KOSGEB Desteklenen Sektörler Hangileridir?
• İnşaat sektörü
• Ticaret sektörü
• İmalat sektörü
• Konaklama ve içecek sektörü
• Ulaştırma ve depolama sektörü
Açılımı Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı olan KOSGEB, ismi üzerinde girişimcilere destek sağlayan bir kurumdur. Ticarete girmek ve kendi işinin sahibi olmak isteyen tüm insanlar bu planlarını yaşama geçirmek için sermaye ve desteğe ihtiyaçları vardır. Maalesef günümüzde tüm kişiler hemen iş kurmak hem gelir elde etmek için sermayeye ne yazık ki sahip değildir. İşte bu aşamada KOSGEB gibi kurumlar meydana gelmekte ve girişimcileri yeni iş kurması hususunda destek sağlamaktadır. Bu hem Türkiye’nin ekonomisine katkı göstermekte hem de istihdam sağlayarak işsizlikle mücadelede büyük öneme sahip olmaktadır.
KOSGEB bu sebepten günümüzde fazlasıyla önemli bir projedir. Bir iş kurma planı ve hayali olan kişiler varsa ancak bunu yaşantıya geçirmek için yeterli parası yoksa. Bu aşamada girişimcileri desteklemek adına ortaya çıkan içinde devletin de bulunduğu destek kredileri ön plana çıkmaktadır. KOSGEB, ülkemizde küçük ve orta ölçekli işletmecilerin sanayideki payı ve rolünü çoğaltmak maksadıyla yaşama geçirilmiştir. KOSGEB sayesinde birçok işletme kurulup bu sayede beraber halileyle faaliyet geçen işletmeler de rekabet düzeyi manasında kendilerini devamlı olarak geliştirebilmektedir.
KOSGEB Başvurusu Nasıl Yapılır?
Başvuru kriterlerini taşıyan mikro ve küçük işletme sahipleri www.kosgeb.gov.tr sitesindeki “E-Hizmetler” menüsünden “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Başvurusu” alt menüsünü tercih ederek online başvuruda bulunabilecektir. KOSGEB Veri tabanına kaydı bulunmaya ya da KOBİ Bilgi Beyannamesi güncelliği bulunmayan işletmeler, ilk olarak kayıt ve güncelleme işlemini tamamlamalıdır. Kısa zamanda tamamlanacak değerlendirme ve geçici onay / kesin onay işlemlerinin ardından destek ödemeleri yapılacaktır. Ödeme noktasında yasal limitlerin üstünde vadesi geçmiş ve tecil / taksitlendirilmemiş vergi ve sosyal güvenlik borcu bulunanlara destek ödemesi yapılmayacaktır.
KOSGEB Başvuru Şartları Nelerdir?
KOSGEB’den maalesef her iş kurmak isteyen kişi katılamamaktadır. İlk olarak kişilerin kurum aracılığıyla verilen iş kurma eğitimini alması lazımdır. Bunun yanında kurum aracılığıyla üniversiteler bünyesinde düzenlenen Genç Girişimci Geliştirme Programı’na da katılıp KOSGEB’e başvuru yapabilmektedir. KOSGEB’e başvuru şartları aşağıdaki gibidir;
· Yeni bir kurmak isteyen herkes
· İş yerini büyütmek isteyen kişiler
· İşletmesine yeni araçlar ve makineler almak isteyen kişiler
· Personel sahibi olmak isteyen kişiler
· Hem yurt dışında hem yurt içinde fuarlara dahil etmek isteyen kişiler
· Personellerine belli eğitimlerini vermek isteyen kişiler
KOSGEB Desteklenen Sektörler Hangileridir?
KOSGEB tarafından desteklenen sektörler aşağıdaki gibidir;
· İnşaat sektörü
· Ticaret sektörü
· İmalat sektörü
· Konaklama ve içecek sektörü
· Ulaştırma ve depolama sektörü
KOSGEB Fuar Desteği Ne Kadar?
KOSGEB fuar desteği olarak yurt içinde 50 bin TL ödeme yaparken, yurt dışında fuar dışı için destek 60 bin TL olarak belirlenmiştir.
KOSGEB Hangi Bakanlığa Bağlıdır?
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlıdır
KOSGEB Performans Desteği Nedir?
Performans desteği, program başladığı tarihinden başlamasıyla 1 inci yıl birinci performans sürecinden ve 2 nci yıl ikinci performans sürecine kadar olmak üste, performans sürelerine sonuna kadar işletmeye geri ödemesi olmayana kadar olanak sağlanır. Her performans süreci bir yılı tutar.