Alkol Zehirlenmesine Ne İyi Gelir?
• Alkol zehirlenmelerinde zehirlenen kişinin acil olarak vakit kaybetmeden hastaneye götürülmesi gerekir.
• Alkol zehirlenmesinden kurtulabilmek için hastanın zehirlendiğinin hızlı anlaşılması önemlidir.
• Zehirlenmeye maruz kalan kişi alkol tüketmeyi hemen bırakmalıdır.
• Alkol zehirlenmelerinde zehirlenen kişi nefes alma güçlüğü yaşayacağından oksijen verilmelidir.
• Alkolün etkileşimini artıracak ilaç ya da benzeri ilaçlar kulaktan dolma bilgilerle tüketilmemelidir.
Alkol zehirlenmesi halk dilinde sarhoşluk olarak bilinen bir zehirlenme olup alkolün kana karışması ile oluşur. Kullanılan alkol miktarı vücudumuzun temizleyebileceği seviyedeki eşik değerin üstüne çıktığında vücut buna tepkiler vermektedir. Çünkü vücut bu zararlı maddeyi dışarıya atmaya çalışacaktır. Özellikle beyin ve sinir sistemini etkileyen alkol zehirlenmesi; sağlıklı düşünememe , denge bozuklukları, baş dönmesi, kusma gibi birçok yan etki göstermektedir.
Alkol Zehirlenmesine Ne İyi Gelir?
Eğer akşam vakitlerinde alkol aldıysanız sabah kalktığınızda baş ağrısı, mide bulantısı ve aşırı yorgunluk gibi semptomlarla karşılaşabilmeniz normaldir fakat bu semptomları aza indirmek için yapabileceğiniz şeyler vardır. Örneğin sabah ilk kalktığınızda su içmeniz iyi olacaktır çünkü vücut alkol yüzünden susuz kaldığı için su ihtiyacınızı karşılamanız önemlidir. Bunun yanı sıra meyve suyu gibi tatlı ve kan şekerini yükseltebilecek içecekler ve yiyecekler tüketmelisiniz. Tost, hamburger gibi şeyler yemenizde önerilir. Bu biraz absürt gibi gelse de alkolün iyice kana karışmaması için bir şeyler yemek vücudun sindirim yapmaya uğraşması ile alkolün etkisini biraz azaltacaktır. Zencefil çayı, yeşil çay gibi çaylar tüketebilirsiniz. Bu çaylar kusmaya ve baş ağrısına iyi gelecek çaylardır. Her ne kadar bunları yapmış olsanız da bazı etkiler hala az da olsa sürecektir.
Alkol Zehirlenmesi Öldürür mü?
Eğer alkol kullanımı bir bağımlılık haline geldiyse ve bu yıllarca sürerse, vücudunuz artık alkolü bünyesinde atmakta zorlanacaktır. Alkolü her aldığınızda vücudunuzda yavaş yavaş bazı hastalıklar başlayabilir. Alkol kalp hastalıkları, kanser, siroz, akciğer enfeksiyonu gibi uzun vadeli hastalıklara davetiye çıkarır . Bu hastalıklar da ölümlere yol açan başlıca hastalıklar olmasından tedavisi de bir hayli zor oluyor. Çok yüksek doz alkol miktarı da vücudunuzu komaya sokarak ölümcül bir hale gelebiliyor.
Alkol Zehirlenmesinde Ne Yapılmalı?
Alkol zehirlenmesi yaşayan kişilerde yan etkiler ağır görülüyorsa acilen hastaneye götürülmesi gerekir. Alkolün etkilerinin azaltılması için gereken müdahaleler en iyi hastanede yapılabilir. Eğer normal bir zehirlenmeyse ayıltmak için soğuk su ile müdahale yapılabilir. Ya da kahve gibi bilinç açıcı içecekler içilebilir. Eğer farklı bir alkol zehirlenmesi varsa örneğin metil alkol zehirlenmesi gibi bu etil alkol yani içilebilir alkolden farklı bir alkol türüdür. Metil alkol çok daha fazla etki göstermektedir. Metil alkol genelde merdivenaltı sahte alkol üreticilerinin metil alkolü daha ucuza mâl etmelerinden olacak ki metil alkolden içki yapmaktadırlar. Bu alkol çeşidi kana karıştığı zaman kanda toksik madde birikimi oluşur. Bu toksik madde kandan temizlenmediği takdirde vücut artık bu maddeye olan direncini kaybedecek bu da insanı ölüme kadar götürebilen bir etki haline gelecektir.
Alkol Zehirlenmesi Ateş Yapar mı?
Etil alkol yani içilebilir alkol tüketiminde pek fazla ateşlenme görülmez yüksek doz alınmadığı sürece. Fakat metil alkol toksik maddeler açığa çıkardığı için vücutta ateşlenme görülebilir. Vücuttaki antikorlar bu toksik maddelerle savaş eğilimine girdiği için vücut sıcaklığı yükselişe geçer buda ateşlemeye sebep olur. Bu durumda hemen hastaneye gidilmeli ve tedavi olunmalıdır.
Alkol Zehirlenmesi Kaç Gün Sürer?
Etil alkol zehirlenmesi etkisini çok fazla sürdürmez sadece baş ağrısı, kusma gibi mental yorgunluklar kalır ertesi güne. Fakat metil alkolün hasarları büyük olduğu için etkisi etil alkol gibi kısa sürmez. Metil alkol ilk 5 saatte sarhoşluk belirtileri gösterir. Zehirlenmenin ilk belirtileri 10 -24 saat içinde görülmektedir. 30 saat sonra da ciddi zehirlenme başlangıcı oluşmaktadır. Metil alkol ve etil alkol renk olarak birbirinin aynı olduğu için ayırt edemezsiniz. Bu yüzden güvenilir yerlerden alışveriş yapmalısınız.
Alkol Zehirlenmesine Yoğurt İyi Gelir mi?
İçilebilir alkol zehirlenmelerinde yoğurt ve süt gibi gıdalar mide tahrişini önlemek için ideal besinlerdir. Çünkü alkol tüketiminde midenin asitlik değeri artmakta bu da mideyi tahriş etmektedir. Yoğurt ise mide başta olmak üzere sindirim sistemi organlarını iyileştirici özelliği ile midenizi alkolün zehirli etkilerinden koruyacak etkiye sahiptir.