Fişleme Nedir? Nasıl Yapılır?

 Fişleme Nedir? Nasıl Yapılır?
06.10.2021 18:00
Dünyanın her yerinde kullanılan bir yöntem olarak karşımıza çıkan fişleme, bir izleme ve bilgi edinme süreci durumudur. Fişleme nedir, nasıl yapılır ve yasal mı? Fişleme suç mu, cezası nedir ve delil olur mu? Sorularını sizler için cevapladık.

Bu yöntem günümüzde internet ağının gelişmesi ile bilginin kolaylaşmasından dolayı, özellikle devletler tarafından sık şekilde başvurulmaktadır. Fişleme alanı gittikçe genişlerken, yine devletler bu alanı kontrol etmeye çalışırlar. Fişleme alanında özellikle devletler vatandaşlarının bütün bilgilerini kontrol altına alırken, bu gizli yapılmaktadır. Fişlenen insanların daha sonra bu bilgilerin açığa çıkması durumunda, farklı taraflarca baskı altına alınabilir ve farklı davranışlara maruz kalabilir. Fişleme bir kişi hakkında bilgi edinmenin yanında, bu bilgiler özel hayat, tercihler ve birçok alanda olabilmektedir. Fişlenen kişilerin bilgileri kullanılırken, diğer kişi ve kurumlarla paylaşılabilmekte olup, bu kişi için iyi bir durum olamayabilir. Bir güçten yararlanarak yapılan bu eylemle, bilgi edinilip, kayıt altına alınabilmektedir.

Fişleme Nedir?

Fişleme, bir kişi ya da insan topluluğu hakkında ki bilgilerin toplanması ve bu bilgilerin kayıt altına alınması durumu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bir kurumun elindeki gücü kullanıp, bireylerin özel bilgilerini öğrenme, kayıt altına alma ve paylaşma durumu olarak da bilinmektedir. Bu işlemler insanlar tarafından korkulan, bir işlem olup, özel bilgilerden emin olamamaya yol açabilmektedir.

Fişleme Nasıl Yapılır?

Genelde fişleme olayları katı rejimlerde çok görülürken, rejim karşıtlarının bilgileri kayıt altına alınıp, takip edilir. Bu işlem kurumların ellerinde bulundurduğu gücü kullanarak yaptıkları bir eylem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu olay bireylerin bilgilerinin edinmesi ve kayıt altına alınması ile yapılırken, yeri geldiği zaman başka kurumlar ile de bu bilgiler paylaşılır.

Fişleme Yasal Mı?

Her vatandaşın özel hayatı ve bilgileri kanunla güvence altına alınıp, aksi bir durum yoksa fişleme yapılamamaktadır. Ama kanun dahilinde güvenlik soruşturması ya da arşiv araştırması yapılabilirken, bu bilgiler kullanılabilmektedir. Ama hiçbir kanuni gereklilik olmadan yapılan fişleme türü, yasal düzlemde kabul görülmemektedir. Katı rejimli devletlerde fişlemeler görülebilirken, bu genelde istihbarat servisleri tarafından sağlanmaktadır.

Fişleme Delil Olur Mu?

Kanuna uygun toplanan bütün deliller kabul edilirken, hukuka aykırı toplanan ya da fişleme usulü bazı zamanlar delil olarak kabul görmeyebilir. Bunun kapsamı kanuna aykırılık ile alakalı olup, buna göre deliller kabul görür ya da deliller yok sayılabilmektedir. Tabi ki bu fişleme olayının delil sayılabilmesi, ülkede ki rejime de bağlı olabilmektedir.

Fişleme Suç Mu?

Fişleme uygulaması etik açıdan doğru olarak kabul edilmezken, eğer fişleme olayı kanuna aykırı bir durumdaysa suç sayılabilmektedir. Bunun suç olması keyfi fişleme olaylarının yaygın hale gelmemesi ve bireylerin korku içinde yaşamaması için geliştirilmiştir. Ama bunun suç olup olmadığı genelde ülkede ki yönetim ve anayasa ile ilgili olup, buna göre şekillenmektedir.

Fişlemenin Cezası Nedir?

Fişleme olayı karşımıza kişisel verilerin kaydedilmesi olarak da çıkmakta olup, bu suç sayılmaktadır. Bu bilgiler keyfi ise ve kanuna aykırı durumlar söz konusu ise, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası bulunmaktadır. Yani izinsiz fişleme yapan kişiler hakkında dava açılabilmekte olup, bu kişilerin ceza alması söz konusu olabilmektedir. Bilgilerin kullanımı kanunların izin verdiği çerçevede gerçekleşmesi gerekmekte olup, bunlar dışında her şey kanuna aykırı sayılmaktadır.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir