Bağırsak Polipleri Tekrarlar Mı?

Bağırsak Polipleri Tekrarlar Mı?

Bağırsak Polipleri Tekrarlar Mı?

Kalın bağırsakta oluşan polipler çıkarıldıktan sonra hastaların %20-50’sinde, yapılan tetiklerin sonrasında 3 ya da 5 yıl içerisinde tekrar yeni polipler oluştuğu gözlemlenmiştir. Kalın bağırsağından poliplerini aldırmış olan kişilerin kalın bağırsak kanseri ya da rektum kanseri riskinin sağlıklı kişilere oranla 3 ya da 8 kat daha fazla olduğu bilinmektedir. Genel olarak 75 yaşından sonra polip kontrolünün bırakıldığı söylenmektedir.

Polip oluşumu vücudun birçok yerinde ortaya çıkabilmektedir. Polipler, hücrelerin normalden de fazla çoğalarak oluşturduğu yapılardan meydana gelmektedir. Burun, rahim ve mide gibi vücudun pek çok yerinde oluşabilen bu polipler kalın bağırsakta da görülebilmektedirler. Kalın bağırsakta ortaya çıkabilen bu polipler kanserleşmeden önce alınmalıdır. Bu sebepten ötürü risk grubu altındaki kişilerin sıklıkla kontrolden geçmeleri önemlidir. Bağırsak polipleri, bağırsak kanalının iç yüzeyinden yükselerek anormal şekilde büyümeler gösterebilirler. Bağırsak polipleri genellikle zararsızdır ancak ihmal edilen ve ilerleyip büyüme göstermeye başlayan polipler ileri zamanlarda ciddi sağlık sorunlarına da yol açabilirler. Kalın bağırsakta ortaya çıkan bu polipler kimi zaman belirti göstermeyebilirler.

Birçok insanda meydana gelen bu polipler çoğu zaman muayene sırasında tesadüfen bulunurlar. En sık görülen belirtiler ise şu şekilde sıralanabilir; rektal kanamalar, dışkı renginde meydana gelen değişiklikler, dışkıda kan oluşumu, tuvalet alışkanlıkları rutininde değişmeler bu noktada bir haftadan uzun süren kabızlık veyahut ishal mutlaka dikkate alınmalı ihmal edilmemelidir. Bunlarla birlikte göbek ağrısı, yorgunluk, nefes darlığı, kansızlık olarak belirtiler gösterebilir. Poliplerin neden meydana geldiği kesin olarak bilinmemektedir. Bununla beraber risk faktörleri olduğu söylenebilir. Bağırsak poliplerinin genel olarak nedenleri; aşırı kilo, obezite, 50 yaş ve üzeri yaş grubu, aktif sigara kullanımı, ailesinde daha önce kolon kanseri geçmişi olanlar, ülseratif kolit veyahut crohn hastalığı bulunanlar, inflamatuar bağırsak rahatsızlığı olanlar, kalıtsak bir hastalık olan gardner sendromu, tip2 diyabet hastalığı, hareketsiz yaşam ve stres bağırsak poliplerinin oluşumuna neden olan bazı sebeplerden kabul edilmektedir.

Bağırsak Polipleri Tekrarlar Mı?

Kalın bağırsakta oluşan  polipler çıkarıldıktan sonra hastaların %20-50’sinde, yapılan tetiklerin sonrasında 3 ya da 5 yıl içerisinde tekrar yeni polipler oluştuğu gözlemlenmiştir. Kalın bağırsağından poliplerini aldırmış olan kişilerin kalın bağırsak kanseri ya da rektum kanseri riskinin sağlıklı kişilere oranla 3 ya da 8 kat daha fazla olduğu bilinmektedir. Genel olarak 75 yaşından sonra polip kontrolünün bırakıldığı söylenmektedir.

Bağırsak Polipleri Ağrı Yapar Mı?

Kalın bağırsakta ortaya çıkan polipler genel olarak belirti göstermeyip tesadüfen yapılan tetikler ile ortaya çıkarken, bazen de karın bölgesinde meydana gelen belirtiler ile kendini gösterebilmektedir. Polip hastalarının bazılarında ishal ve  karın ağrısı şikayetleri görülebilmektedir. Dolayısıyla hastaların bazılarında meydana gelen karın ağrısı ve ishal durumları poliplerin nadiren de olsa ağrı yaptığını göstermiştir.

Bağırsak Polipleri Kendiliğinden Geçer Mi?

Poliplerin tedavisinde erken tanı son derece büyük önem taşır. Bağırsak poliplerinin tedavisinde fiziksel olarak yapılan muayene ve patolojik sonuçların değerlendirilmesinden sonra tedavinin süreci uzman hekim tarafından belirlenir. Hastaların yaşına, hastalığın gelişme seyrine, poliplerin iyi ya da kötü huylu oluşuna göre tedavinin süreci de kişiden kişiye farklılıklar göstermektedir. Genel olarak iyi huylu olan ve kişi üzerinde kansere dönüşme riski oluşturmayan polipler herhangi bir probleme sebep olmuyor ise alınmaları gerekmez. Fakat doktor değerlendirmelerinin sonrasında poliplerin alınması gerektiğini düşünüyorsa, poliplere derhal müdahale edilmesi gerekir. Kanser riski oluşturan poliplerin sürekli kontrol edilmesi gerekir. Sonuç olarak iyi huylu polipler herhangi bir müdahaleye sebep olmadan kişi ile yaşamaya devam edebilir. Lakin poliplerin kendiliğinden geçtiğine ve yok olduğuna dair herhangi bir deneyim yoktur.

Bağırsak Polipleri Zararları Nelerdir?

İyi huylu bağırsak polipleri genel olarak belirti vermeyip kişilere de herhangi bir zarar vermezken, kötü huylu bağırsak polipleri hasta için son derece zararlı hatta hayati riske dönüşebilmektedir. Bağırsak polipleri nadiren de olsa karın ağrısı, ishal, rektum kanamaları gibi belirtiler verebilir. Bu belirtiler kişi için zararlı ve olumsuz etkiler oluşturur. Kötü huylu bağırsak polipleri ise zamanla kansere dönüşebileceği için devamlı takibinin yapılarak müdahalede bulunulması son derece büyük önem taşımaktadır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir