Formula 1 Kuralları Nedir?

 Formula 1 Kuralları Nedir?
23.09.2021 18:00
Günümüzde araçlar pek çok alanda kullanırken, farklı özelliklerle donatılan ve tasarlanan arabalar yarışmalarda kullanılmaktadır. Formula 1 kural değişikliği nedir, lastik kuralları hangileri, geçiş kuralları nelerdir, Formula 1 genel kuralları hangileri, Formula 1 sıralama kuralları nasıl olur, yarış kuralları nelerdir, yarış kuralları nelerdir, Formula 1 kuralları ne zaman yazıldı? Tüm bu soruları sizin için araştırdık.

Günümüzde araçlar pek çok alanda kullanırken, farklı özelliklerle donatılan ve tasarlanan arabalar yarışmalarda kullanılmaktadır. En büyük araba yarışı olarak bilinen Formula 1 de bu yarışlardan bir tanesi olup, pek çok seyirciye sahiptir. Birçok çok ülkede düzenlenen bu yarışlar, Grand Prix yarışları olarak da bilinmektedir. Özel bir pistte yapılan bu yarışlar, seyircilerin izleyebileceği bölmelerde vardır. Formula 1 yarışları, 19 ve 20 yarışlardan oluşurken, 5 kıtada yapılmaktadır. Bu yarışlardan sonra yılsonu puanlar toplanırken, pilotlar şampiyonluğu ve takımlar şampiyonluğu olarak birinciye ödüller verilir. Araba yarışlarının en popüleri olarak bilinen Formula 1 yarışları, Dünya Kupası ve Olimpiyatlardan sonra en çok izlenen üçüncü spor organizasyonlarındandır. Bu yarışmalarda birçok efsane pilot çıkarken, ülkemizde de bu yarış için pist bulunmaktadır. Bu pistte zaman zaman Formula 1 yarışları düzenlemekte olup, ülkemizdeki bu sporu sevenler, yerinden yarışı takip etme şansını yakalar. Bu yarışın bazı kuralları varken, 1 yıl içinde yapılmaktadır. Yarışta takımlar iki kısım içinde incelenirken, sürücü ve araç mühendisi ekibi seçimi yapılır. Bu yarışı katılan sürücüler süper lisans sahibi olması gerekirken, belirlenmiş ve yarışa uygun pistlerde düzenlenmesi gerekir.

Formula 1 Kural Değişikliği Nedir?

Formula 1 yarışları diğer tüm organizasyonlar gibi kurallar ile belirlenmiş olup, bu kurallar dahilinde gerçekleşir. Yıllar içinde Formula 1 kurallarında farklı değişiklikler olup, bu değişiklikler bu organizasyonun eskimemesi için yapılır. Kural değişikliklerinin başka bir nedeni ise yarışların iyileştirilmesi adına yapılmaktadır.

Formula 1 Lastik Kuralları Hangileri?

Formula 1 yarışı içerisinde birçok kural barındırırken, bunların içinde lastik kuralları da vardır. Lastiklerin standartlara uygun olması gerekirken, 5 farklı kuru zemin lastiğinden, yarış boyu takımlar sadece 3 lastik seçebilir. Yarış yağmurlu bir havada yapılmıyorsa, bu lastik kullanımı yarış boyunca iki kuru zemin lastiği olarak belirlenir. Takımlar Avrupa’da kullanacakları lastikleri 8 hafta önce FIA bildirirken, diğer yarışlar için bu süre 14 hafta olarak belirlenmiştir. Takımda ki iki pilot farklı lastik setleri seçebilirken, antrenman setlerinde ıslak zemin lastiklerinin kullanımı için, yönetimin yağmurlu seans anonsu yapılmalıdır.

Formula 1 Araç Kuralları Nelerdir?

Formula 1 yarışlarında kullanılan araçlarını beygir güçleri çok yüksekken, motorları da çok salamdır. Bu araçlar yarış için tasarlanırken, belli kurallar ile yapılmaktadır. Bu araçlar özellikle savrulmamaları ve hızlarının yükse seviyelere çıkması için yere yakın olurlar. Tekerlek yapıları ise kalın ve küt olur. Kendine has bir tasarımı olan araçlar bu tasarımın dışına çıkamazken, hız konusunda motorları güçlü olmalıdır. Seneler geçtikçe aracın dış görüntüsü üzerinde olmasa da yeni özellikler eklenebilmektedir.

Formula 1 Geçiş Kuralları Nelerdir?

Birçok kurallı içinden barındıran Formula 1 yarışları, geçişler yapılarak kazanılabilmektedir. Aslında geçiş pist üzerinde araçların birbirini geçmesi durumunda kullanılır. Öndeki aracı geçmek için araç ne kadar hızlı ise geçiş o kadar rahat yapılabilmektedir. Öndeki araçlar ise bu geçişlere izin vermemek adına, kurallar dahilinde sert savunma yapabilmektedir. Bu savunmayı yapan pilotlar fren dengesini iyi ayarlamak zorunda olup, özellikle virajlarda bu diğer aracın geçişini daraltarak yapılabilmektedir. Bu hareketler yapılırken doğru çizgi kullanılmalıdır.

Formula 1 Genel Kuralları Hangileri?

Formula 1 kuralları FIA ve FISA tarafından ilk yarışlardan beri konulmuş olup, zaman içinde değişikliklere uğramıştır. Pilotlar yaptıkları hareketlere dikkat etmek zorunda olup, bu hareketten dolayı ceza alabilmektedir. Pilotların uyması gereken kurallar kazaya yol açmama, yarış bayraklarına uyma, pit alanında ki hız sınırı aşmama bu kurallardandır. Bu organizasyon 5 kıtada ve 1 yıl boyunca düzenlenip, puan sistemi ile devam eder. Yılsonunda toplanan puanlar birinci belirlenir. Bundan sonra hem pilota hem de takıma ödül verilirken, çok büyük kazalar olursa, yarışlar askıya ya da iptal edilir.

Formula 1 Sıralama Kuralları Nasıl Olur?

Formula 1 yarışlarından bir gün önce sıralama turları yapılırken, bu yarışta pilotların başlangıçta ki yerini belirlemek için yapılır. Yeni sisteme göre üç bölüme ayrılan sıralama turları, 90 saniyede 1 en yavaş pilotun elenmesi kararlaştırılmıştır. Diğer 15 dakikalık bölümde ise 6 dakika sonunda en yavaş pilot elenmektedir. Bundan sonra yine her 90 saniyede 1 olmak üzere en yavaş pilot elenir. Bu durumdan sonra en iyi 8 pilot Q3’e geçerken, son bölümde 14 dakika sürecek Q3 5 dakika sonunda en yavaş pilot elenmektedir. Son olarak 90 saniyede 1 yine en yavaş olanlar elenir. Son ikiye kalan pilotlar pole pozisyonu için ter dökmekte olup, sıralama turları biter.

Formula 1 Yarışı Kuralları Nelerdir?

Formula 1 yarışları yapılırken belli kurallar ile donatılmış olup, bu kurallar dikkate alınır. Yarışta birinci gelen pilot ve takımları 10 puan alırken, ikinci sıradaki 8 ve üçüncü olan 6 puan almaktadır. Dördüncü 5, beşinci olan 4, altıncı 3, yedinci 2 ve sekizinci 1 puan ile tamamlar. Böyle 1 sene boyunca dünyanın farklı yerlerinde yarışlar düzenlenir ve en çok puanı toplayan pilot ve takımı birinci olarak şampiyon olur.

Formula 1 Yarış Kuralları Değişti Mi?

Formula 1 yarışları düzenlendiği günden beri kurallar içermekte olup, bu kurallar pek çok kez değişikliğe uğramıştır. 2021 itibari ile araç üzerinde olmasa da bazı değişikliğe gidilirken, örneğin damalı bayrak yerine ışıklı paneller kullanılması kararlaştırıldı. 8 günlük test süresi 6 güne inerken, daha fazla yarış için bu kararlar alınırken, test sürüşleri ise Barcelona’da yapılacak. Bunun tarihleri ise 19-21 ve 26-28 Şubat olarak belirlenmiştir. Yeni kurallar ile sezon içi testler kalkarken, 8 saatlik çalışma süresi 9 saat olarak belirlendi.

Formula 1 Kuralları Ne Zaman Yazıldı?

Bu yarışın kökeni Avrupa’da 1920 ve 1930 yıllarında düzenlenen Avrupa Grand Prix iken, zaman içinde geliştirilmiştir. Bu gelişim sonrasında yarışlar belirli kurallar dahilinde yapılmaya başlandı. Formula 1 kuralları özellikle ikinci dünya savaşı sonrası, 1946 yılında kurallar üzerinde anlaşıldı ve bu kurallar uygulanmaya başlandı.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir