Seyahat Sigortası Tazminatı İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
• Seyahat sigortası olan kişinin beyanı
• Yurt dışı yolcusu ise mevcut pasaportun fotokopisi
• Sigorta sahibinin aktif olarak kullandığı banka hesabına ilişkin bir IBAN numarası bilgisi
• Hastanın hastanede kalış süresi sonunda verilen epikriz raporu
• Tedavide kullanılan her türlü sarf malzemesinin fatura karşılığı
• Kullanılan ilaçlara ilişkin reçetenin aslı
• Kullanılan ilaçlara ilişkin eczanenin fişi
Günümüzde olası kazaların maddi ve manevi kayıpların önüne geçilmesi amacı ile pek çok sigorta türü bulunur. Bu sigortaların türünün ne olduğu ise duruma göre farklılık gösterir. Genelde konut sigortası, sağlık sigortası gibi sigortalar oldukça fazla bilinir ve kullanılırken seyahat sigortası kullanımı da yaygınlaşmıştır. Ülkemizde gerek otobüs yolculuğu gerek uçak yolculuğu her birinde seyahat sigortası yapılır. Seyahat sigortası hem gezi hem de iş amaçlı yapılan seyahatlerde oluşacak olası kaza durumlarını sigorta ettirmek için vardır. Buna ek olarak seyahat sigortaları yurt içi ve yurt dışı olmak üzere pek çok yolculuk türü için kullanılmaktadır.
Bahsi geçen seyahat sigortası yolculuğa çıkan kişilerin hem seyahatleri öncesinde, hem sırasında hem de sonrasında korunmasını amaçlayan bir sistemdir. Yolculuk esnasında geçirilebilecek hastalıklar, eşya kayıpları, yetişememe gibi pek çok durumun yarattığı maddi manevi sorunları giderdiğini bilmekte fayda vardır. Seyahat sigortaları kişilerin isteğine bağlı olmakla birlikte istemeyen kişiler bu sigortayı yaptırmayabilir. Seyahat sigortası hakkında tüm merak ettikleriniz ve ayrıntılı yanıtlar sizlerle…
Seyahat Sigortası Tazminatı İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Seyahat sigortası olan bir kişinin olası kazalara bağlı yaralanmalarına bağlı olarak tazminat alması sigorta kapsamındaki yasal bir hakkıdır. Kişinin buradan hastane masrafları, kullanılan ilaçların masrafları gibi maddi yükünün karşılığı olarak alınması gereken tazminat için gerekli olan evraklar şu şekildedir;
· Seyahat sigortası olan kişinin beyanı
· Yurt dışı yolcusu ise mevcut pasaportun fotokopisi
· Sigorta sahibinin aktif olarak kullandığı banka hesabına ilişkin bir IBAN numarası bilgisi
· Hastanın hastanede kalış süresi sonunda verilen epikriz raporu
· Tedavide kullanılan her türlü sarf malzemesinin fatura karşılığı
· Kullanılan ilaçlara ilişkin reçetenin aslı
· Kullanılan ilaçlara ilişkin eczanenin fişi
Vize İçin Seyahat Sigortası Nedir?
Vize için seyahat sigortası yolcuların yurt dışı yolculuklarında yaşayabilecekleri olumsuzlukları teminat altına alan bir sigorta çeşididir. Yurt dışı seyahat sağlık sigortası olarak da bilinir. Bu sigorta türüne göre yolculuğunuz esnasında geçirdiğiniz hastalık ya da kaza sonucu yaralanma gibi durumlarda çıkan masrafların karşılandığı bilinmektedir. Buna ek olarak bu sigorta kapsamında sefere geç kalınması, bagaj kayıpları gibi durumlarda da sigortalının masrafları giderilmektedir. Tüm bunlara ek olarak yaptırılan vize için seyahat sigortasında kişi eğer yurt dışında vefat ederse, sigorta kapsamında yolcunun yurduna geri dönüşü saplanmaktadır. Genelde hac ve umre gibi seferlerde de bu sigorta türünün acentalar tarafından yaptırıldığı bilinmektedir.
Seyahat Sigortası Gerekli Mi?
Bahsettiğimiz üzere seyahat sigortasının yaptırılması ülkemizde zorunlu değildir. Kişiler kendi istekleri doğrultusunda bu ücreti ödeyebilir ve olası kazalara karşı korunabilirler. Fakat yurt dışında yapılacak seyahatler için bahsi geçen söz konusu seyahat sigortasının yaptırılması zorunlu tutulmaktadır. Buna ek olarak ülkemize olan giriş çıkışlar kapsamında da yolcuların seyahat sigortasının olup olmadığına bakılmaktadır. Kısacası seyahat sigortası yurt dışı seyahatlerinde zorunlu iken, ülke içi yapılan seyahatlerde bir zorunluluk yoktur.
Seyahat Sigortası Caiz Mi?
Diyanet’in yaptığı açıklamalara göre sigortaların her biri kumara benzetilmektedir. Bu nedenle caiz olarak kabul görmez. Sigorta kapsamında yatırılan her bir ücret eğer hastalık ya da kaza olmadığında sigorta şirketlerinin kasasında yer aldığından, ihtiyaç duyulduğunda ise ödenen miktardan çok daha fazlası kazazedeye verildiğinden dolayı bu durum dinen hoş karşılanmamaktadır.
Seyahat Sigortası İptal Edilebilir Mi?
Evet. Seyahat sigortalarının iptal edilebilmesi mümkündür. Bunun için seyahate çıkmadan tam yirmi dört saat öncesinde seyahat şirketleri ya da sigorta şirketlerine iptal dilekçesi verilmelidir. Zaman aşımına uğrayan seyahat sigortalarının iptal edilmeyeceği unutulmamalıdır. Yurt dışı yolculuklarında ise seyahat sigortasının iptal edilmesi gibi bir durum söz konusu olmamaktadır.
Seyahat Sigortası Nasıl Yapılır?
Ülkemiz sınırları içinde bir yolculuk yapılacak ise bilet aldığınız otobüs ya da uçak firmasının anlaşmalı olduğu sigorta şirketlerine böyle bir talepte bulunabilirsiniz. Genelde online alışverişlerde bu seçenek alt kısımda yer alır. Burayı işaretleyerek ve söz konusu ücreti yatırarak sigortalı olabilirsiniz. Bu sigorta çeşidi yalnızca gittiğiniz sefer kapsamında olmaktadır. Yurt dışı seyahat sigortası için kişinin vize işlemlerini yaptırdığı yere başvurması ve doğru yönlendirme seçenekleri ile sigortalı olması gerekmektedir. Genelde tek bir imza ile sigortalı olunabilir.