Travers Nedir?

Travers Nedir?
10.01.2022 15:00
Araçların en önemli parçaları arasında yer alan travers, araçların ön takım parçalarının sabitlendiği bölüme verilen isimdir. İsmi yaygın olmasa da, kullanım alanı iyi bilinen travers son günlerde isim olarak sorgulanmaya başladı. Traversin ne olduğundan çeşitlerine kadar pek çok soru merak konusu oldu. Travers çeşitleri nelerdir, ne işe yarar, arızalanır mı? Travers ile ne yapılabilir, olumlu ve olumsuz yönleri nelerdir? Gibi merak edilenleri sizler için derledik.

Travers otomobil araçlarla ilgili kullanılmakta olan özel terimler arasında yer almaktadır. Traversin Türkçe anlamı; motor alt beşiği olarak bilinmektedir. Travers; araçlarda arka ve önde olarak toplamda iki parçadan meydana gelir. Bu parçaların en uçları otomobilin şaselerine bağlanır. Travers hemen hemen tüm otomobil araçlarda yer almakta olan bir parça olmanın yanında trenlerde ve çalışır ray sistemlerinde de bulunmaktadır. Travers araçların en önemli kısımları arasında yer alır. Traversler, araçların ön takım parçalarının sabitlenmiş olduğu bölüme verilen isimdir. Travers farklı farklı parçaları bir arada tutabilme özelliğine sahiptir. Bu özellik traversin çok sağlam bir malzemeden yapılmış olmasından kaynaklanmaktadır.

Travers Çeşitleri Nelerdir?

Travers neredeyse tüm araçların temel yapı taşları arasında yer almaktadır. Traverslerin pek çok çeşidi bulunmaktadır. Proje hızı, dingil ağırlığı, maliyet gibi farklı nedenlerden her türden travers imal edilmektedir. Bu travers çeşitleri arasında;

Ahşap Traversler: Ahşabın hafif, bakımının masrafsız olması, yalıtkan olması, gürültüsüz şekilde seyahat imkânı sağlaması sebebiyle tercih edilebilirken, rutubetten etkilenerek kısa ömürlü olması sebebiyle de tercih edilmemektedir.

Çelik Traversler: Yanmaya karşı dayanıklı olması, 40-50 sene civarında uzun ömürlü olması, hafif olması nedeniyle işçiliğinin kolay olması gibi sebeplerle tercih edilmektedir. Rutubetli ortama karşı dayanıksız olması, bakımının son derece masraflı olması, yüksek hız limitine ve ağır yük taşımaya uygun olmaması gibi nedenler de tercih edilmemektedir.

Betonarme Traversler: Dayanıklı olması, rutubetten minimum ölçüde etkilenmesi, yanmaya karşı dayanıklı olması ve az gürültü yapması gibi sebeplerle tercih edilirken bakımın zor olması, balastaya zarar vermesi ve esnek olmaması gibi sebeplerden ötürü tercih edilmemektedir.

Plastik Traversler: Hafif olması, oldukça uzun ömürlü olması, rutubete ve ısıya dayanıklı olması, sarsıntı ve gürültüyü azaltması gibi sebeplerle tercih edilmektedir. Maliyetin oldukça yüksek olması, basınca dayanıksız olması, ağır yük ve yüksek hıza karşı uygun olmaması sebebiyle tercih edilmemektedir. Balastlı ve balastız demiryollarında, metrolarda, tünel içinde, viyadüklerde ve köprülerde kullanılırlar.

Travers Ne İşe Yarar?

Otomobil araçlarda traversin en önemli görevi ön takım parçalarının sabitlenmesi işidir. Ön tablalar bilinen adı ile salıncak bu parçaya sabitlenir. Şanzıman ve motor takozları da motorun alt traversine sabitlenen parçalardır. Söz konusu bu parçalar oldukça sağlam bir noktaya sabitlenmesi gerektiği için, travers parçası şasi üzerine monte edilir. Travers oldukça sağlam malzemelerden üretilmiş olan bir parçadır.

Travers Arızalanır Mı?

Travers arızalanabilir. Traversler alt kısımlardan alınan darbeler sonucunda eğrilebilir. Eski model araçlarda yıllar içinde görülen eskime, oksitlenme gibi sebeplerden çürüme ve dayanıklılığın azalması durumu gözlenebilir. Bağlantı travers burçları en çok arızalanan parçalar arasında yer almaktadır. Bu parçalarda bir zaman sonra kopma, boşluk veya esneklik sorunları yaşanabilir. Travers arızalarının en belirgin özelliği ses sorunlarıdır. Söz konusu burçlar veyahut traversin kendisi kasislerde esneme durumuyla ses yapabilir.

Travers İle Neler Yapılabilir?

Araçlar için büyük önem sarf eden travers ile birçok şey yapılabilir. Traversler sadece otomobillerde değil, trenlerde, farklı araç modellerinde ve çalışır ray sistemlerinde de yer bulunmaktadır. Spesifik olarak araçlarda yüksek maliyetleri ve yük ağırlığını azaltmak amacıyla birbirinden ayrı olarak konumlandırılan ön ve arka traversler kullanılır. Otomatik üretim gerektiği zaman alt montajların da yapılmasını sağlayan bir tür alt travers bölümü bulundurur. Otomobil araçların travers aracılığıyla farklı bileşen gruplarıyla monte edilmesi bakım maliyetlerini düşürür. Bu şekilde onarım süresi kısaltılarak araç motor yenilemede araç sahibinin maliyetten tasarruf etmesi sağlanır.

Travers Olumlu Ve Olumsuz Yönleri Nelerdir?

Traverslerin çeşitlerine göre olumlu ve olumsuz yönleri bulunmaktadır. Ancak en genel tanımla, traversin olumlu yönlerinden en önemlisi ön takım parçalarının sabitlenmesi işidir. En olumsuz yönlerinden birinin de bakımının zor, maliyetinin de yüksek olmasıdır. Çeşitlerine göre bazı traverslerin olumlu ve olumsuz yönleri; ahşap traversin olumlu özelliği bakım masrafının az ve yalıtkan olmasıdır. Olumsuz özelliği ise, rutubetten çabuk etkilenmesi ve ömürlerinin kısa olmasıdır. Çelik traversin olumlu özelliği, yanmaya karşı dayanıklı olup, ekartmanı iyi bir şekilde korur. Olumsuz özelliği ise, bakımının zor ve masraflı olmasıdır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir