Cep Telefonu Bağımlılığı Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Cep Telefonu Bağımlılığı Hakkında Merak Edilen Bilgiler
11.08.2021 13:07
Telefon bağımlılığı, normalden daha yoğun olarak telefon kullanılması sonucunda ortaya çıkan bir tür dürtü kontrol bozukluğudur. Cep telefonu bağımlılığı zararları neler, tedavisi nedir, kurtulmanın yolları neler? Ergenlerde cep telefonu bağımlılığı nedir? Cep telefonu hastalığı nedir, sosyal medya bağımlılığı nedir?

Telefon bağımlılığı, normalden daha yoğun olarak telefon kullanılması sonucunda ortaya çıkan bir tür dürtü kontrol bozukluğudur. Telefonu yanında olmadığında huzursuz hisseden, telefonsuz yapamayan ve neredeyse günün her anında telefonunu kontrol etme ihtiyacı hissedenlerde telefon bağımlılığından söz edilebilir.

Cep Telefonu Bağımlılığı Zararları Nelerdir?

Telefon Bağımlılığının zararlarını psikolojik zararları ve fiziksel zararları olmak üzere ikiye ayırabiliriz.

Telefon Bağımlılığının Fiziksel Zararları

  • Telefonun sık kullanıldığı el ve parmaklarda ağri hissi
  • Çeşitli eklem rahatsızlıkları
  • Baş ağrısı, baş dönmesi beraberinde mide bulantısı
  • Uyku düzeninde meydana gelen düzensizlikler
  • Düzensiz beslenmeye bağlı sindirim sorunları yaşanması
  • Boyun, bel ve sırtta meydana gelen ağrı hissi
  • Gözde kuruluk gibi göz problemleri

Telefon Bağımlılığının Psikolojik Zararları

·        Yaptığı işlerde veya telefon meşguliyeti sebebiyle yapamadığı işler için suçluluk duyma

·        Kaygı bozuklukları

·        Öfke ya da yoksunluk belirtileri gösterme

·        Yapılması gerekenleri sürekli ertelemeye bağlı yetersizlik hissi

·        Gerçek hayata karışmaktan korkma

·        Zamanı yönetme güçlüğü

·        Sürekli olarak ve öfke duyulan biçimde savunma mekanizması geliştirmek

·        Sorumluluklar almamak veya aldığı sorumlulukları yerine getirmemek

·        Sürekli ve anlamsız biçimde değişen ruh durumları

·        Sürekli kendini depresyonda hissetme

Cep Telefonu Bağımlılığı Tedavisi Nedir?

Bu bağımlılıktan kurtulmak için en etkili tedaviyi psikiyatristler uygulamaktadırlar. Tedavi edilmeyen bu bağımlılık ileride ciddi ruhsal sorunlara sebep olabilmektedir. Psikiyatristler bu bağımlılık için teknoloji detoksu uygulamaktadırlar. Yani bağımlı kişilere belli bir zaman diliminde telefondan uzak kalarak, farklı kişilerle farklı ortamlarda zaman geçirmelerini önerirler.

Cep Telefonu Bağımlılığından Kurtulmanın Yolları Nelerdir?

·        Uyuduğunuz odaya telefon getirmeyin

·        Günde en az 30 dakika telefon kullanmayın

·        Yaşam alanınızda telefonsuz alanlar belirleyin ve telefonu oralara götürmeyin

·        Bildirimleri kapatın

·        Gereksiz uygulamaları silin

·        Sizi bağımlı kılan uygulamaları arka planda bir sayfaya taşıyın.

Ergenlerde Cep Telefonu Bağımlılığı Nedir?

Aşırı cep telefonu kullanan, onu elinden düşürmeyen 15 ile 18 yaş arası gençlerin bağımlılık açısından riskli grup olabilmektedir. Kişinin teknoloji kullanımı üzerinde kontrolünün kaybolması ve teknolojiyi ölçüsüz kullanması fiziksel ve psikolojik çok ciddi zararlara yol açabilmektedir. Bütün zararlı alışkanlıklar gibi cep telefonu bağımlılığından halkın ve özellikle gençlerin korunması için çalışmalar yapılmalıdır. Kişilerin bir kısmı cep telefonunu ihtiyaçları doğrultusunda kullanabilirken, gençlerin çoğu telefon kullanımını sınırlayıp kontrol edemiyor.  Aile ortamında, sinemada, arkadaş ortamında ve tuvalet, banyoda gibi alanlar da dahi telefon kullanıyor, kullanmayınca da kendini rahatsız, eksik, tedirgin hissedebiliyor. Cep telefonunu özellikle sosyal paylaşım siteleri ve mesaj atmak için kullanan gençler, bunları yapmasalar da ellerinde ya da yanlarında dursun istemektedirler. Aşırı cep telefonu kullanan, elinden düşürmeyen ergenlerin bağımlılık açısından riskli grup olduğunu söylenmektedir. Ergenlerin teknoloji kullanımı üzerinde kontrolünün kaybolması ve teknolojiyi ölçüsüz kullanması çok ciddi rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Bunlar fiziksel ve psikolojik olarak ikiye ayrılmaktadır.

Cep Telefonu Bağımlılığı Hastalığı Nedir?

Cep telefonundan mahrum olma korkusuna nomofobi denir. Günümüzün sorunlarından olan bu rahatsızlık, akıllı telefonların yanı sıra sosyal medya mecralarının popülerliği ile artmaya başlamıştır. Cep telefonu olmadan iletişim kuramayan kişiler psikolojik bunalıma girebilmektedirler.

Cep Telefonu Ve Sosyal Medya Bağımlılığı Nedir?

Sosyal medya biçimliliği; internet bağımlılığı, patolojik internet kullanımı, problemli internet kullanımı),yoğun internet kullanımı, internet istismarı ve düzensiz internet kullanımı şeklinde ifade edilmektedir. Genel olarak sosyal medya bağımlılığı; kullanım isteğinin engellenememesi, internete bağlı olmadan geçirilen zamanın önemsizleşmesi, kullanılmadığında aşırı sinirlilik hali, saldırganlık olması ve kişinin iş, sosyal ve aile hayatının giderek bozulması gibi sebeplerin ortak sonucu olarak tanımlanabilir.

Sosyal medya ve cep telefonlarıyla İnternetin kullanım amaçları, bağımlılık ve oluşabilecek sonuçları açısından büyük önem taşımaktadır. İnternet bağımlısı kullanıcılar; film-müzik siteleri, oyun siteleri, sohbet odaları, pornografik siteler, topluluk siteleri gibi sitelerde daha çok zaman harcamaktadırlar. Bunun yanında internet bağımlısı olmayan kullanıcılar; haber, alış-veriş ve eğitim sitelerinde zaman harcamaktadırlar. Tabletler, cep telefonları ve herkesin kolayca internete ulaşabilmesi bağımlılığın gelişimini şiddetlendirmektedir. Sosyal medya kullanıcıları, oyun oynamak, boş vakti değerlendirmek, iletişim kurmak ve resim göndermek gibi birçok farklı eğlence ve sosyal etkinlik yapmak gibi sebeplerle interneti kullanmaktadırlar. Bu gibi durumlar popüler bir boş zaman etkinliği olsa da sonuçlarının aşırı kullanımlara neden olması nedeniyle bağımlılık olarak tanımlanmaktadır. Sosyal medya bağımlılığı ile cinsiyet, yaş, yalnızlık, benlik algısı, özgüven, kişilik özellikleri, sosyal olma gereksinimleri ve takipçi sayıları incelenen konular arasında yer almaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir