İstavrit Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İstavrit Hakkında Bilinmesi Gerekenler
19.01.2022 13:30
İstavrit avlarken olta kullanımı önemlidir. İstavritler özellikle kasım ve şubat ayrında büyür. İstavrit Marmara’da, Akdeniz’de, Ege’de çokça bulunur. İstavrit avı yıl boyu yapılır. Ancak kış aylarında avlanmış istavritler daha lezzetidir. İstavrit için hangi olta takımı kullanılır? İstavrit ne kadar zamanda büyür, nerelerde olur, ne zaman başlar? İstavrit ile ilgili merak edilen sorulara sizler için cevap verdik.

İstavrit uzun ve iki tarafından basık bir görünüme sahip olan balık türüdür. Tuzlu suyu sevdiğinden ülkemizde rahatlıkla yaşayabilir. İstavrit, balıklar arasında hamsiden sonra en çok popüler olan bir türdür. Sürü halinde dolaştıklarından ve gezmeyi sevdiklerinden dolayı avlaması oldukça kolay ve bereketlidir. Tam bir Omega 3 kaynağıdır. Protein değeri çok fazladır. İstavritler sıcak denizleri sevmektedir. Fiyat olarak da çok pahalı olmadığında tüketimi oldukça fazladır. En büyük faydalarından bir tanesi kolesterolü dengelemesidir. Diğer balık türleri gibi hafızayı güçlendirmektedir. Metabolizmayı düzenleyerek bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Denizlerimizde en çok görülen iki tür Sarıkanat ve Karagöz balıklarıdır. Sarıkanat genellikle Akdeniz’de bulunurken Karagöz ise genellikle Karadeniz’de bulunmaktadır. Her mevsimde avı olan istavritin en lezzetli olduğu zamanlar kış aylarıdır. Tavası ve fırını çok güzel olur. Yüksek besin değeri ile tek bir öğününüzü karşılayabilir.

İstavrit İçin Hangi Olta Takımı Kullanılır?

İstavrit balığı genellikle amatör balıkçılar tarafından çapariyle avlanmaktadır. Çapari iyi kullanıldığında tüm kösteklerdeki iğneler balıkla dolabilir. Av alanına gelindiğinde çapari dikkatli ve yavaş bir şekilde denize bırakılır. Yaklaşık beş kulaçtan sonra çapari dibe ulaşıncaya kadar, oltayı tutan kol aşağıdan yukarıya doğru yavaşça hareket ettirilir ve balıkların kaç kulaçta olduğu belirlenir. Balıklar tüylü kösteklerde bulunan iğnelere takılmaya başlayınca olta yine aşağıdan yukarı doğru sallanır. Böylece balıklar çapari iğnelerine dolar.

İstavrit balığı çaparisinde olta 50-100m 0.40mm ana bedeni, çapari bedeni 0.35mm, köstekleri ise 0.30mm ya da 0.25mm olmalıdır. İğneler kalaylı ve 6-10 numara arasında tercih edilmelidir. İğnelere beyaz renkli hindi, kaz ya da martının kuyruk, kanat tüyleri kırmızı ibrişimle bağlanmalıdır. Köstek boylarına gelince onlar da 13cm, aralıkları da yine 13cm olmalıdır. Suların derinliğine ve akıntıya göre 150-250gr ağırlığında iskandil kullanılabilir.

İstavrit Ne Kadar Zamanda Büyür?

İstavrit balığı Marmara’da 20cm, Ege’de 30cm boylarında olur. Sonbaharın başlangıcıyla birlikte Marmara’da görülen balıklar, ilkbahar ile beraber Karadeniz’e dönerler. Özellikle kasım ve şubat aylarında gerekli büyüklüğe ulaşırlar. 

İstavrit Nerelerde Olur?

İstavrit balıkları Atlas Okyanusu ve Akdeniz’de yaşayan bir balık türüdür. Türkiye’de Marmara, Ege, Karadeniz’de sürekli göçebe olarak yaşarlar. Gezmeyi sevdiklerinden bulunması ve avlaması kolaydır.

İstavrit Avı Ne Zaman Başlar?

İstavrit avı tüm yıl boyunca yapılabilmektedir. Ancak bazı dönemlerde istavrit daha boldur ve daha rahat avlanır. Bu dönemle için hava durumu ve deniz önemli rol oynar. Karadeniz’de istavrit avlayacaksanız mayıs ayını tercih edebilirsiniz. Balık avlama sezonu açısından bakıldığında ise eylül ayı hava durumu olarak en uygun ay olarak görülmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir