Peru İle Türkiye Arası Saat Farkı Kaçtır?
Peru'da üç resmi dil konuşulmaktadır. Bunlar; İspanyolca, Keçuva ve Aymaraca olarak sayılmaktadır. Ancak ülkenin Amazon ormanlarında yaşayan yerliler ise 13 farklı dil daha konuşabilmektedir. Peru'nun başkenti olan Lima'yı, Francisco Pizarro 1535 yılında İspanyol fatihler için kurmuştur. Günümüzde Peru'nun 1 milyondan fazla nüfusa sahip tek şehri Lima'dır.
Peru’da bulunan Titicaca Gölü, dünyanın en yüksek gölüdür. Bolivya ve Peru arasında yer alan bu göl 3.810 metre yüksekliğe sahiptir. Ancak bu gölü özel yapan bir diğer şey ise Fransız kaşif Jacques Cousteau’nın gölün altında keşfettiği antik bir şehrin kalıntılarıdır. Dünyanın en derin kanyonu da Peru'da bulunmaktadır. Cotahuasi Kanyonu Peru'nun en derin noktası ve aynı zamanda dünyanın en derin kanyonudur. Derinliği 3,535 metre olan bu kanyon, Amerika'daki Büyük Kanyon'dan iki kat daha derindir.
Peru Ne Zaman Bağımsız Oldu?
José de San Martín, kraliyetist muhalefete rağmen 12 Temmuz 1821'de Lima'yı işgal etmiştir. Ardından San Martín, Lima'daki Plaza de Armas'ta kitlesel bir kalabalığın önünde 28 Temmuz 1821'de Peru'nun bağımsızlığını ilan etmiştir. Ancak kraliyetçiler yenilgiye uğratılamamış ve yeni bağımsız ulus, İspanyol direnişinin dikkat çeken cepleriyle uğraşmak zorunda kalmıştır.
Peru ve Güney Amerika için bağımsızlık savaşının son eylemi, 1824'te Ayacucho Savaşı'nda gerçekleşmiştir. Bolivar'ın en iyi teğmenlerinden olan Antonio José de Sucre, Peruvialılar, Şililer, Kolombiyalar ve Arjantinliler, kraliyet ordusuna karşı gelmiştir. Sucre, Ayacucho'nun dışındaki yüksek platoda Peru için kalıcı bir bağımsızlık sağlayarak İspanya'nın bağımsızlık savaşını sona erdirmiştir.
Peruda Gezilecek Yerler Nerelerdir?
Peru’da gezilecek yerlerin başında yer alan Machu Picchu, İnka Medeniyeti’nin izlerini taşıyan tarihi bir yerdir. Bu antik kent, deniz seviyesinden 2430 metre yükseklikte ve 13 kilometrekarelik geniş bir alana kurulmuştur. UNESCO Dünya Mirası Listesine 1973 yılında dahil edilen Machu Picchu Antik Kenti, 2007 yılından beri Dünya’nın Yeni Yedi Harikası arasında tarihe adını yazdırmıştır. Her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Machu Picchu’nun tarihi 1450 yılına dayanmaktadır. Kuruluşundan 100 yıl sonra antik kent, o dönemde yayılan çiçek hastalığı nedeniyle boşaltılmıştır.
İnka Medeniyeti’ne ait Coricanha Güneş Tapınağı, Peru’nun oldukça ilgi çeken tarihi yerlerinden biridir. Coricancha, Peru’nun tarihi abideleri ile ünlü Cusco kentinin içerisinde bulunmaktadır. Tapınağın alt ve üst kısımlarının altınla kaplanmış olması, bu tapınağın Güneş tanrısı İnti’ye adandığını göstermektedir. Aynı zamanda eskiden ibadet yeri olarak kullanılmış bu tapınak, İnka İmparatorluğu‘na ait en önemli taş yapılardan biridir.
Peru’da gezilecek yerler arasında muhteşem atmosferi ve ilginç eserleriyle ev sahipliği yapan Naca Çölü mutlaka yer almalıdır. Dünyaya gizemli havası ile nam salan Nazca Çizgileri tam olarak burada bulunmaktadır. Nazca ve Palpa şehirlerin arasında bulunan Naca Çölü, her yıl pek çok turist tarafından da ziyaret edilmektedir.
Peru İle Türkiye Arası Saat Farkı Kaçtır?
Peru Bursa'nın 8 saat gerisindedir. Yani, Peru'da saat 09:00 iken Bursa'da saat 17:00 olmaktadır.
Peru İle Türkiye Arası Kaç Kilometredir?
Peru ile Ankara arasındaki mesafe 9249 kilometredir. Bu mesafe, kuş uçuşu olarak tabir edilen Ankara ve Peru merkezleri arasındaki coğrafi koordinatlar esas alınarak hesaplanan direkt uzaklıktır. Ankara ile Peru arası uçuş süresi direkt olarak aktarmasız şekilde 11 saat 33 dakika sürmektedir. Hava şartlarındaki olumsuz koşullar uçuş süresini bir miktar artırabilmektedir.
Peru İçin Vize Gerekli Midir?
Türkiye ile Peru arasında 18 Haziran 2012 tarihinde imzalanan ve gerekli onayları tamamlanan Vize Muafiyet Anlaşması, 12 Haziran 2013 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir. Bu anlaşma ile, diplomatik, hizmet, hususi veya umuma mahsus pasaport sahibi Türk vatandaşları, Peru’ya yapacakları seyahatlerde toplam ikamet süresi ilk giriş tarihinden itibaren 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaf kılınmışlardır. Türk vatandaşlarının 90 günü aşan çalışma, aile birleşimi, öğrenim, eğitim, araştırma ve uzun süreli ikamet gibi özel meşruhatlı seyahatleri, Peru’nun dış temsilciliklerinden alınacak vizeye tabi olmaktadır.