EFB Akü Nedir?
Otomobiller hayatımızda çok büyük bir öneme sahipken, artık her yere onlarla giderken, yük taşıyabilmekte ve uzak mesafeler kat etmemiz mümkün olabiliyor. Araç dediğimiz zaman bazı parçalar ön plana çıkmaktadır. Bunlardan bir tanesi de akülerdir. Gelişen teknoloji ile artık iyi aküler elde etmek kolaydır. Araçlarda, özellikle tasarruf olayında pek çok teknolojiler gelişti. Daha az yakıt yakmak adına, Start ve Stop teknolojiler araçlarda kullanılmaya başlandı. Bu uygulama özellikle yakıt tasarrufu yanında, araç ömrüne katkı vermektedir. Bu teknolojiye uygun akü sistemleri çok çabuk geliştirildi ve piyasaya çıkarıldı. Start ve stop özelliğini taşıyan araçlar için iki akü geliştirilmekte olup, bunların biri EFB diğeri ise AGM isimleri ile karşımıza çıkmaktadır. Yeni sisteme uygun bu aküler çevre dostu ve daha fazla yakıt tasarrufu sağlayabilmektedir.
EFB Akü Nedir?
Aküler kimyasal enerjileri elektrik enerjisine çevirip, depoladıktan sonra gerektiği zaman bu enerjiyi araca elektrik olarak verir. Günümüz araçları start ve stop teknoloji ile donatılmış durumda. Bu özelliklere sahip araçlar, elektrik ihtiyacına duymakta olup, bunlar için üretilen akülere EFB aküler denmektedir.
EFB Akü Özellikleri Nelerdir?
EFB akünün açılımı İngilizce, Enhanced Flooded Battery olarak bilinmekte olup, ülkemizde bu sınıfı giren aküler, ıslak tip akü denmektedir. Bu aküler özellikle start stop teknolojisi olan araçlarda kullanılmakta olup, yakıt tasarrufu sağlamaktadır. Daha hızlı şarj edilen bu akü türü, aynı zamanda uzun süre dayanabilmektedir.
EFB Akü Bakımı Nasıl Yapılır?
Aracın her parçası gibi akülerin bakımı da yapılmalıyken, bu bakımı yetkili servis ve tamirhanelerde yaptırabilmek mümkündür. Bu tür akülerin yüzünü kuru ve temiz tutmak için bezle silin. 3 ayda bir olmak üzere akünüzün periyodik olarak kontrol ettiriniz. Asit seviyesini kontrol edip, eklenmesi gerekirse saf su ekleyin. Akünüzü düzenli şekilde şarj ettirin.
EFB Akü Ömrü Ne Kadar?
Bu akü türü diğer akülere göre daha fazla bir ömre sahipken, dikkat edilirse sorunsuz şekilde çalışmaya devam eder. Ortalama 90 bin defa motor çalıştırma gücüne sahip, bu aküler zamanı gelirse değiştirilmelidir. Akünün daha az ömürlü olmaması adına bakımı dikkatle yapılmalı ve sürekli kontrol edilmelidir. Böylece bu parçalar sorunsuz bir şekilde çalışabilmekte olup, ömürlerin sonlanmasına kadar sorun yaratmazlar.
EFB Akü İle AGM Akü Arasındaki Fark Nedir?
Öncelikle bu iki akü tipi de start ve stop teknoloji araçlarda kullanılmakta olup, benzer özellikler gösterir. EFB aküler sulu tip akü iken, yüksek performanslara çıkabilir. AGM ise kuru tip akü sınıfına girip, son gelişmiş aküler olarak dikkat çeker. EFB akülerin kullanımı AGM akülerine göre daha yaygın olup, AGM aküler teknolojik olarak daha ön plandadır.
EFB Akü Şarj Edilir Mi?
EFB aküler son nesil start stop özelliği taşıyan arabalarda kullanılırken, diğer akülere göre daha uzun ömürlüdür. Özellikle yakıt tasarrufunun yanında, doğa dostu olması yüzünden, çok tercih edilmelidir. Bu akülerin şarjları uzun gittiği için hep şarj edilmezken, sevileri düştüğü zaman şarj edilebilirler. Akü dolu seviyeye geldiği zaman kendiliğinden bağlantısını keserken, şarjı boşalınca da otomatik olarak da dolabilmektedir.