Geven Otu Nasıl Kullanılır?
Geven otu bakla familyasındandır. Meyveleri bezelye tanesini andırır. Bitkimizin kuru tohumları topuk kemiği gibi ses çıkardığı için geven adını almıştır. Türkçede ise birden fazla adını bulur. Ketre, ak geveni ve çekme adları bulunur ve 1500 2000 çeşide sahiptir. Yetiştiği bilgelere göre farklı çeşide sahiptir. Geven otunun kökünde kahve renginde bir kabuk bulunan geven otunun, kökü soyulduğu zaman sarı bir öz çıkar. Bu sarı özü Çinliler enerji veren madde olarak adlandırmıştır. Alternatif tıbbın vazgeçilmez bir bitkisi olan geven otu sarı, kahverengi ve pembe renkleri bulunan meşhur bir bitkidir. Geven otu ile bitki çayı yapabilir ve özünden alınan tatlı aroması ile tüketebilirsiniz. Geven otunun faydaları ise şöyledir. Kalp hastalıklarını önlemede üstüne yoktur. Geven otu kalp hastalıklarını yok etme özelliğine sahiptir. Kan akışını takip ederek damar tıkanıklığını önleyen geven otu, kalbin sağlıklı çalışmasını ve kalp krizi riskini sıfıra indirmeye sağlar. Damar sertleşmesi yaşan kişiler geven otu kullanabilir. Geven otu kanın hızlı akması ve damarları iyileştirdiği için kişiye sağlık katabilir. Geven otunu idrar söktürücü olarak kullanabilirsiniz. Geven otu tükettiğiniz zaman sizi sürekli idrara çıkaracaktır. Sık sık idrara çıktığınız için vücudunuzda bulunan zararları maddeleri dışarıya atacaksınız. Geven otu idrar boşaltım sistemini koruyor. Geven otu kabızlık ve ödem gibi sıkıntıları başınızdan atabilir. Geven Otu insülin hormonunu dengeler ve ideal bir oranda salgılanmasını sağlar. Geven otu kan şekerini dengelediği için ani gelen acıkma hissini de yok eder. Geven otu hormonları kontrolü altına alır ve vücut fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde çalışımını sağlar. Geven otunun içinde bulunan mineraller mide asidini dengeler ve midenizde oluşabilecek bütün sorunları ortadan kaldırır. Yemekleri sindirmenizi ve mide yanmasını yok edebilir. Geven otu solunum yolu ve idrarınızda oluşan bakterileri yok eder.
Geven Otu Nasıl Kullanılır?
Geven otu çoğunlukla oral yol ile kullanılır. Yapraklarını toz haline veya kaynatarak tüketilebilir. Geven otunun köklerini de kaynatarak içebilirsiniz. Geven otunun yapraklarını kaynatarak sağlığınıza değer katacaksınız. Geven otu sıcak su ile birleştiğinde ilaç gibi bir etkiye dönüşüyor. Geven otu çayı ise şöyle hazırlanıyor. 2 yemek kaşığı geven otu ve 400-500 mililitre sudur. Hazırlanışı ise, suyunuzun içine 2 yemek kaşığı geven otunu karıştırın ve kaynayana kadar bekleyin. Kaynayan suyu 3-5 dakika dinlendirin ve kaynayan suyunuzu dinlendirdikten sonra süzgeç veya vb. eşyanız ile bardağınıza dökün. Geven otu çayınızı her yemek öncesinde tüketmenizde fayda var. Geven otu çayını günde en fazla 2 bardak tüketiniz.
Geven Otu Nerede Yetişir?
Geven otu hemen hemen ülkemizin her bölgesinde yetişebilir. Çoğunlukla Anadolu’nun her yerinde bulabilirsiniz. Geven otunun asıl yeri ise Asya’dır. Ülkemizde ise en çok yetiştirilen şehirler ise şunlardır. İzmir, Sivas, Erzincan, Isparta ve Burdur’dur. Geven otunun yaprağını ve kökünü aktarlarda bulabilirsiniz. Gevenin otunun 100 gramı ortalama 55-60 TL’dir. Geven otunun balını almak isteyebilirsiniz, 1 kavanoz geven balı ise ortalama 25-30 TL’dir.
Geven Otu Nerede Bulunur?
Geven otu ülkemizin Anadolu topraklarında hemen hemen her karışında bulunur. İzmir, Burdur, Erzincan, Isparta ve Sivas’ta yetiştirilmektedir. Asıl ana vatanı ise Asya ülkeleridir.
Geven Otu Nasıl İçilir?
Geven otunun dilerseniz yapraklarını ve köklerini kurutup çayını yaparak içebilirsiniz. Geven otunun diler köklerini kurutup dilerseniz de köklerini çiğ olarak tüketebilirsiniz. Geven otunun köklerini ise dilimleyip yiyebilirsiniz.
Geven Otu Zararları Nelerdir?
Geven otunun fazla tüketilmesi sonucu yan etkileri bulunmaktadır. Bunlar, gerginlik, çarpıntı, panik atak ve kalbinizi zorlar. Kalp salığınıza güveniyorsanız kararlı ölçüde kullanmanız önerilir.
Geven Otu Zayıflatır Mı?
Geven otu mide asidini düzenlediği ve ödem söktürücü özelliği olduğu için zayıflamanızda etki edebilir. Vücuttaki kan şekerini dengeler ve iltihap kurutma etkisine sahiptir.