Mor Üzüm Hangi Mevsimde Yetişir?

Mor Üzüm Hangi Mevsimde Yetişir?

Mor Üzüm Hangi Mevsimde Yetişir?

Trakya İlkeren; yani mor rengi ile dikkatleri üzerine çeken bu üzüm, erken olgunlaşır ve uzun süre taze olarak kalır. Haziran ayının 2. haftasından itibaren hasat edilebilir. Yaz mevsiminin başından sonuna kadar bizlerle kalır ve doyasıya tüketilir.

Mor üzüm; lezzeti damak çatlatan, rengiyle göz dolduran, kurusu bile yararlı olan üzümlerdendir. İçerisinde bulunan yüksek ‘resveratrol’ seviyesi sayesinde yararları saymakla bitmez. Mor üzüm;

- Vücudumuzdaki iltihabı azaltır.

- Kanser ve kanser sonrası tedavilerde tavsiye edilir.

- Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir.

- Diyabet ve diyabetik hastalıklarda kullanımı tavsiye edilir.

- Yaşlanma karşıtı içeriklere sahiptir.

- Sağlıklı ve besleyici bir ara öğündür.

Mor Üzüm Adı Nedir?

Mor rengi ile dikkat çeken bu üzümün adı ‘Trakya İlkeren’ üzümü olarak bilinmektedir. Karışık dallara sahip bu üzüm çeşidi çok ilgi isteyen bir türdür. Verimli olan mor üzüm budanırken de dikkat gerektirir. Erken olgunlaşır ve uzun süre taze olarak kalabilirler.

Mor Üzüm Kilo Aldırır Mı?

Mor üzüm; içinde bulunan polifenoller ve vitaminler sayesinde obeziteyi önlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda kilo kaybını da önemli ölçüde kolaylaştırır. Bu nedenle yaş ya da kuru mor üzüm fark olmaksızın, pek çok diyet listesinde mor üzüm yemeniz uzmanlar tarafından tavsiye edilir. Fakat mor üzümü fazla tüketirseniz kilo almaya başlayabilirsiniz. Dikkatli ve kararında tüketilmelidir.

Mor Üzüm Besin Değeri Nedir?

70 gramlık bir küçük salkım mor üzümün besin değerleri; 133.7 mg potasyum, 12.67 gr karbonhidrat, 0.11 gr yağ, 0.63 gr lif, 1.4 mg sodyum, 7 mg kalsiyum, 0,5 gr protein 46.2, A vitamini, 2.24 mg C vitamini ve 0.25 oranında demir içerir.

Mor Üzüm İngilizcede Ne Demek?

Mor üzüm; İngilizce mor anlamına gelen ‘purple’ ve üzüm anlamına gelen  ‘grape’ kelimelerinin birleşimi ile ‘purple grape’ olarak bilinir. Aynı zamanda Amerika da çokça yetiştirilen bu üzümden lezzetli şaraplar üretilmektedir.

Mor Üzüm Suyunun Faydaları Nelerdir?

Üzüm suyunun faydaları üzümün kendisi kadar çoktur. Bunlar;

 - Midede oluşan kramplara bağlı olarak ortaya çıkan kusma hissini azaltır.

 - Kötü kolesterolü dengeler ve kalp hastalığı oluşumunu ve yayılımını önler.

 - Kandaki yağ seviyesini dengeler ve yağlanma oluşumunu önler.

 - Vücudumuzu zararlı toksinlerden arındırır ve hastalıklardan bizleri korur.

Mor Üzüm Çekirdeği Faydaları Nelerdir?

         Mor üzüm çekirdeğinin hayat kurtaran faydaları;

         - Kan şekerini düzenler.

         - Kalp sağlığını korur.

         - Yağ yakar, toksin atar.

         - İltihap ve enfeksiyonu temizler.

         - Bağırsak ve böbrekleri korur.

         - Sivilce oluşumunu önler.

         - Bakımlı saçların sırrıdır.


Mor Üzüm Gaz Yapar Mı?

Mor üzüm ve diğer üzüm çeşitleri çok miktarlarda tüketilirse; gaz, hazımsızlık ve ishal yapabilmektedir. Yani evet mor üzüm gaz yapar ama kabızlık yapmaz. Çocuklarda ve hamilelerde tüketim yapılırken porsiyonlara dikkat edilmelidir.

Mor Üzüm Hangi Mevsimde Yetişir?

Trakya İlkeren; yani mor rengi ile dikkatleri üzerine çeken bu üzüm, erken olgunlaşır ve uzun süre taze olarak kalır. Haziran ayının 2. haftasından itibaren hasat edilebilir. Yaz mevsiminin başından sonuna kadar bizlerle kalır ve doyasıya tüketilir.

Mor Üzüm Nerede Yetişir?

Antalya'da yetişen ve ‘Mor Üzüm’ olarak adlandırılan üzüm çeşidi adeta Antalya ile özdeşleşmiş ve şehrin simgesi haline gelmiştir. Mor üzüm, sulu, lezzetli, iri taneli ve birden fazla çekirdekli bir üzüm türüdür. Çoğunlukla sofralık olarak tüketimi sağlamaktadır.

Mor Üzüm Reçeli Nasıl Yapılır?

Lezzetli bir mor üzüm reçeli için;

- 1 kilo mor üzüm

- 2 su bardağı şeker

- 4 su bardağı su

- yarım limon

Şimdi ise yapılışı;

Önce tencereye şeker ve suyu koyup kaynatıyoruz. 10 veya 15 dakika sonra ayıklayıp yıkıldığımız mor üzümlerimizi şerbete katıyoruz, iyice karıştırıyoruz. Kaynadıktan sonra ara sıra karıştırılarak kıvamı kontrol ediyoruz. Yarım limonu ekleyerek reçel kıvamına gelinceye kadar karıştırmaya devam ediyoruz. Sonra ocaktan alıyoruz. Kavanozlara dolduruyoruz. Afiyet olsun.                     

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir