Karadeniz Bölgesi İlleri Hangileridir?
Karadeniz bölge olarak, Sakarya Ovası’nın doğu tarafından Gürcistan sınırına doğru uzanan Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesinden biri olarak kabul edilir. Türkiye’de bulunan bölgeler arasında büyüklük açısından üçüncü sırada yer almaktadır. Doğu Batı genişliği ile birlikte yerel saat farklı en fazla olan bölgedir. Karadeniz’in en büyük ve en gelişmiş şehirleri Samsun, Trabzon ve Ordu’dur. Karadeniz bölgesi; Batı, Orta ve Doğu Karadeniz olmak üzere 3 bölgeden oluşur. Batı Karadeniz; Karadeniz’in üç bölgesi içerisinde en batı kısımda yer alır. Bölge genel olarak dağlıktır. Bu bölgede orman ürünleri ve ormancılık önemli gelir kaynaklarından biri olarak kabul edilir. Son yıllarda özellikle Batı Karadeniz bölgesinin en önemli kaynağı turizm haline gelmiştir. Orta Karadeniz; Karadeniz’in orta bölümüdür. Melet Çayı civarından Sinop’un doğusuna kadar uzanır. Bu bölgede özellikle tarım alanları çoktur. Yeşilırmak, Kızılırmak ve Kelkit Çayı’nın aşağı kesimleri burada yer alır. Doğu Karadeniz; bölgenin dağlık, yağış alan, bulutlanma ve nem oranının en fazla olduğu yeridir. Bölgede en çok balıkçılık ve tarım yapılır. Bölgede yaşayan halk geçimini tarım ve balıkçılıktan kazanır. Ulaşımın en zor ve engebeli olduğu bölge burası olup, en çok göç veren bölge de bu bölgedir.
Karadeniz Bölgesi İlleri Hangileridir?
Türkiye’nin en sevilen ve iç turizmin canlı olduğu bölgeleri arasında yer alan Karadeniz bölgesi; İl merkezleri temel alındığında sınırlar içerisine 17 il yer almaktadır. Bu iller; Artvin, Amasya, Bayburt, Bartın, Çorum, Bolu, Giresun, Gümüşhane, Kastamonu, Karabük, Rize, Ordu, Trabzon, Samsun, Tokat, Sinop ve Zonguldak gibi illerden oluşuyor.
Karadeniz Bölgesinde Yetişen Ürünler Nelerdir?
Herkesin bildiği üzere Karadeniz bölgesinin en belirgin özelliklerinden biri yoğun yağış almasıdır. Bölgeye düşen yağışlar sebebiyle sebze ve meyve gibi ürünlerin üretimi de değişkenlik ve farklılık göstermektedir. Karadeniz bölgesinin kıyı kesimlerinde tahıl ürünü mısır yetiştirilmektedir. Bitki örtüsü orman olan Karadeniz bölgesinde; fındık, çay, tütün, fasulye, pirinç, elma ve hatta kivi gibi pek çok sebze ve meyve türü yetiştirilmektedir.
Karadeniz Bölgesi Bitki Örtüsü Nedir?
Ülkemizin her bir bölgesi kendine özgü bitki örtüsüne sahiptir. Karadeniz bölgesinin en sevilen özelliklerinden biri; her yanı yeşil bir bölge olmasıdır. Karadeniz’in bitki örtüsü; Orman Bitki Örtüsüdür. Ancak Karadeniz bitki örtüsü birbirinden farklı iki orman kuşağının içerisinde yer alır. Birincisi; ılıman ve nemli iklimde yetişebilen geniş yapraklı ağaçlardan oluşan ormandır. İkincisi; dağların yüksek kesimlerinde nemli, soğuk iklimde yetişen iğne yapraklı ormandır.
Karadeniz Bölgesi En Fazla Yağışı Hangi Mevsimde Yer Alır?
Karadeniz ikliminin en belirgin özelliği her mevsim yağış alması ve kurak dönemin olmamasıdır. Doğu Karadeniz ve Batı Karadeniz bölgesi genel olarak en fazla yağışı sonbahar mevsiminde alır. Hemen hemen her mevsim yağışlı olan bölge en az yağışı ilkbahar mevsiminde alır. Orta Karadeniz bölgesi ise en fazla yağışı kış mevsiminde alır. En az yağış miktarı ise yaz aylarında gözlenmektedir.