Ekşi Mayalı Hamur Kaç Saatte Mayalanır?
Bunda ki en büyük neden hem yararlı bakterilerin bu hamurda sık yer alması hem de pandemi dönemi ile birlikte evde ekmek yapmanın artmasıdır. Yüzyıllardan beridir yapılan ekşi maya aslında geleneksel maya olarak da bilinir ve içeriğinde ki bileşenlerin tamamı doğal ürünlerden oluşur. Dolayısı ile hamur işi tariflerinde ekşi mayalı hamur kullanımı artış göstermektedir. Neredeyse dokuz bin yıldır kullanılan ekşi maya hem tok tutma, hem şişkinlik ve hazımsızlık yapmama hem de yararlı bakterilerle birlikte bağırsak sağlığını koruma nedeni ile çok tercih edilir. Atalarımızın bir mirası olarak da bilinen ekşi maya adından da belli olduğu üzere ekşi bir tada sahiptir. Fermantasyon yöntemi ile elde edilen bu maya ile elde edilen hamurlar hakkında tüm merak edilenler ve çok daha fazlası sizler için derlendi…
Ekşi Mayalı Hamur Kaç Saatte Mayalanır?
Fabrikasyon türü maya yerine sağlık açısından daha sık tercih edilen ekşi mayanın tam olgunlaşması için biraz zaman gereklidir. Genelde ekşi mayalı hamur içerisinde hiçbir kimyasal ürün barındırmadığı için daha uzun vadede mayalanmaktadır. Ekşi maya ile yoğrulan hamurun, yoğurma işleminden sonra en az beş altı saat beklenmesi gereklidir. Hazırlana hamur kapağı çok sıkı kapalı olmayan bir kap içerisinde bu süre zarfı boyunca yerinden kımıldatılmadan bekletilmelidir.
Ekşi Mayalı Hamur Buzdolabında Kaç Gün Saklanır?
Ekşi mayalı hamur eğer gereğinden daha fazla yapılmışsa bu durumda genelde o hamurları da değerlendirip pişirmek ve pişirerek saklamak çok daha fazla önerilmektedir. Ekşi mayalı hamur yine de buzdolabı koşullarında saklanmak isteniyorsa bu durumda bazı kriterler olacaktır. Eğer saklaması planlanan ekşi mayalı hamurun içerisinde süt, yumurta ve yoğurt gibi ürünler bulunuyorsa bu durumda en fazla iki gün saklanması gereklidir. Eğer içerisinde bunlardan herhangi biri yoksa bu durumda saklama süresi yine dört güne kadar çıkabilmektedir.
Ekşi Mayalı Hamur Neden Yayılır?
Ekşi mayalı hamurdan yapılmış çörek, ekmek, kek gibi ürünler pişme esnasında yayılma gösterebilirler. Bunun ise bilinen çok temel nedenleri vardır. Un içinde bulunan glüten miktarı çok az ise bu durumda hamur yayılma gösterebilir. Dolayısı ile içerisindeki un hamurun sıkı durmasında oldukça etkili olacaktır. Bakıldığında ekşi mayalı hamurun içeriğinde kullanılan un eğer çavdar, yulaf gibi nispeten düşük glütenli unlardan ise bu durumda hamur yayılma özelliği gösterebilir.
Ekşi Mayalı Hamur Nasıl Yapılır?
Ekşi mayalı hamurun nasıl yapılacağı merak edilse de aslında burada önem taşıyan şey bu hamurdan ne üretilmek istendiği ile ilgilidir. Dolayısı ile ekşi mayadan üretilecek ürüne karar verildikten sonra bir tarif çıkarılır. Bu tarifte ise sanayi tipi maya yerine ekşi maya kullanılır. Burada önem taşıyan unsurlardan biri de ekşi maya miktarının fabrikasyon türü maya oranına göre çok daha fazla olmasıdır.
Ekşi Mayalı Hamur Kabarmazsa Ne Yapılır?
Ekşi mayalı hamur bazı durumlarda kabarmayabilir. Eğer kabarmama durumu hamurun fırına sürülmeden öncesinde fark edilmiş ise bu durumda yapılması gereken pek çok şey bulunur. Bunlardan ilki ise mayalı hamurun bulunduğu ortam sıcaklığının arttırılmasıdır. Öte yandan bakıldığında ise daha fazla maya eklenebilir ve hacim artırılarak kalan hamurun da aktive olması sağlanabilir.
Ekşi Mayalı Hamur Nasıl Yoğrulur?
Ekşi mayalı hamur ile bilinen hazır maya ile yoğrulan hamurun arasında yoğurma bakımından herhangi bir fark bulunmaz. Fakat bilindiği üzere bu hamur elde ne kadar oyalanırsa o kadar çok sönecektir. Bu nedenle nazik katlama hareketleri ile yoğurmak her zaman daha başarılı sonuçların elde edilmesinde yardımı olacaktır.