İşyeri Hekimi Başka Yerde Çalışabilir Mi?
Son dönemde önemli bir hale gelen iş yeri hekimliği, 6331 sayılı kanun ile iş hayatında ki yerini almıştır. Bu uygulamanın amacı ise iş yerlerinde ki kazalarda, istenmeyen durumların önüne geçebilmek ve bireyleri korumak adınadır. Bu görevde bulunmak adına, tıp fakültesinden mezun olmak şartı aranmaktadır. Tıp fakültesinden mezun olduğunu belgeleyen diplomaların olması, yine bu görev için mecburidir. Daha sonra bu alana yönelecek doktorlar için bakanlığın açmış olduğu sınavlara girme şartı vardır. Bu sınavlara girip sınavdan yeterli puanı almak, ikinci seviyeye geçmek için yeterlidir. Daha sonra yine bakanlığın açtığı iş güvenli kurslarına katlım sağlamak gerekirken, doktorlar alanlarına göre bu kurslara katılır. Buradan alınan sertifika ile iş yeri hekimi olmak mümkün olurken, bazı durumlarda ise bu sınavlara girmeden de bu görev yapılabilir. Bunun için iş sağlığı alanında tam 8 yıl yardımcılık ya da genel müdürlükte 8 yıl fiilen çalışmak yine bu görev için yeterli olabilmektedir.
İşyeri Hekimi Başka Yerde Çalışabilir Mi?
Bu alanda yer alan hekimler tam zamanlı çalışırken, iş sözleşmeleri bulunan hekimler başka bir yerle sözleşme yapamamaktadır. Bu doktorlar başka yerlerde çalışabilirken, iş yerinden diğer işe gitmek için kullandıkları süre iş saati içinde yer almamaktadır. Ayrıca kişiye göre doktorların çalışma süreleri değişiklik gösterirken, bu kanunla belirlenmiştir. Doktorların görev yaptığı iş alanına göre, tehlike sınıfları belirlenmiştir.
Bir İşyeri Hekimi Ayda Kaç Saat Çalışabilir?
Az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olarak belirlenen iş yerlerinde görev alan doktorlar, kişi başına göre değişen saatler aralığında çalışmaktadır. Kanunda da belirtilen çalışma saatlerine göre, işyeri hekimi 1 yılda 2340 saat kadar görevde bulunur. Buda aylık 195 saat ederken, iş yerinde olan işçi sayısına göre belirlenmiştir. Tam zamanlı çalışan iş yeri hekimleri, başka bir yerde çalışma sözleşmesi yapamamakta olup, buna göre çalışırlar.
İşyeri Hekimi Rapor Verebilir Mi?
İşyeri hekimleri son dönemde birçok iş alanında boy gösterirken, iş sağlığı açısından önemli rol almaktadır. Duruma göre işçilere rapor verebilen bu hekimler, en fazla 2 gün istirahat raporu vermektedir. Bu raporlar daha sonra, işçiler tarafından hastanelere gidilerek uzatılabilmektedir. Geçtiğimiz pandemi döneminde, bu doktorların komisyonu tarafından, işyeri hekimlerine daha uzun gün rapor yazma hakkında başvuru yapılmıştır.
İşyeri Hekimi İğne Yapabilir Mi?
Bu konuda net bir bilgi yokken, işyeri hekimi buna dayanarak istediği zaman bu iğneyi yapmama hakkına sahiptir. Bunun yanında iğne işlemini yapmama gibi bir hükümde yer almazken, yetki ve sorumluluk kapsamında bu konuya yer verilmemiştir. İşyeri sağlık birimi, sağlık verilen bir basamakta yer almazken, bunlar ufak muayeneler yapan bir revir olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanında bazı iş yerleri gerekli ruhsatları alıp, bu işlemlere uygun hale getirilebilmektedir.