İstavrit İle Hangi Balık Tutulur?

İstavrit İle Hangi Balık Tutulur?

İstavrit İle Hangi Balık Tutulur?

İstavrit balığı özellikle torik, lüfer, orkinos gibi saldırgan balıkların başlıca yemi olarak kullanılmaktadır. Büyük sürüler halinde yayıldığından büyük balıklar için de amatör ve profesyonel avcılar için vazgeçilmez bir yemdir. İstavrit akyem olarak kullanılan balıklarda başı çekmektedir. Yaprak, yarım göz, tam göz, şakşak, mama olarak yahut canlı bir şekilde birçok ayda yem olarak kullanılmaktadır. Ayrıca anüs adı verilen yüzgeci bir jilet yardımıyla kesildiğinde “kuyruk altı” denilen yem elde edilir. Kuyruk altı kıyıdan yapılan “at-çek” takımının iğnesine takılarak çinekop, izmarit, istavrit avlamakta kullanılır.

İstavrit kolay avlanmasından ve ülkemizde bolca bulunmasından dolayı çokça tüketilmektedir. Bu balığın birçok faydası bulunmaktadır. En çok bilinen faydalarını şöyle sıralayabiliriz:

·        Hormonları düzenlemektedir.

·        Kolesterolü düşürmektedir.

·        Bağışıklığı güçlendirmektedir.

·        Kan akışını düzenlemektedir.

·        Migren ağrılarına iyi gelmektedir.

·        Birçok eklem rahatsızlığına iyi gelmektedir.

·        Kalp hastalıklarına iyi gelmektedir.

·        Hafızayı güçlendirmektedir.

İstavrit İle Hangi Balık Tutulur?

İstavrit balığı özellikle torik, lüfer, orkinos gibi saldırgan balıkların başlıca yemi olarak kullanılmaktadır. Büyük sürüler halinde yayıldığından büyük balıklar için de amatör ve profesyonel avcılar için vazgeçilmez bir yemdir. İstavrit akyem olarak kullanılan balıklarda başı çekmektedir. Yaprak, yarım göz, tam göz, şakşak, mama olarak yahut canlı bir şekilde birçok ayda yem olarak kullanılmaktadır. Ayrıca anüs adı verilen yüzgeci bir jilet yardımıyla kesildiğinde “kuyruk altı” denilen yem elde edilir. Kuyruk altı kıyıdan yapılan “at-çek” takımının iğnesine takılarak çinekop, izmarit, istavrit avlamakta kullanılır.

İstavrit Nasıl Tutulur?

İstavrit balığı çapari ile kolaca avlanılmaktadır. Av yapılacak yere gelindiğinde çapari yavaş ve dikkatli bir şekilde denize bırakılır. 5 kulaç sorasında çapari dibi bulana kadar, oltayı tutan kol aşağıdan yukarıya doğru yumuşak bir şekilde kaldırılıp indirilir ve bu şekilde balıkların hangi kulaçta olduğu belirlenir. Balıklar hangi kulaçta iğnelere takılıp atlıyorsa o kulaçta demektir. O kulaçta olta yine aşağı yukarı bir aç kez sallanarak balıkların dolması sağlanır. Daha sonra olta yavaşça yukarı çekilir. İstavritin ağzı kolay yırtıldığından oltayı yavaş çekmek çok önemlidir. Daha sonra balıklar alınıp iğneler temizlenir.

İstavrit Balığı Nasıl Pişer?

İstavrit balığının eti oldukça lezzetlidir. Fırında da tavada da pişirmeye uygundur. Ancak her iki şekilde de dikkatli olmak gerekmektedir. Tavada istavrit pişirirken; kafa kısmını ayırıp ayıkladığınız istavritleri bol suda yıkayın. Daha sonra tuz ile harmanlayıp (tuz iç kısımlarına da gelmeli) bir süre daha sularının süzülmesini bekleyin. Fazla yağ çekmesini engellemek ve çıtır hale getirmek için mısır ununa bulayınız. Mısır ununu çok fazla iç kısma gelmemesine dikkat ediniz. Pişirmek için hafif derin bir tavaya ayçiçeği yağı koyun. Kızan yağın içine istavritleri kuyruk kısımları ortaya gelecek biçimde yerleştirerek arkalı önlü bir şekilde kızartın. Kâğıt havlu serili bir tabakta yağını süzdürüp servis edebilirsiniz. Eğer tavada çıtır bir istavrit yerine fırında yumuşak bir istavrit isterseniz; ayıkladığınız istavrit balıklarını iyice yıkayıp süzdükten sonra yağlı tepsiye koyun. Daha sonra yanına soğanları halka şeklinde doğrayıp koyun. Limon dilimleri ve isteğe göre de patates ile domateslerde ekleyebilirsiniz. Balığın kokusunu bastırmak için bir yaprak defne kullanabilirsiniz. Önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında kontrol ederek pişirin. Sebzelerin suyu sayesinde yumuşacık bir balığınız olacaktır. İstavrit isteğe göre ızgarada da yapılabilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir