişi yapmak istediği işi belirleyip, yönelmesi gereken sektörü belirleyip, kendinde güçlü- zayıf bulduğu yönleri belirledikten sonra hareket planı yapmalıdır. Bunun için araştırma yapılmalı, tecrübeli insanlar ile konuşmalı ve kendine bir rota çizmelidir.
Herkesin kendi hayalleri ve planları vardır. Hatta küçüklükte bile “ileride ne olacaksın? hayallerin neler?” gibi sorulara verecek illa bir cevabımız vardır. Aslında insanı ayakta tutan ve çalışmasına motivasyon sağlayan şey de budur. Hayaller ve planlar. Sırf planlarımız uğruna hiç durmadan çalışır ve uğraşırız. Ancak bizler ne kadar hayal ve plan kursak da hayat bazen istediğimiz gibi ilerlemiyor ve planlarımıza ulaşmaya çalıştığımız yol yanlış olabiliyor. Bu durumda kariyer planlama konusunun önemi anlaşılıyor. Peki kariyer planlama nedir? Kariyer planlama kişinin kariyerini planlarına ve hedeflerine ulaşması için belirlenen bir yol haritası olarak tanımlanıyor.
Kişi hedeflerine ulaşmak için neler yapması gerektiğini ve nasıl yapması gerektiğini öğreniyor. Böylece planlarını gerçekleştirmek için daha düzenli çalışıyor ve atacağı adımları önceden hesaplıyor. Kariyer planlaması yapılırken öncelikle kişi ne yapmak istediğini, kalbinde nasıl bir şey olduğunun kararını vermeli. Daha sonra ise yapmak istediği mesleğin ona para kazandırıp, kazandırmayacağını hesap etmeli. Yapmak istediği meslek ona para kazandırmasa bile o mesleği yapmak isteyip istemeyeceğini uzun uzun düşünmeli. En son karar verdikten sonra, yapmak istediği meslek için ne kadar çalışması gerektiğini ve hangi alanlarda kendini geliştirmeye çalışması gerektiğini bilmelidir. Kariyer planlamanın nasıl yapıldığı, ne için yapıldığı ve artı, eksilerinin neler olduğunu öğrenmek için yazımızın devamını okumalısınız.
Üniversitede Kariyer Planlama Nasıl Yapılır?
Hepimiz kendimizi geliştirmek ve hayallerimizin peşinden gitmek için okuyor ve çalışıyoruz. Üniversite hayallerimizi gerçekleştirme yolunda bir basamak. Ancak üniversitede amaç dersleri geçip diploma almak olmamalı, kişinin kendisini geliştirmesi ve kariyer planlaması yapması gerekli. Kariyer kişinin bir sektörde ilerlemesi, tecrübe kazanması ve o alanda becerikli olması demektir. Kişinin tüm hayatı boyunca mesleği ile ilgili kazandığı tüm tecrübeler kariyerdir. Kariyerin bazı adımları vardır. Kişi kariyeri için yapması gerekenler şunlardır:
· İlk Olarak Hedef Belirlenecek: Kişinin sevdiği ve yapmak istediği meslek dalını keşfetmeli ve buna göre bir plan kurması gerekir.
· Hangi Sektörde Olmak İstendiği Belirlenecek: Kişinin hayalini ve yapmak istediği iş ile ilgili olarak sektör belirlemesi gerekir. Hangi sektöre yönelmek gerektiği fark edilecek.
· Güçlü ve Zayıf Noktalar Belirlenecek: Kişi yapmak istediği iş ve kendisini karşılaştırmalıdır. Böylece kendinde güçlü gördüğü yerleri ve zayıf gördüğü yerleri keşfedecektir. Daha sonra ise zayıf yönlerini geliştirmeye uğraşmalıdır.
· Hareket Planı: Kişi yapmak istediği işi belirleyip, yönelmesi gereken sektörü belirleyip, kendinde güçlü- zayıf bulduğu yönleri belirledikten sonra hareket planı yapmalıdır. Bunun için araştırma yapılmalı, tecrübeli insanlar ile konuşmalı ve kendine bir rota çizmelidir.
Kariyer Planlamak Yararlı Mı?
Kariyer insanın belli bir alanda ilerleyerek, tecrübe kazanması demektir. İnsanın tüm hayatı boyunca iş ile ilgili olarak kendine kattığı tüm tecrübeler kariyerdir. Kişi kariyer planlarken sevdiği ve istediği alana yönlenmelidir. Kariyer planlarken önce hayal ve hedef belirlenir, daha sonra güçlü ve zayıf noktalar ortaya konur ve en sonunda harekete geçilir. Kariyer planlaması yapmak çok önemlidir. Kariyer planlamasının yapılmasının faydaları şunlardır:
· Kişisel gelişimi artar.
· Çalışan kişinin ihtiyaçları kolayca tatmin edilir.
· Çalışanlar için motivasyon artırır.
· Çalışan kişi kendi fiziksel, sosyal ve zihinsel kapasitelerinden haberdar olur.
· Çalışan kişi potansiyel yeteneklerini fark eder.