Turbo Wastegate Arızası Nasıl Anlaşılır?
Turbo wastegate; turbonun basınç durumu miktarının aşırı ölçüde yükselmesinin önüne geçmek amacıyla, turbonun geri dönüş hızını, egzoz bölümüne yerleştirilen bir klape yardımıyla egzoz dumanını turboya döndürmeden, direkt olarak egzoz borusuna doğru alan sistemdir. Başka bir deyişle egzoz gazlarını turboya giremeden önce bir tür bypass kanalı açarak tahliye eder. Wastegate mekanizması tarafından turbo şarj sistemi kanatçıklarının dönüş hızı ayarlanır ve gerektiği durumda değiştirilir. Bu şekilde o anda motorun ihtiyaç duyduğu ideal turbo basıncı elde edilmiş olur. Söz konusu sistem turbo wastegate görevi; turbonun geri dönüş hızı miktarını azaltmak ve emme manifolduna gönderilmekte olan temiz havanın basınç miktarını belirgin ölçüde hafifletmektir. Wastegate valfine, aynı zamanda emniyet supabı da denilmektedir.
Turbo Wastegate Nasıl Çalışır?
Turbo Wastegate çalışma aksamı; tam yük gerektiğinde, bypass klapesine karşı kapalıdır. Egzoz gazlarının hepsi türbin kanatçıklarına doğru yönlendirilerek maksimum anlamda turbo basıncı oluşturulur. Basınç miktarı aşırı derece arttığında bypass klapesi bölümü açılarak egzoz gazlarının bir kısmının türbinden geçirilmeden direkt olarak egzoz hattına gönderilmesini sağlar. Turbo wastegate mekanizması üç temel prensip altında çalışır; diyaframlı basınç tüpüyle, elektropömatik kontrol ve elektrik kontrol şeklinde çalışmaktadır.
Turbo Wastegate Ne İşe Yarar?
Turbo wastegate; turbo basıncının aşırı yükselmesini önlemek gibi bir işe yarar. Bu amaçla turbo wastegate; turbonun dönüş hızını, egzoz tarafına yerleştirilen bir klape yardımıyla egzoz gazlarını döndürmeden, direkt olarak egzoz borusuna doğru kaçıran bir sistem altında iş yapar. Bu özelliği ile turbo wastegate en kısa tabirle; turbo basıncının aşırı yükselmesini önlemek gibi önemli bir iş yapar.
Turbo Wastegate Arızası Nasıl Anlaşılır?
Turbo wastegate pek çok farklı sebeple arıza verebilir. Turbo wastegate diyaframlı basınç tüpünün, diyaframının patlaması sonucunda arızalanabilir. Bu durumda diyaframın değiştirilmesi gerekir. Başka bir sebeple bağlantı çubuğunda bulunan somunlar gevşeyebilir, bu durumda da ayarlar yapılıp somunlar sıkılmalıdır. Aşırı kurumdan dolayı wastegate klapesi tam anlamıyla yerine oturmayabilir, böyle bir anda turbo sürekli olarak egzoz gazı kaçıracaktır. Turbo basıncı düşerek, motor çekişi de düşecektir. Bu durumda kurumların bir solventle temizlenmeleri gerekir. Farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkabilen turbo wastegate arızlarını anlamak ise sanıldığından daha basittir. Turbo wastegate arızasını anlamak için pek çok farklı yöntem vardır. Turbo arızasını anlamak için; turbonun tüm kontrolleri yapılmasına rağmen, mekanik herhangi bir arıza yoksa ve bu duruma rağmen çekiş gücünde düşüş varsa, turbo wastegate arızasından şüphelenilebilir.
Turbo Wastegate İptali Nasıl Yapılır?
Turbo wastegate iptali araç üzerinde farklı sonuçlar verebilir. Turbo wastegate basınç tüpüne doğrudan bağlı olan ve itme çubuğunun bir ucundan diğer ucuna wastegate bypass klapesi bölümüne bağlıdır. Bu bağlantı çubuğunun klapeye bağlı kısmında ayarlar somunları bulunur. Somunlar gevşetilip çubukların boyu kısaltılarak klapenin ayarları yapılabilir. Ancak turbo wastegate için iptal yapmak için söz konusu parçanın araçtan sökülmesi ve bağlantı yerlerinin kapatılması gerekir. Bu işlem de yalnızca araç ustaları tarafından gerçekleştirilebilir.